131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

“DELEGELER TÜZÜKTEKİ DEĞİŞİKLİKLERDEN RAHATSIZ”

21 Haziran 2016, Salı 07:22

     


MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir, Pazar günü gerçekleştirilen tüzük kurultayını Aliağa Ekspres’e değerlendirdi. Aydemir, tüzükteki birden çok maddenin değiştirilmesinin doğru olmadığını belirtti.

Milliyetçi Hareket Partisi’nde aylardır beklenen tüzük kurultayı Pazar günü yapıldı. Kurultaya gelen delege sayısı notere göre 659 oldu. Çağrı Heyeti’nin açıklamasına göre delege sayısı 662’ydi. Genel Merkez ise 495 delegenin toplandığını iddia etti. Genel başkan adayları Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Mehmet Sait Gönen salondaki yerlerini aldı. Süleyman Servet Sazak ise kurultaya gelmedi. Genel başkan adayları protokolde yan yana oturdu. Kurultaya Özdağ dışında 4 milletvekili katıldı. Delege imzalarının tamamlanmasının ardından Çağrı Heyeti sözcüsü Ayhan Erel, toplantı yeter sayısının fazlasıyla sağlandığını söyledi. Divanın oluşturulmasıyla Çağrı Heyeti’nin görevi son buldu. Adayların divan başkanlığı için kararsız kalmasına delegeler tepki gösterdi. Bu tepki üzerine bütün adaylar Musavat Dervişoğlu üzerinde uzlaştı. Daha sonra yapılan oylamada da MHP tüzüğünün 13 maddesinde gerçekleştirilen değişiklik ve tadilat kabul edildi. Kurultayda 10 Temmuz’da seçimli kongre yapılması da kabul edildi. 10 Temmuz’da delege yeter sayısı sağlanamazsa, 17 Temmuz’da Büyük Anadolu Otel’de salt çoğunluk aranmaksızın kongre yapılmasına karar verildi. 119 maddeli MHP tüzüğünün 13 maddesinde değişiklik ve tadilat yapılmasıyla tüzüğün yüzde 10’undan fazlası değiştirilmiş oldu. Disiplin affının kapsamı 7 Haziran seçimleri sonrasına kadar uzatıldı.

“BİR MADDE İÇİN TOPLANIP BİRDEN FAZLA MADDEYİ DEĞİŞTİRDİLER”

Kurultay sonrası değerlendirmede bulunan MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir, kurultayda tüzükteki birden çok maddenin değiştirilmesinin doğru olmadığını belirtti. Sadece bir maddenin değiştirilmesi için mahkemenin tüzük kurultayı izni verdiğini hatırlatan Aydemir; “Çağrı heyeti bir maddenin değiştirilmesi için toplandı. Ama önergelerle birden fazla madde değiştirildi. Bu da kimsenin beklemediği bir şeydi. Hatta kurultaya katılan delegelerin bile beklemediği bir şeydi. Diğer aday adayları da benzer görüşte olduklarını vurgulayarak, ‘Ben yaptım oldu zihniyeti ile yapılmıştır, bizim bilgimiz yoktur bu önergelerden’ şeklinde görüş bildirdiler” diye konuştu.

“EMRİVAKİ YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VAR”

MHP Genel Merkezi’nin de bu konuda bir itirazı gündemine alabileceğini ifade eden Aydemir, “Neredeyse biraz daha zorlasalar Genel Merkezi saf dışı bırakacak, bütün yetkilerini elinden alacak duruma getireceklerdi. O da bir yanlış. Amaç genel başkanlık seçimi ise, tüzük kurultayı bunun için yapılmışsa öyle olmalıydı. Diğer maddelerin araya sıkıştırılmış olması teşkilatlarda sıkıntı yaratabilir. Emrivaki yapılan şeyler var çünkü. Birçok delege de bu durumdan memnun değil. Aday adaylarının ve kendilerinin bilgisi olmadan önergeler hazırlanmış. Dolayısıyla bu konuyla ilgili bir rahatsızlık söz konusu. Divan kurulduktan sonra bunlar öğrenildi. Bu saatten sonra da herkes maddelerin içeriğine bakmadan onayladı. Biz de gelişmeleri takip ediyoruz. 10 Temmuz’da büyük kurultay yapılacak. Sonuçlarına bakacağız” dedi.

“KATILIM SAYISI DA ÇELİŞKİLİ”

Kurultaya katılım sayısı konusunda da çelişkiler olduğunu kaydeden MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir, “ Kurultaya katılım sayısı ile ilgili üç ayrı rakam telaffuz ediliyor. Genel Merkezin açıkladığı bir rakam var. Çağrı heyetinin açıkladığı bir rakam var. Bugün ya da yarın bu imzalar Yargıtay’a verilecek. Orada gerçek rakam ortaya çıkacaktır. Televizyondan izlediğimiz kadarıyla kalabalık bir grup vardı kurultayda. Ama bunun ne kadarı delegeydi, ne kadarı misafirdi dışarıdan ayırt etmek zor” ifadelerini kullandı.

“ALİAĞA’DAN DA KATILAN PARTİLİLER OLDU”

Aliağa’dan da delege olmayan birçok partilinin Pazar günü yapılan bu kurultaya katıldığını söyleyen Aydemir, “Bu tip kongreler, kurultaylar partililerin bir araya gelip sohbet etmesi için de bir vesiledir. Bu her parti için gereçli olan bir durum. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden partililer bu kurultaylara giderler, birbirleri ile tanışırlar. Kurultayların böyle bir tarafı da vardır. Dolayısıyla Aliağa’dan da birçok arkadaşımız kurultaya gitti. Biz imza vermediğimiz için çağrı heyetinin düzenlemiş olduğu bu kurultaya ilçe başkanlığı olarak katılmadık. Gelişmeleri takip ediyoruz. Genel merkezimiz 10 Temmuz için kurultay kararı aldı. Biz de ona uyacağız. Genel Merkez’in bu kurultaya katılanlar için disiplin süreci başlatacağına dair söylentilere de katılmıyorum. Genel Başkanımızın da bu konuda, kurultaya katılanların ihraç edilmeyeceğine yönelik açıklaması var. Önceden görevden alınanlar oldu, görevden uzaklaştırılanlar oldu. Bu saatten sonra öyle bir işlem yapılacağını zannetmiyorum” diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler