131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

VİCDAN VE ADALET NÖBETİ'NE ALİAĞA’DAN DESTEK

18 Ağustos 2017, Cuma 06:33

     


HDP'nin Diyarbakır'da başlattığı 'Vicdan ve Adalet Nöbeti', 15 Ağustos Salı gününden 20 Ağustos Pazar gününe kadar İzmir'de yapılacak. Nöbete, partinin Aliağa İlçe Örgütünden de yoğun katılım var.

HDP'nin Diyarbakır'da başlattığı 'Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin İzmir bölümü 15 Ağustos Salı günü başladı. HDP'li miletvekilleri, Salı günü Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. Buradan partililerle birlikte Gündoğdu Meydanı'nın hemen yanındaki Alman Konsolosluğu'nun karşısında bulunan çim alanları üzerinde, saat 12.30'da, HDP Grup Toplantısı yapıldı. HDP milletvekilleri Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni başlatmadan önce İzmir’deki parti teşkilatları ile birlikte Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bir araya geldi. Polisin gruba yürüme izni vermemesi üzerine burada bir basın açıklaması yapan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, nöbet etkinliğiyle, zedelenmiş olan toplumun adalet duygusunu toparlamaya çalıştıklarını belirtti. Açıklamanın ardından HDP milletvekilleri, parti yöneticileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan bir grup, HDP grup toplantısını yapmak üzere Gündoğdu Meydanı'na doğru yürüdü.

GERGİNLİK YAŞANDI

Polis, Gündoğdu Meydanı’na yürüyüş sırasında slogan atan grubu, slogan atılmaması konusunda zaman zaman uyardı. Grup toplantısına katılacaklar polis kontrolünden geçerek belirlenen alana girdi. Alan dışında bekleyenlerin dağılmasını isteyen polis ile uyarıları dikkate almayanlar arasında gerginlik yaşandı. Gözaltına alınan 2 kişi kimlik kontrolü yapıldıktan sonra serbest bırakıldı. Polis, grup toplantısının yapılacağı alana ses düzeneği sokulmamasını istedi. HDP'li milletvekilleri grup toplantısının engellediğini belirterek ses düzeneği olmazsa Konak Meydanı'na yürüyeceklerini ve toplantıyı orada yapacaklarını söyledi. HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir'in ses düzeneğini alana sokmaya çalışması üzerine HDP İzmir milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Müslüm Doğan, HDP Grup Başkanvekili Yıldırım ile polis arasında arbede yaşandı. Baydemir'in emniyet yetkilileri ile görüşmesinin ardından ses düzeneğinin kullanılmasına izin verildi.

‘VİCDAN VE ADALETE SARILMAK DIŞINDA BAŞKA ÇIKIŞ YOLU YOK’

Alanda gerçekleştirilen grup toplantısında konuşan Osman Baydemir, Diyarbakır'dan başlattıkları nöbeti, İstanbul ve Van'dan sonra İzmir'de sürdüreceklerini ve 7 gün 24 saat boyunca belirlenen alanda olunacağını söyledi. Baydemir, herkesin farklılığını özgürce yaşaması için 'vicdan ve adalet' dediklerini belirtti. Eren Bülbül'ün Trabzon'da şehit olmasına değinen Baydemir, "Eren'in, Erenler'in toprağa düşmemesi için vicdan ve adalete sarılmak dışında başka çıkış yolu yoktur. Bir kez daha İzmir'den vicdanımızın sesinden 80 milyonun vicdanına sesleniyorum; Eren'i toprağa düşürenler sizler mesulsünüz. Eren'i vuran kurşunu kabul etmiyoruz. Eren'i operasyon bölgesine götürenleri kınıyor ve kabul edilemez diyoruz. Hepimizin ortak noktası Erenlerin, Ceylanların, Miray bebelerin, Uğurların, Veysellerin toprağa düşmemesidir" dedi. Baydemir'in konuşmasının ardından vekiller alandan ayrıldı, adalet ve vicdan nöbeti başladı.

‘ANTİ-DEMOKRATİK UYGULAMALAR YAPILDI’

'Vicdan ve Adalet Nöbeti' hakkında Aliağa Ekspres’e açıklamalarda bulunan HDP Aliağa İlçe Başkanı Hüseyin Özcan, yoğun bir polis ablukasına rağmen nöbete yoğun bir katılım olduğu vurguladı. Özcan, “Her zaman olduğu gibi HDP’ye yine anti-demokratik uygulamalar yapıldı. Daha önceki nöbetlerde de bu tip uygulamalarla karşılaşmıştık ama birebir yaşayınca daha farklı bir duyguya kapılıyorsunuz. Milletvekillerimizin bulunduğu alanın çevresi iki sıra bariyerle kapatıldı. O da yetmezmiş gibi tekrar onun etrafına polis etten duvar ördü. Halkın milletvekilleri ile buluşmasına kesinlikle izin verilmedi. Buna rağmen halk uzaktan sloganlarla vicdan ve adalet nöbetini destekledi.” diye konuştu.

‘DEMİR BARİYERLER ARASINA SIKIŞTIRILMAK ÜZÜCÜ’

Nöbete, İzmir’deki sivil toplum örgütlerinin de yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Özcan, “Türkiye’de 3. olmuş bir partiye anti-demokratik bir uygulama reva görüldü. Bu da bizi çok üzdü. Bundan bir iki ay önce CHP’nin yaptığı adalet yürüyüşü polislerin korumasında yapılmıştı. Onlara alanlar açılmıştı. Bir partiye bunu yaparken, diğer partiyi demir bariyerler arasında sıkıştırmak çok üzücü. Biz ilerici bir il olan İzmir’de böyle bir manzara ile karşılaşabileceğimizi düşünmüyorduk. Fakat ne yazık ki bunun tam tersini gördük. Polislerden kaçan bir genci orada bulunan bir esnafın çelme takarak düşürdüğünü gördük. Bu da bizi çok üzen olaylardan bir tanesi.” diye konuştu.

‘BÜYÜK BİR KATILIMLA ORADA OLACAĞIZ’

Türkiye’nin bu gidişatının herkesi üzen, derinden yaralayan bir durum olduğunu söyleyen DP İlçe Başkanı Özcan, “İlk günkü toplantıya Aliağa’dan ilçe eşbaşkanları ve ilçe yönetimi dahil olmak üzere halktan da yoğun katılım vardı. Nöbetin ikinci günü de partinin Aliağa İlçe Başkanlığı görevlendirilmişti. Aliağa’dan büyük bir katılımla nöbet alanı ziyaret edildi. Son gün tekrar basın açıklaması yapılacağı için Aliağa’dan büyük bir katılımla orada olacağız. Aliağa’daki tüm demokratik kitle örgütleri ile görüşmelerimizi yaptık. Onlar da bizi destekleyeceklerini, adaletin herkes için olduğunu belirterek katılım göstereceklerini söylediler. Bu konuda kendilerine teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler