131019098
23 Nisan 2024, Salı

YSK’YA ÇİFT KOLDAN İTİRAZ

19 Nisan 2017, Çarşamba 07:24

     


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanlığı ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi üyeleri, İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na 16 Nisan’da yapılan halkoylamasının kanunsuzluk nedeni ile iptali için dilekçe verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanlığı ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi üyeleri, YSK Başkanlığı’na gönderilmek üzere 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan halkoylamasının kanunsuzluk nedeni ile iptali için İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na dilekçe sundu. ADD Aliağa Şubesi Yönetimi, dün saat 14.30’da İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na gelerek dilekçelerini verdi. ADD Aliağa Şubesi yönetiminin tamamının imzasını taşıyan dilekçede, “Dilekçenin konusu, Yüksek Seçim Kurulu’nun web sayfasında, 16.04.2017 tarihinde yayınlanan ‘Sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığı kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verilmiştir.” duyurusu esas alınarak yapılan tüm oy sayım ve döküm işlemlerinin iptaline karar verilmesi talebini içermektedir. Yüksek Seçim Kurulu’nun, tüm hukuk ilkelerine, uluslararası sözleşmelere, Anayasa hükümlerine ve konuyu düzenleyen 298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun hükümlerine aykırı bir duyuru ile aynı seçimde iki ayrı kıstasa göre sayım yapılmasına sebep olması, seçimin güvenilirliğine gölge düşürmüş ve yasal zeminden çıkartmıştır. Hiçbir yasal dayanağı olmamakla, hukuken yok hükmündeki bu duyuru esas alınarak yapılan tüm oy sayım ve döküm işlemleri ise geçersiz olup iptali gerekir. Yapılan tüm oy sayım ve döküm işlemleri ise geçersiz olup iptaline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.” ifadeleri yer aldı.

CHP’DEN 100’ÜN ÜZERİNDE İTİRAZ DİLEKÇESİ

CHP İlçe Başkanlığı üyeleri de, dün saat 15.00’da Hükümet Konağı’na gelerek 100’ün üzerindeki itiraz dilekçesini İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na verdiler. CHP’liler tarafından verilen dilekçede de, “Yüksek Seçim Kurulu’nun mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılacağı ve tercih mührü yerine evet mührünün basılmış olduğu oy pusulalarının geçerli sayılacağına ilişkin kararlarının kaldırılmasını talep ediyoruz. Yüksek Seçim Kurulu’nun bu uygulaması; Anayasa’nın 67. Maddesinde güvence altına alınmış seçme hakkını ve 79. Maddesinde yer alan seçimlerin doğruluk ve dürüstlük kurallarını ihmal etmekte olup, seçme hakkını güvence altına alan diğer uluslararası hukuk kurallarına açıkça aykırı olduğu gibi aynı zamanda kurulunuzun yerleşik kararlarına da aykırıdır.” ifadeleri yer aldı.

“TEK BİR OY İÇİN SEÇİM İPTAL EDİLMİŞTİ”

İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na itiraz dilekçelerinin verilmesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, “Seçim Kanunu açıktır. Seçim Kanunu’na göre üzerinde ilçe seçim kurulunun ve ilgili sandığın mührü bulunmayan zarflar ve arkasında yine aynı şekilde mühür olmayan oy pusulaları iptal edilmek, geçersiz sayılmak zorundadır. Bunun örnekleri çok. En son 2014’te Bitlis’in Güroymak İlçesinde tek bir sandıkta, tek bir oy mühürsüz olduğu için Ak Parti itiraz etmiş ve ilçedeki bütün seçimler iptal edilmiştir. Yasa tartışmasızdır. Yoruma açıktır, Yüksek Seçim Kurulu’nun takdirine kalmıştır demiyor. Kesin ve nettir. Bu kadar kesin, net ve açık bir yasa hükmü varken, YSK’nın da bu yasayı uygulamakla yükümlü olan bir yargı kurumu iken YSK’nın kendi başına yasa çıkarması, kendi başına yorum yapması mümkün değildir, kabul edilemez. Bu konuda hem genel merkezimiz itirazlarını yaptı. Hem de tüm Türkiye’den örgütlerimiz vasıtasıyla İlçe Seçim Kurullarına bu itirazları yapıyoruz. İlçe Seçim Kurullarına yapılacak olan itirazlar bugün saat 15.00’a kadar sondu. Ancak Yüksek Seçim Kurulu’na 4 gün içinde itiraz edilebiliyor. Dolayısıyla Perşembe günü akşama kadar Yüksek Seçim Kurulu’nda olacak şekilde itirazlar devam edebilir. Biz bundan sonra partimize gelen itiraz dilekçelerini kargo ile Yüksek Seçim Kurulu’na ileteceğiz.” diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler