131019098
19 Nisan 2024, Cuma

DURMAZ’DAN AKBULUT’A: “ATMA RECEP, DİN KARDEŞİYİZ”

18 Şubat 2017, Cumartesi 06:58

     


CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz, Aliağa Mezbahası’nın yeniden hizmet vermeye başlamasının mevzuata dayalı sıralı işlemlerin bir sonucu olduğunu belirterek, Ak Parti İlçe Başkanı Yaşar Akbulut’un bitmiş bir işin arasına girip siyasi fırsatçılık yapmaya çalıştığı söyledi.

AK Parti İlçe Başkanı Yaşar Akbulut geçtiğimiz günlerde, AB kriterlerine uygun modernizasyon çalışmaları yapılmadığı gerekçesiyle kapatılan Aliağa’daki mezbahanın, kendi girişimiyle sadece Aliağa halkının yararlanabileceği şekilde yeniden açıldığını duyurmuştu. Konuyla ilgili parti ilçe binasında basın toplantısı düzenleyen CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, Akbulut’un iddialarına cevap verdi. Durmaz, Aliağa Mezbahası’nın yeniden hizmet vermeye başlamasının mevzuata dayalı sıralı işlemlerin bir sonucu olduğunu ifade ederek, Akbulut’un bu konu üzerinden siyasi fırsatçılık yaptığı söyledi.

“MEVZUATIN KENDİ İŞLEYİŞİ”

Durmaz, konuyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, “16 Şubat 2017 Perşembe günü, Bergama Mezbahası’nın da yeniden hizmete açıldığını öğrenince, ‘Aliağa Mezbahası’nı ben açtırdım’ diye birkaç kez basına açıklama yapan AKP Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut acaba Bergama Mezbahası’na da mı el attı diye samimi bir şekilde merak ettim ve araştırdım. Öyle değilmiş, mevzuatın sıralı işlemlerinin bir sonucuymuş Bergama Mezbahası’nın açılması. Araştırmalarımdan gördüm ki, Yaşar Başkan’ın iddiasının aksine, Aliağa Mezbahası’nın yeniden hizmete açılması da mevzuatın kendi işleyişi ile olmuş.” diye konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ RUHSAT İÇİN BAŞVURU YAPMIŞ”

Aliağa Mezbahası’nın da içinde bulunduğu 8 ilçe mezbahasının, Avrupa Birliği uyum yasaları ile getirilen yeni mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 16 Ocak 2017’de kapatıldığını hatırlatan Durmaz, “Hem kendim bilgilenmek hem de kamuoyunu doğru bilgilendirmek için yaptığım araştırmalara göre; geçmişte Aliağa’nın ihtiyacını rahatlıkla karşılayan, hatta dışarıya da hizmet verebilir durumda olan Aliağa Mezbahası’nın; yeni mevzuatın kısıtlayıcı hükümleri nedeniyle, mevcut fiziki şartları yetersiz olarak değerlendirildiğinden, 2016 yılın sonunda Bakanlık tarafından kapatılacağı tebliğ edilmiş. Sonrasında ise; 22 Aralık 2016 tarihinde Büyükşehir Belediyesi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne, Küçük Kapasiteli Kesimhane Ruhsatı için başvuru yapmış. Aliağa Mezbahası’nın fiziki şartları, yeni mevzuata göre ancak küçük kapasiteli tesis ruhsatı almaya uygun olduğu için, kısıtlıda olsa Aliağa’ya hizmet verilebilmesi için bu yol tercih edilmek zorunda kalınmış. 17-18-19-20 Ocak 2016 tarihlerinde mevzuat nedeniyle kesimhane faaliyetleri durdurulmak zorunda kalınmış.” dedi.

“SİYASİ FIRSATÇILIK YAPMAK YAKIŞIKSIZ”

Durmaz, 19 Ocak 2017 tarihinde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 22 Aralık 2016 tarihli başvurusu doğrultusunda, Aliağa Mezbahası’nda incelemelerini yaparak uygunluk tutanağını hazırladığını söyledi. 20 Ocak 2017 tarihinde Aliağa Mezbahası için Küçük Kapasiteli Kesimhane Ruhsatı’nın çıktığını vurgulayan Durmaz, “23 Ocak 2017 tarihinde de, hepimizin bildiği üzere Aliağa Mezbahası sadece Aliağa’ya yönelik olarak günde 4 büyük baş, 12 küçükbaş hayvan kesimi ile hizmet vermeye başladı. Ama 20 Ocak 2017 günü basına açıklama yapan Sayın Akbulut , ‘Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile görüşerek Aliağa Mezbahasına kendisinin ruhsat verdirip, hizmete açtırdığını’ iddia etti. Sonrasında da 11 Şubat 2017 tarihinde yine basına yaptığı açıklamalarda aynı iddialarını tekrarladı. Verdiğim bilgilerden de anlaşılacağı gibi, Aliağa Mezbahası’nın yeniden hizmet vermeye başlaması mevzuata dayalı sıralı işlemlerin bir sonucudur. Toplum hassasiyetinin fazla olduğu bir konuda, temelsiz bir iddia ile bitmiş bir işin arasına girip, siyasi fırsatçılık yapmak yakışıksızdır. Anlaşılıyor ki Sayın Akbulut, Aliağa Mezbahası için Küçük Ölçekli Ruhsat verileceği bilgisini önceden bürokrasiden öğrenip, bunu kamuoyuna açıklayarak, izni kendisi verdirmiş gibi hava yaratmaya çalışmıştır.” dedi.

“UMARIZ İŞLER BÖYLE YÜRÜMÜYORDUR”

Akbulut’un bu tür iddialarını komik olarak nitelendiren Özcan Durmaz, “Bu durumda; 16 Şubat Perşembe günü, 30 büyükbaş ve 90 küçükbaş günlük kesim kapasitesi ile bölgeye de hizmet verecek şekilde, Büyük Ölçekli Mezbaha Ruhsatı’yla yeniden çalışmaya başlayan Bergama Mezbahası da Yaşar Bey’in talimatı ya da ricasıyla mı açılmıştır, diye sormak gerekir. Bu tür iddialar ve güç gösterileri komiktir. Ayrıca devletin kurumlarının, diğer bir devlet kurumu olan Büyükşehir Belediyesi’ni değil de bir ilçe başkanını muhatap aldığı gibi bir yanlış algıya hizmet eder ki bu da son derece yakışıksız bir görüntü yaratır. Devlet kurumlarının olmayacak bir işi bir İlçe başkanının ricasıyla yasalara rağmen yapabildiğini düşündürür ki umarız işler gerçekten böyle yürümüyordur. Bu görüntü kurumların ve kuralların çiğnendiği, parti devletin egemen olduğu Ortadoğu ülkelerine benzer bir görüntüdür ki, bizim ülkemize hiç yakışmayacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“SAMSUN BELEDİYESİ DE Mİ HİZMET AŞKINI KAYBETMİŞ”

Yaşar Akbulut’un, 11 Şubat 2017 tarihli bir açıklamasında; mezbaha kapatma sorunun Türkiye’nin başka hiçbir ilinde yaşanmadığını, Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet aşkı olmaması nedeniyle sadece İzmir’de yaşandığını iddia ettiğini, hizmet aşkı için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kemalpaşa ve Kınık Belediyeleri’ne bakmasını önerdiğini hatırlatan Durmaz, “İnternetten yaptığım araştırmada önüme çıkan örneklerden bir tanesini paylaşmak isterim. Habercanlı.com adlı haber sitesinde 14 Şubat 2017 tarihinde yayınlanan bir haberde; Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, ‘Samsunda kesim yapacak mezbaha kalmadığından 120 kasaptan 20 sinin dükkanlarını kapatmak zorunda kaldığını, kesim yapmak için Balıkesir, Amasya, Diyarbakır gibi illere gitmek zorunda kaldıklarını’ anlatıyor. Aynı haberde, Mezbahaların Bakanlığın direktifleri doğrultusunda kapatıldığını ve eksikliğin farkında olduklarını söyleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır ‘Samsunda Tekkeköy ilçesinde bir mezbaha var. Gıda tarım Hayvancılık bakanlığının Avrupa Birliği uyum yasalarına uygun olmadığı için diğer mezbahaları kapatma tebliği ile kapandı. En son Bafra ve Alaçam mezbahaları da kapandı. Biz Bafra’daki mezbahayı Büyükşehir olarak Bakanlığın standartlarına uygun hale getireceğiz’ diyerek, mezbahalarının kapandığını ve çare bulmaya çalıştıklarını anlatan açıklamasına devam ediyor. Uzun zamandır mezbahalarının kapalı olduğu anlaşılan ve haberde bahsi geçen Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin AKP’li olduğunu söylememe gerek var mı? Acaba onlarda mı hizmet aşkını kaybetmişler? Onlara da Kemalpaşa ve Kınık Belediyeleri’nin hizmet aşkı örnek gösterilmeli mi?” diye konuştu.

“MEZBAHA EKSENLİ SİYASET SON BULACAK”

İzmir’de kapatılan 8 mezbahadan 5 tanesinin şu an açık olduğunu ve hizmet verdiğini vurgulayan Durmaz, “Artık, ‘Bunları da Sayın Akbulut mu açtırmıştır?’ diye sormayacağım. Kalan 3 mezbahanın ise uyumlaştırma çalışmaları sürüyormuş; Kiraz Mezbahası Mayıs sonunda, Ödemiş Mezbahası yaz sonunda, Tire Mezbahası ise 2018 başında açılacakmış. Aliağa Mezbahası’nın mevcut kesim kapasitesini artırmak için, bu hafta sonundan itibaren tatil günleri de dahil haftada 7 gün kesim yapılacakmış. Yani mezbaha hafta sonları da sürekli çalışacakmış. Böylece mevcut kesim kapasitesi yüzde 30 oranında artacakmış. Öte yandan yüksek kapasiteli Bergama Mezbahası da hizmete başladığı için oradan da yararlanarak, bölgenin ihtiyacının karşılanmış olacağı da açıktır. Büyükşehir’den aldığım bilgiye göre; geleceğe yönelik olarak Türkelli’ye, yönetmeliklere uygun ve modern, günlük 50 büyükbaş ve 200 küçükbaş kesim kapasiteli bir bölge mezbahası yapılacak. Mezbahanın yeri ve projesi hazırmış. Çok kısa süre içinde yapım ihalesine çıkılacak ve bir yıl içinde yapımı tamamlanarak hizmete açılacakmış. Bu önemli haberi de kamuoyuyla paylaşmak isterim. Böylece Aliağa’nın ve bölgemizin mezbaha sorunu ve mezbaha eksenli siyaseti de son bulmuş olacak.” dedi.

“ATMA RECEP, DİN KARDEŞİYİZ”

Doğru olmayan bilgilerle kamuoyunu yanıltmanın, bunu yüksek sesle, ısrarlı bir şekilde sürdürmenin siyasete ve siyasetçiye yönelik zaten zayıf olan güveni biraz daha sarsacağını, bunun da iyi bir şey olmadığını kaydeden Durmaz, “Siyasetçi beş kere ölçmeli, bir kere biçmelidir. Sözün şehvetine kapılmamalıdır. Eskiler şakayla karışık ‘Atma Recep, din kardeşiyiz’ derdi. Biz de hemşeriyiz, birbirimizin yüzüne bakıyoruz, doğruları konuşalım, diyoruz. 15 yıllık iktidarında AKP’nin Aliağa’ya tek yatırımı Şakran Cezaevi’dir. Onun dışında çakılmış tek çivisi yoktur. Aliağa Türkiye GSMH’sinin 1/20 sini üreten dev bir sanayiye ve ekonomiye sahiptir. Ama ne yazık ki her gün katlanarak artan ihtiyaçlarına rağmen, hükümet elinden 15 yıldır tek kuruşluk yatırım alamamıştır. Yatırım adına duyduğumuz tek şey ise Sayın Akbulut’un yatırım müjdesi haberleridir. Konuşulması gerekenler bunlar olduğu halde Sayın Akbulut sürekli olarak, Aliağa’ya hizmet getiren tek kamu kurumu olan Büyükşehir Belediyesi hakkında, doğru olmayan bilgilerle negatif algı yaratmaya çalışmaktadır. Olaylar hakkındaki takdiri her şeyi gören, bilen, hayırlısına karar veren kamuoyuna ve hemşerilerimize bırakıyorum.” dedi.

“BUCA’DAKİ MEZBAHAYI SİYASİ YAKINLARINA VERDİLER”

Ayrıca, geçmişte Buca’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kullandığı Tansaş’a ait mezbahaya da değinen Durmaz, “Bu mezbaha hükümet yetkilileri tarafından önce hazineye geçirildi. Sonra da Büyükşehir Belediyesi’nin kendisine satılması yönündeki ısrarlarına rağmen Büyükşehir Belediyesi’ne satılmadı. Normal piyasa ederinin 8-10 katı rakamlar istendi. Büyükşehir Belediyesi’nin bu mezbahadan satın alarak yararlanmasının, dolayısıyla İzmir halkının yararlanmasının önüne geçildi. O mezbaha çürümeye terk edildi. Şimdi mezbahanın siyasi bir yakınlarına verilmek üzere olduğu bilgisini aldık. Bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. O mezbaha en az 7-8 yıldır İzmir’e hizmet vermekten alıkonuluyor.” diye konuştu.

“FİZİKİ ŞARTLAR UYGUN OLMADIĞI İÇİN DEĞİŞİKLİK YAPILAMAMIŞ”

Basın toplantısının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Durmaz, Akbulut’un iddialarına göre Aliağa Mezbahası’nda gerekli değişikliklerin yapılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne defalarca uyarı yazısı gönderildiğinin hatırlatılması üzerine, “Ben konu hakkında çok ayrıntılı bilgi sahibi değilim. Ancak anlaşılan şu ki Avrupa Birliği ile uyumlu hale getirilen yeni mevzuat, eski mezbahaların bir kısmında düzenleme yapılarak uyumlu hale getirilmesine imkan sağlıyor. Ama fiziki şartlar nedeniyle bir kısmında da bu imkanların olmadığı görülüyor. Bu nedenle bu değişiklikler yapılamamış. Ama buna paralel olarak, ihtiyacı karşılamak için Türkelli’dekine benzer bölge mezbahaları planlanmış. Aliağa’da da fiziki şartlar uygun olmadığı için gerekli değişiklikler yapılamamış ama Bergama’da şartlar elverdiği için değişiklikler yapılıp bölge mezbahasına dönüştürülmüş. Demek ki Aliağa’daki fiziki şartlar buna uygun değilmiş.” dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler