131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

AYDEMİR, “REFERANDUMUN GALİBİ MHP’DİR”

20 Nisan 2017, Perşembe 06:48

     


16 Nisan’da yapılan Anayasa Değişikliği Referandumu’nun sonuçlarını değerlendiren MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir, partilerinin sürece katkısı olmadığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirterek, MHP’nin desteğiyle bu değişiklik paketinin gündeme geldiğini ve halkın onayladığını söyledi.

Anayasa Değişikliği Referandumu sonuçları ile ilgili Aliağa Ekspres’e açıklamalarda bulunan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir, seçim süreci boyunca parti olarak üzerlerine düşüne yaptıklarını ifade etti. Aydemir, “Anayasa Değişikliği Referandumu’nu geride bıraktık. Sakin bir seçim geçti. Bölgemizi ele alacak olursak sakin ve insanların birbirine saygılı olduğu bir seçim yaşadık. Seçim sürecinde köy köy, mahalle mahalle dolaştık. Parti olarak üzerimize düşeni yaptık. Bu konuda vicdanen rahatız. Genel Merkezimizin almış olduğu karar doğrultusunda hareket ettik. Yapılmak istenen değişikliği halkımıza anlattık. Milletvekilliği yaşının 18’e indirilmesi ile ilgili insanların kafasında soru işaretleri vardı. Onunla ilgili halkımızı aydınlattık. Bir çok Avrupa ülkesinde seçme ve seçilme yaşının 18 olduğunu söyledik. Nüfus artışına bakıldığında ülkemizdeki milletvekili sayısının da ona göre düzenlenmesi gerektiğini anlattık.” diye konuştu.

“CHP ‘TEK ADAMLIK’ İLE KARALADI”

Seçim süreci boyunca halkın değişiklik paketinden çok ‘tek adam rejimi’ söylemleri üzerinde durduğunu söyleyen Aydemir, “Seçim sürecinde ‘tek adamlık’ gelecek, ‘başkanlık sistemi’ gelecek şeklinde bir algı oluşturuldu. CHP 15 yıldan bu yana muhalefet yaptığı partiye karşı, ‘tek adamlık’, ‘başkanlık sistemi’ propagandasıyla eli rahat bir şekilde karalama kampanyası yaptı. Biz de parti olarak bu değişikliğin ülkenin hayrına olacağını, devletin daha da hızlanacağını, işlerin daha çabuk yürüyeceğini anlatmaya çalıştık. MHP, bu değişim yasalarına öncülük eden partiydi. Yasaları düzenleyen, komisyonlarını kurup yasalar üzerinde çalışan bir partiydi. Meclis de bu çalışmaları onayladı. Sandıkta da bunun onaylanması lazımdı. Biz de o doğrultuda çalıştık.” dedi.

“MUHALİFLERİN ETKİSİ OLDU”

MHP’den de hayır oyu çıktığı yönündeki eleştirilere açıklık getiren Aydemir, “MHP içerisinde genel başkanlık yarışı başlatan, Genel Merkeze muhalif aday adaylarının hayır oyu için çalışmaları teşkilat içindeki arkadaşlarımızı ister istemez sıkıntıya soktu. Hepsi bizim partilimiz, ancak onlar da kendi açılarından neden hayır denilmesi gerektiğini anlattılar. İster istemez içimizde bazı arkadaşlarımız o yönde karar vermiş olabilirler. Bu da demokratik bir haktır. Seçim bitti, referandum bitti. Şimdi MHP’nin tekrar kucaklaşması lazım. Tekrar bir araya gelmesi lazım. Önümüzdeki seçimlere vatandaşımız için, milletimiz için tekrar çalışmamız lazım. Buradan tüm partililerimize çağrıda bulunuyorum. Gelsinler, kucaklaşalım. Ülkücü camia olarak tekrar bir arada ve bütün olalım.” dedi.

“VATANDAŞ İTİRAZ TAHRİKLERİNE KAPILMAMALI”

Seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla YSK’ya yapılan itirazlar hakkında da konuşan Aydemir, itirazları doğru bulmadığını dile getirdi. Bu konuda özellikle halkı sokağa çağırmanın yanlış olduğunu kaydeden Aydemir, “Sonuçlar ile ilgili bazı itirazlar yaşanıyor. CHP’liler tarafından bir iki tane video üzerinden sosyal medyada sürekli yayın yapılıyor. Usulsüzlük yapıldı deniyor. Ben, yaşadığım bölgede seçim sonuçları ile ilgili herhangi bir sıkıntı görmedim. Seçim günü ilçedeki okullarımızı gezdik. Sandık görevlilerine bir sıkıntının olup olmadığını sorduk, hiçbir şikayet almadık. Benzeri itirazlar her seçim sonunda yaşanıyor. Sonuçların yakın olması, 51,4 ile evet çıkması da biraz kafaları karıştırdı. ‘Acaba hayır mı çıkacaktı’ gibi düşünceler oluştu. Bu sonuçta demokrasidir. Vatandaş 51,4 oy de verir 55,4 de verir. Yüzde 60 ile evet çıksaydı yine sonuçlarda şaibe var diyeceklerdi. Ben bunların üzerinde çok fazla durmak istemiyorum. Her seçim sonrası bazı itirazlar oluyor ama bunların sonucu değiştireceğini tahmin etmiyorum. Vatandaşımızın da böyle tahriklere kapılmalı. Son günlerde vatandaşların sokağa çıkması yönünde çağrılar yapılıyor, bunlar yanlış işler. Vatandaş bu çağrılara itibar etmemeli. Bu ülke hepimizin ülkesi. Biz, bölünmez bütünlükten yana olan bir partiyiz. Bu referandum sürecinde özellikle anayasanın ilk 4 maddesinin korunması bizim için vazgeçilmezdi. İnsanları Evet’e yönlendirmemizdeki en büyük sebeplerden bir tanesi buydu. Genel Başkanımızın ve Genel Merkezimizin anayasanın ilk 4 maddesi üzerinde hassasiyetle durmaları, anayasanın da bu şekilde geçmiş olması bizim için çok önemliydi. Onun için biz vicdanen rahatız.” dedi.

“İDAM KONUSUNDA BİR ÇALIŞMA YAPILMADI”

Anayasa Değişikliği Paketi ile beraber idamın da geri getirileceği yönündeki söylentilere değinen Abdurrahim Aydemir, “Cumhurbaşkanı idamın getirilmesi ile ilgili meydanlarda ‘bana getirilirse onaylarım’ diye konuşmalar yapıyor. Ama bununla ilgili de herhangi bir girişimde bulunulmuyor. Bununla ilgili bir çalışma yapmaları lazım. Herkes bu konudaki çalışmayı birilerinden bekliyor. Genel Başkanımız da bu konu hakkında ‘topu dolaştırmayın’ dedi. ‘Madem böyle bir niyetiniz var, getirin meclis gündemine görüşelim’ dedi. Ama şu ana kadar bununla ilgili meclis gündemine gelen bir şey yok. Bir çalışma yapılır mı bu konuda, onu da önümüzdeki günlerde göreceğiz.” İfadelerini kullandı.

“AK PARTİ’DEKİ FETÖ’CÜLER TERS YÖNDE ÇALIŞTI”

Aliağa genelindeki evet oylarında MHP’nin katkısının olmadığı yönündeki eleştirileri de doğru bulmadığını kaydeden Aydemir, “Bu yanlış bir hesap. ‘Ben oyumu korudum, oradan oy gelmedi, buradan oy gelmedi’ hesabı yapılıyor. Özellikle FETÖ ağırlıklı olarak Ak Parti’nin içerisinde ters yönde çalışanlar oldu. Ben bu konuda Yaşar Akbulut ile yaptığım istişarede ‘Bunlardan büyük darbe göreceksin’ diye söyledim. MHP’de muhalif kanattan dolayı bir hayırcı kesim vardı ama Ak Parti’nin içinde de hayırcılar çoktu. Genel Başkanımızın da dediği gibi, ‘YSK bir cihaz geliştirsin de kimden ne kadar evet oyu çıkmış tespit edilebilsin’. Neticede sonuç bu. Bu sonuçlar bulunduğunuz yerdeki insanların etkilenişine de bağlı. Ak Parti’nin bazı yetkililerinin, danışmanlarının söylemleri de bizim teşkilatımızın üzerinde etkili oldu. Eyalet sisteminin konuşulması, Barzani’nin ziyareti gibi. Bunların etkisi çok oldu. AK Parti’den gelerek Cumhurbaşkanlığı yapmış olan Abdullah Gül hayır oyu kullanılması yönünde açıklama yaptı. Ahmet Davutoğlu, Bülent Arınç gibi tanınmış isimler hayır oyu için çalıştı. Bunlar bilinenler. Büyükşehirlerde kale gibi gördükleri yerlerde eksiye düştüler. Bu hesapları oralarda yapmaları lazım. MHP olmasaydı bu yasa değişikliği ne meclise gelirdi, ne meclisten çıkardı, ne de halktan çıkardı. Burada en büyük pay MHP’nindir. Eğer bir galibiyet söz konusuysa, bu galibiyet MHP’nindir. Değişikliği gündeme getiren de, meclisten geçiren de MHP’dir. Sandıkta bu yönde oy atan da MHP’dir. Bu oyların oranı yüksektir veya alçaktır. Bunu hesaplamak doğru değil ama neticede sonucu etkileyecek bir olay.” dedi.

“HAYIR OYLARI CHP’NİN BAŞARISI DEĞİL”

Aliağa’da çıkan sonucun, hayır oylarının yüksek olmasının CHP’nin başarısı gibi görülmemesinin de yanlış olduğunu dile getiren Aydemir, “Bu bir parti seçimi değildi, sistem değişikliği oylamasıydı. İnsanlarda ‘tek adam yönetimi’ algısı oluşturuldu ve her kesimden hayırcılar çıktı. Aliağa’daki bu sonuç CHP’nin başarısı değildir. Aliağa’da hayır oyları önde çıktı ama bu durum genel sonucu etkilemedi. Referandum neticesine ulaştı ve ülke genelinde evet oyları önde çıktı. Önemli olan neticeye ulaşmış olması. Bundan sonra her parti kendi yolunda mücadelesine devam edecektir. Hayır cephesine baktığınızda ABD derin devletinden tutun da, Avrupa’nın tamamı hayır oyları için çalıştı. Bu konu Avrupa’yı neden bu kadar ilgilendiriyor? Ülkelerinde terör örgütü mensuplarının miting yapmasına izin verenler Türkiye Cumhuriyeti Devleti yetkililerinin miting yapmasına izin vermediler. Bunları vatandaşlarımızın da, partimizdeki hayır oyu kullananların da iyi görmesi lazım.” dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler