131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

“DEMİREL’İN ALİAĞA’YA ÖZEL BİR SEVGİSİ VARDI”

18 Haziran 2015, Perşembe 10:56

     


Süleyman Demirel denilince Aliağa’da ilk akla gelen isim Latif Canıtez. 1965 yılında Adalet Partisi delegesiyken tanıştıkları Süleyman Demirel ile irtibatını hiçbir zaman kesmeyen Canıtez, Demirel’in vefatı ile ilgili Aliağa Ekspres’e açıklamalarda bulundu.

Süleyman Demirel’in Türk Siyasetinde bir simge olduğunu vurgulayan Canıtez; “Onun için kullanılan ‘Kurtar bizi baba’ sözü başka hiçbir siyasetçi için kullanılmamıştır. Herkese olan yakınlığı ile baba lakabını kazanmıştır. Baba ifadesi Süleyman Demirel’in tam fotoğrafıdır” dedi. Doğru Yol Partisi’nin (DYP) Aliağa Teşkilatı kurucusu olan, 1983 yılından itibaren 12 yıl Doğruyol Partisi (DYP) Aliağa İlçe Başkanlığı yapan, bugün Aliağa’daki birçok dev yatırımın temellerinin atılmasında öncü olan, Süleyman Demirel ile 1965 yılında Adalet Partisi delegesi iken tanışan Mimar Latif Canıtez, Demirel ile olan anılarını, Demirel’in kişiliğini, siyasi yaşamını Aliağa Ekspres’e anlattı. Süleyman Demirel’i kaybetmekten dolayı derin bir üzüntü içerisinde olduklarını vurgulayan Canıtez; “Ben Rahmetli Demirel ile 1965 yılında üniversite birinci sınıftayken Adalet Partisi Delegesi olarak tanıştım. 1983 yılında siyasi yasaklar kalktıktan sonra DYP Aliağa İlçe Başkanlığı görevine geldim ve 12 yıl İlçe Başkanlığı görevi yaptım. Görev yaptığımız süre zarfında Rahmetli Süleyman Demirel’in görüşlerini yansıttık Aliağalılara” diye konuştu.

“HERKESLE BARIŞIKTI”

Süleyman Demirel’in konuşan ve kalkınan Türkiye’nin simgesi olduğunu vurgulayan Latif Canıtez, Demirel’in bu konuda tek ve lider olduğunu söyledi. Canıtez; “Kendisinin bana söylediği bir laf var; ‘Partinin kapılarını sonuna kadar aç, kim gelirse gelsin içeriye al ve kimseyi kırma.’ Ayrıca bir lafı daha vardı; ‘Barışmasını bilmiyorsan küsmeyi öğrenme.’ Bu Süleyman Demirel’in çok özel bir yanıdır. Herkesle barışık, herkesi seven, herkesi sayan biriydi. Bunun en güzel örneği de Cumhurbaşkanlığı döneminde Rahmetli Ecevit ile yaptığı diyalogdur. Rahmetli Ecevit’in de Süleyman Demirel’e Cumhurbaşkanlığının devamı için yaptığı çabadır. Yıllarca birbirini rakip olarak görmüş iki liderin daha sonra nasıl barışık bir hayat geçirdiklerine ömürlerinin sonuna kadar şahit olduk. En büyük isteği kalkınan, huzur ve refah içinde bir Türkiye’yi yaşamaktı. Herkesle bunu paylaşırdı. Kapısından da hiçbir sanayici, hiçbir yatırımcı boş dönmezdi. Talihsizliği askeri yönetimlerin darbelerini yaşamakla ve bu baskılarla da zaman zaman Başbakanlığı bırakmasıdır” dedi.

“ALİAĞA’YA TÜPRAŞ’I KAZANDIRAN DEMİREL’DİR”

Demirel’i anlatırken onun Aliağa ile ilgili olan anılarına da yer veren Canıtez; “Aliağa ile ilgili bir anımızı da anlatayım. Aliağa’ya Güzelhisar Barajı’nı açmaya geldiğinde ben kendisini karşıladım. 1975 yılıydı. İrfan Onaran Belediye Başkanıydı. Ben kendisini aldım ve Süleyman Bey’e Belediye Başkanımız olarak takdim ettim. Bende o zamanlar Belde Başkanıyım. Daha Aliağa ilçe olmamıştı. Devir Adalet Partisi devri. Başbakan Süleyman Demirel. Belediye Başkanı İrfan Onaran. İrfan Onaran’ı Belediye Başkanı olarak takdim ettiğimde bana dedi ki ‘Bunu aramıyorum ben. Burada ihtiyar bir belediye başkanı olacaktı’ dedi. Rahmetli Kazım Amca, İrfan Onaran’ın babası da yanımda duruyor. Bende ona ‘Kazım Amca sen gel, Süleyman Demirel senin oğlanı istemiyor. Seni istiyor’ dedim. Demirel’in hafızası o kadar sağlam ki, Kazım Amca muhtar iken tanışmış kendisiyle. Belediye Başkanlığı döneminden de tanıdığı Kazım Amca’yı yanına çağırdı. Kazım Amca gözleri dolarak yanına gitti. Sonra Süleyman Demirel’i arabasına aldı ve Güzelhisar Barajının açılışına gittik. Bunun yanı sıra Rafineri’deki birçok ünitenin açılışına katılmak üzere daha sonraları da Aliağa’ya geldi. Aliağa’ya özel bir sevgisi vardı. Aliağa’ya Tüpraş Rafinerisi’ni kazandıranda Süleyman Demirel’dir. Kazım Amca anlatır. Ne zaman yanına gitsek bizi hiçbir zaman makamından uzak tutmadı. Tüpraş’ın Aliağa’ya gelmesi için kendisinden ricacı olduğumuzda ‘Ben ona zaten karar verdim, siz rahat olun’ demiş Kazım Amca’ya. Böylelikle Tüpraş Rafinerisi de Süleyman Bey’in emriyle Aliağa’ya kurulmuş oldu” ifadelerini kullandı.

“DEMİREL TÜRK SİYASETİNDE BİR SİMGEYDİ”

Günümüz siyasetçileri ile Demirel arasındaki farkı anlatan Latif Canıtez, şimdiki devir ile Süleyman Demirel’in devri arasında hiçbir yakınlığın olmadığını belirtti. ‘Baba’ lakabının Süleyman Demirel’i anlatan en güzel fotoğraf olduğunu dile getiren Canıtez, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı; “Demirel toplumuyla olduğu gibi dünya liderleri, dünya toplumu ile barışıktı. Hiç kimsenin kötülüğünü istemez, hiç kimsenin aleyhinde konuşmaz, hiç kimsenin aleyhinde savaş vermez, basına son derece saygılı, hem kendisiyle barışık, hem dünyayla barışık bir insandı. Yürümekten, konuşmaktan Türk toplumunu kimse alıkoymasın derdi. Herkes hür olarak söylesin, düşüncelerini ifade etsin ve kimse kimseden korkmasın derdi. Şimdiki devir ile Süleyman Bey’in devri arasında hiçbir yakınlık yok. Bir defa Süleyman Bey toplumu ile barışıktı. Kavga ve tartışmadan uzak dururdu. Sertlik taraftarı bir insan değildi. Süleyman Demirel Türk Siyasetinde bir simgeydi. ‘Kurtar bizi baba’ sözü başka hiçbir siyasetçi için kullanılmamıştır. Herkese olan yakınlığı ile baba lakabını kazanmıştır. Baba ifadesi Süleyman Demirel’in tam fotoğrafıdır.” (Volkan Gündüz)







 
Son Eklenen Haberler