131019098
19 Nisan 2024, Cuma

CHP’DE İZMİR’İN PATRONU ALATTİN YÜKSEL

22 Aralık 2015, Salı 06:50

     


Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Kongresi yapıldı. Kongreyi, 'rahat kazanır' gözüyle bakılan eski il başkanlarından ve milletvekillerinden Alaattin Yüksel 12 oy farkla zor kazandı.

Çarşaf liste ile yapılan seçimlerde; Nevzat Kavalar'ın listesinden 2 kişi yönetime girerken, kurultay delegeliklerini ise 5 kişi Yüksel'in listesi girmeyi başardı. Geçerli 550 delegenin oy kullandığı il kongresinde, Aliağa'yı 9 delege temsil etti. İlçe Başkanı Özcan Durmaz, İl Başkanı seçilen Alaattin Yüksel'in listesinden (kadın kotası sıralamayı değiştirmezse) kurultay delegesi oldu. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Örgütü 35. İl Olağan Kongresi için Fuar Kültürpark’ta bir araya geldi. 1 Kasım genel seçimlerinin ardından kongre takvimi yeniden işlerken önce mahalle delegelerini ardından da ilçe başkanlarıyla il kongre delegelerini seçen örgüt bu kez Pazar günü yeni başkanını belirlemek için sandık başına gitti. Sandıkta CHP İl Başkanı Bedri Serter ile Ülkümen Rodoplu'nun yarıştan çekilmesinin ardından PM üyeliğinden istifa eden İzmir Eski Milletvekili Alaattin Yüksel ile Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar yarıştı.

12 OY FARKLA YÜKSEL

Kıran kırana geçen başkanlık seçimi sonucu başkanlık seçimi sonucu saat 03.30 itibariyle açıklandı. Yarışın galibi rakibi Kavalar'a 12 oy fark atan Yüksel oldu. Yüksel 281 delegenin oyunu alırken, Kavalar 269 oyda kaldı. Yüksel adaylığını divana sunduğu 399 imza ile resmileştirmiş, Kavalar ise adaylık için divana 281 imza vermişti. Salon içinde ve dışında renkli görüntülerin yaşandığı kongreye kürsü konuşmaları damga vurdu. İzmir Milletvekili Atilla Sertel’in adaylığını düşüren şikayet üzerine çıkışı, Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı ve CHP Eski PM Üyesi Yüksel Çakmur’un ‘taraf olma’ göndermeleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun zehir zemberek mesajlarıyla yükselen tansiyon, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın Kocaoğlu’na yanıtıyla tavan yaptı. İl Kongresi’ne Özkan’ın konuşması sonrası yaşanan arbede damga vurdu. Yüksel ve Kavalar’ın delegelere seslenmesinin ardından heyecan bir kat daha arttı. Listelerin şekillenmesinin ardından Pazartesi gününün ilk saati içinde oylama başladı. Celal Atik Spor Salonu’nda yapılan kongrede 650 delege sandık başına giderken, oy kullanma işlemi saat 03.30 itibariyle sona erdi ve sayıma geçildi. Seçim sonunda CHP İzmir’in yönetim kurulu ve kurultay delegeleri de belirlenecek.

AZİZ BEY ÖYLE DEDİYSE YAPMIŞTIR!

Başkan Aziz Kocaoğlu ile Nevzat Kavalar oylarını 2 No’lu sandıkta kullandı. Kocaoğlu sadece, ‘Hayırlı olsun’ mesajı verirken Kavalar’dan kısa bir açıklama geldi. Seçimin hayırlı olmasını dileyen Kavalar sandık başında Kocaoğlu'nun seçim haftasında söylediği “Bir oyum var. O da Nevzat Kavalar’a" sözünü yorumladı. Kavalar, “Aziz Bey öyle dediyse onu yapmıştır” ifadelerini kullandı. Kavalar kongrede tansiyonun yükseldiği anlar için ise tam anlamıyla görmediğini, fakat parti içi demokrasinin işleyişi anlamında yakışmadığını dile getirdi.

ANAHTAR LİSTEDE 5 FİRE

Yüksel’in anahtar listesi 5 fire verdi. Rakibi Kavalar, son başkan Serter, Durak, Çakmur ve Uçar delege seçilmeyi başardı. En yüksek oy Buca Belediye Başkanı Piriştina’ya çıktı. Kıran kırana geçen seçim sonunda delegeler Ocak ayında yapılacak kurultayda İzmir’i temsil edecek isimleri de seçti.

EN ÇOK OY PİRİŞTİNA'YA

198 partilinin başvuru yaptığı seçimde en yüksek oy Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’ya çıkarken, Başkan Aziz Kocaoğlu 343 oyla ikinci sırada kaldı.

TEK LİSTE'LERİN BİRİNCİSİ AKPINAR

Sandıktan 342 oy alarak üçüncü sırada çıkan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ismi tek listede yer alıp delegelerin en çok tercih ettiği isim oldu. Akpınar gibi tek listede yer alan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin de 292 oyla 5.sırada yer aldı. Yüksel’in anahtar listesi 5 fire verirken, rakibi Kavalar’ın yanı sıra son il başkanı Bedri Serter, Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Yüksel Çakmur, Karşıyaka Belediyesi Eski Başkanı Cevat Durak ve milletvekili adayı Nurgül Uçar listeyi delerek delege seçilmeyi başardı. Yüksel’in listesinde yer alan Ayhan Kaya, Kazım Umdular, Affet Uygur, İsmail Yılmaz ve Sultan Çayır sandıktan delegelik için yeterli oyu alamadı.

KURULTAY DELEGELERİ: KİM KAÇ OY ALDI?

Levent Piriştina (363), Aziz Kocaoğlu (343), Hüseyin Mutlu Akpınar (342), Mustafa Güngör (326), Tahir Şahin (292), Ülkümen Rodoplu (290), Sema Pekdaş (289), Çağdaş Kaya (284), Umut Tekin (283), Saniye Nazik Işık (280), Şehrazat Mercan (278), Muhittin Dalgıç (276), Olgun Atilla (276), Ayşe Şimşek (275), Alattin Yüksel (274), Nurdan Karlıdağ (270), Hasan Arslan (268), Ulaş Gül (267), Abdül Batur (267), Halil İbrahim Şenol (260), Muhittin Selvitopu (259), Nurgül Uçar (259), Nazan Dönmez (255), Leyla Yıldız (255), Gaye Gürcan (254), Mustafa İnce (254), İsmet Korkmaz (254), Nevzat Kavalar (253), Mehmet Ali Çalkaya (253), Fikret Doğan (249), Yüksel Çakmur (249), Ulviye Üreten (248), Abdurrahman Batıhan (248), Sevda Erdan Kılıç (247), Günal Biçer (247), Zeynel Mertoğlu (246), Uğur Yıldırım (246), Şahin Fırat (241), Aygül Eryılmaz (238), Bedri Serter (238), Vasfi Şentürk (238), Ahmet Pala (237), Alev Boyacı (237), Cevat Durak (236), Nurşen Balcı (236), Erkan Büyükkaya (233), Ahmet Bahri Yalaz (232), İsmail Yetişkin (229), Behzat Aydilek (229), Özcan Durmaz (227), Ali Engin (227), Mehmet Birlik (224)

BAŞKANLARIN KOTA SIKINTISI!

CHP kurultay delegesi listesi İl Seçim Kurulu'nda kadın ve gençlik kotası gözedilerek resmileşecek. Kota gereği Kadın Kolları MYK Üyesi Düriye Taş, Affet Uygur, Ester Bulut, Fatma Doğru, Özgün Utku ve Zuhal Eroğlu'nun listeye girme ihtimali bulunuyor. Bu durum Urla İlçe Başkanı Ahmet Bahri Yalaz, Seferihisar İlçe Başkanı İsmail Yetişkin, Bayındır İlçe Başkanı Behzat Aydilek, Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz ve İl Eski Başkanı Ali Engin ile Ödemiş İlçe Eski Başkanı Mehmet Birlik'in üyeliklerini düşürebilir.

KİMLER KAYBETTİ?

Seçimde başkanlık yarışını Yüksel'e kaybeden Kavalar'ın anahtar listesinde yer alan birçok önemli isim kurultay delegesi seçilemedi. Başkanlık için Kavalar'ı ilk öneren isim olan ve Bornova İlçe Başkanı'na yarışta en büyük desteği veren Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ kurultay delegeliği seçiminde 216 oy alarak liste dışı kaldı. Karabağ gibi Kavalar'a destek veren Bayraklı İlçe Örgütü Başkanı Cemalettin Alper de 162 oyda kaldı ve delege seçilemedi. Kavalar anahtar listesinin bir başkan önemli ismi Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak'ın aldığı 200 oy da delege seçilmek için yeterli olmadı. İl Disiplin Kurulu Başkanı Birol Soylu'ya da 192 oy çıktı.

BAŞDANIŞMAN SEÇİLEMEDİ

Seçime bağımsız giren Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı ve İzmir Eski Milletvekili Erdal Aksünger de sandıkta hayal kırıklığı yaşayan isimler arasındaydı... Aksünger'e 135 delege oy verdi.

'YARIŞIN KAYBEDENİ YOK'

Çıkan sonuç sonrası konuşan Alaattin Yüksel, yarışın kaybedeni olmadığını ifade ederek, "Nevzat Başkan kazansaydı da birlikte çalışacaktık, şu an da birlikte çalışacağız. Zaten kendisi ilçe başkanımız. Çalışmaya da yönetim kurulundan başlayacağız" dedi. Nevzat Kavalar ise, "Yarışın kaybedeni kazananı yok. Parti hepimizin. Herkes partinin ileriye gitmesi için çalışacak. Tebrik ediyorum" şeklinde konuşurken, ’İlçe başkanlığından istifa edecek misiniz’ sorusuna ise "Hayır, istifa etmeyi düşünmüyorum" yanıtını verdi.

(ŞAHAP AVCI) 







 
Son Eklenen Haberler