131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

AKBULUT: “ÖNEMLİ OLAN VATANDAŞIN AYAĞINA HİZMETİN GÖTÜRÜLMESİDİR”

22 Aralık 2017, Cuma 06:58

     


Ak Parti Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, Ankara ziyareti esnasında gerçekleştirdiği temasları ve planlanan projelerle ilgili gelişmeleri Aliağa Ekspres Gazetesi’ne değerlendirdi.

Ak Parti Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, geçtiğimiz gün sosyal medya üzerinden duyurduğu Ankara ziyareti ve yaptığı görüşmelerle ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Oldukça verimli görüşmeler yaptığını ve çok iyi sonuçlarla Aliağa’ya döndüğünü ifade eden Akbulut “Daha önce Aliağalılar ile de paylaştığımız, bölgemizin belli başlı sorunları vardı. Başbakanımızın da Aliağa’da yaptığımız mitingde müjdesini verdiği, milletvekillerimizle birlikte yürüttüğümüz çalışmalar vardı. Hastane, TOKİ, alt geçit, üst geçit, okullar, cami gibi. Maalesef bürokratik bazı engellerden dolayı süreç biraz uzadı. Yavaş yavaş son aşamaya getirmiştik. Önceki gün de, kalan rötuşları yapmak için Ankara’daydım. Orada İzmir milletvekillerimizle birlikte; özellikle hastane ile ilgili Kerem Ali Sürekli, TOKİ ile ilgili Hamza Dağ ve diğer milletvekillerimizle bir toplantı yaptık. Yapacağımız projelerin son durumunu genel müdürler düzeyinde görüşmelerle netleştirdik. Hastaneyle ilgili olarak bürokratik engelini aşmış olduk. Şu an arazi Sağlık Bakanlığı’na aktarılmış durumda. Önümüzdeki hafta da Çevre Bakanlığı ile görüşmeler yapılacak. Üzülerek söylüyorum ki, bürokrasiyle ilgili maalesef ciddi sıkıntılar var. Örümcek beyinli dediğimiz, geçmişten gelen bir zihniyet hala bir şeyleri aşağı çekmenin derdinde. Ama bu sorunları da çözdük. Yeni hastanemiz yaklaşık 1,5 yıl içinde hizmete girecektir. Proje zaten hazırdı. Hemen askıya çıkarılıp ihalesi yapılacak ve 5-6 ay içerisinde inşasına başlanacak.” dedi.

ŞAKRAN’A DA TOKİ

Aliağa’da yapılacağı daha önceden duyurulan Toki binalarının haricinde Şakran’da da bir projeyi hayata geçirmeye çalıştıklarını belirten Akbulut “TOKİ ile ilgili olarak arazinin tahsisi bitti. TOKİ için sadece Aliağa’da değil, Şakran’da da bir proje düşünüyoruz. Şakran’daki tek sıkıntımız, bizim incelemelerimize göre merkeze yakın uygun büyüklükte hazine arazisi olmaması. TOKİ de bunu inceleyecek ve inşallah hem Şakran Cezaevi’nde çalışanların hem de Şakran’da yaşayanların konut sıkıntısı çekmeyeceği oranda bir araziyi bulup çalışmaları başlatacağız. Aliağa’daki TOKİ konutları daha önce başlayacak, arazi sıkıntısı çözülür çözülmez de Şakran projesi başlatılacak.” şeklinde konuştu.

ALİAĞA İYİ YÖNETİLMİYOR

Çok yakında Aliağa için istihdam noktasında önemli katkı sağlayacak bir çalışmanın müjdesini daha vereceklerini söyleyen Akbulut “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımızla planlamadığımız bir görüşme yaptık. Sağolsun kendileri Aliağa’yı çok sever. Bakan olduğundan beri Aliağa’ya 6-7 sefer geldi, her fırsatta da gelmeyi istiyor. Bakanımızın daveti üzerine gidip bir görüşme yaptık. Daha önce Çandarlı’daki endüstri bölgesi ile ilgili çalışmalar yapılmıştı, orasının müjdesi verildi. O bölge Aliağa’ya istihdam noktasında çok ciddi katkı ve katma değer sağlayacak bir yer olacak. Bunun yanı sıra bölgemizde bir çalışma daha yapılıyor. Onun içeriği ile ilgili bakan bey henüz bahsedilmemesini rica etti. O nedenle içeriğine çok değinmeyeceğim ama Aliağa’ya çok faydası olabilecek, sanayi anlamında bizi Türkiye’nin lideri konumuna getirebilecek çalışmalardan birinin yürütüldüğünü söyleyebilirim. Ayrıca, yine içeriğini önümüzdeki günlerde Bakan Bey’le birlikte açıklayacağımız özel teşebbüslerle yapılan bazı protokoller ve anlaşmalar var. Biz hep Aliağa’nın iyi yönetilmediğini iddia ettik. Bunu söylerken de boşuna söylemiyoruz. Çünkü Aliağa Anadolu’nun ücra bir ilçesi değil. Ağır sanayinin olduğu bir ilçe. Buradaki yönetimin hem sanayiyi idare edebilecek, aynı zamanda da insanların refahı, temiz çevre ve temiz bir yaşam sağlayabilecek şekilde yönetim göstermesi gerekir. Bir bakıyorsunuz, bir çıkış yapılıyor; ‘buradan geçemezsiniz, bunu böyle yapamazsınız, sizi şöyle yaparım’ gibi sanayiciye tehdit ve halkın gözüne girmek için yapılan açıklamalar. Diğer tarafta da yine imar uygulamaları ve şehir planlamalarıyla ilgili yapılan yanlışların hala devam ediyor olması anlamında da şehrin kötü yönetildiğini düşünüyoruz. Aliağa 1960’larda bulunduğu konum itibariyle sanayi bölgesi olarak seçilmiş. Bunun da değerini bilerek, ona göre yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz hükümet olarak da elimizin gücümüzün yettiği kadarıyla, bu anlamda yapılabilecek ne varsa yapmaya çalışıyoruz. Ben de iktidarın ilçe başkanı olarak bu yatırımları Aliağamıza nasıl getiririz diye düşünüp, onun derdiyle dertlendim bu güne kadar. Maalesef bazı bürokratik engeller gecikmelere sebep oldu. Ama 2018 yılı inşallah daha önce verdiğimiz müjdelerin tek tek hayata geçtiği, kiminin başladığı, kiminin bittiği yıl olacak.” dedi.

“BUNUN SİYASETİ OLMAZ, OLMAMALI”

Projelerin engellenmesi noktasında yerel yönetimlerin de etkisinin bulunduğunu ifade eden Akbulut “En acısı hastaneyle ilgili, bir acil servisin düzenlenmesi ve mevcut hastanenin yan tarafına götürülmesiyle ilgili plan yapıldı ve Büyükşehir Belediyesi ne hikmetse bunu reddetti. Sağlığın siyaseti olmaz, olmamalı. Her şeye karşı olan bir zihniyet hayata bakışı sadece koltuk koruma düşüncesinden ibaret olduğu için bu tip şeylere hayır dedi. Aliağa ile ilgili de, örneğin konut sıkıntısıyla ilgili biz Belediyeden Aliağa’da TOKİ ile ilgili bir çalışma yapalım diye 2014 yılında rica etmiştik. O zaman başkan ve yönetimi ‘TOKİ bizim için karlı bir yatırım değil, yapmayı düşünmüyoruz’ diyerek önümüzü kapatmıştı. Eğer şu anki büyükşehir Yasasına göre ilçede imar uygulaması yapamıyorsanız ve ilçede konut sıkıntısı yaşanıyorsa, bunu ille de büyükşehirle çözmeniz gerekmiyor, TOKİ ile çözüle bilirdi. Ama ‘takdirini başkası alır’ düşüncesiyle halkın önünü kapatıyorlar. Böyle diye diye bu günlere geldik ve Aliağa’da kiralar 1000 liradan başlar pozisyona ulaştı. Büyükşehir, şehir planlamasında yardımcı olmuyor; diğer tarafta ilçe ‘TOKİ yaparsak hükümet de takdir kazanır’ diye siyaseten engel oluyor. Bunun dışında, mesela Helvacı’da bir meslek lisesi yapalım dedik. Oradan 150 öğrenci geliyor Aliağa’ya. Ama belediye bu konuda da bizlere yardımcı olmadı ve ödenek geriye gitti 2016 yılında. Şimdi onunla ilgili Milli Eğitim Bakanımızdan bir daha ricacı olduk, tekrar ödenek çıkarttık. Orada da bir araziyi çözüyoruz. Tahsisini en kısa zamanda bitirip Helvacı’ya o okulu kazandıracağız. Ama bunlar maalesef belediyeler yardımıyla olmuyor, olamıyor. Biz bugüne kadar bu engelleri mazeret olarak göstermedik. Onlar bize hep engel oldu ama biz Avcı Ramadan ve Ağapark gibi projelerinde izin alınması ve tahsis noktasında elimizden geleni yaptık. Bunun karşı tarafa siyasi kazanımı olacak diye herhangi bir şekilde engel olmayı düşünmedik. Aliağa’da kime sorsanız son dönemde yapılan iki projeyi söyleyecektir. Biri Ağapark, biri Avcı Ramadan. Bunların iznini veren bizleriz. Biz bilmiyor muyduk bu projelerin takdirini onların alacağını? Buna rağmen yardımcı olduk, olmamız da gerekiyordu. Çünkü öncelikle vicdanımızın rahat olması lazım. Benin bu konuda da, 4 yıllık İlçe Başkanlığı döneminde vicdanım çok rahat. Aliağa Belediyesi’nin buna benzer talepleri olduğunda bunları gönül rahatlığıyla yerine getirdiğimize inanıyorum.” diye konuştu.

EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ

Helvacı’daki meslek lisesinin yanı sıra bir de ilkokul yapımı için çalışmalarının olduğunu söyleyen Ak Parti Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Akbulut “Bizim hastane yapmamızda, okul yapmamızda, bunların inşaatını yapmakta herhangi bir sıkıntımız yok. Tek sıkıntımız bürokratik engeller. Burası muz cumhuriyeti değil. İnşallah 2019 seçimlerinde bazı şeyler değişecek, bu bürokratik engellemeler de son bulacak. Ancak şu anki mevcut kanunlarla bir bürokrat bir arazi ile ilgili sıkıntı yaratmak istiyorsa çok rahat yapabiliyor. Bir buçuk senedir ben bunu Aliağa’da bizzat yaşıyorum. Bizim Yeni Mahalle’de ilkokul sıkıntımız var. Sağolsun, bir hayırsever Aliağa’da ticaret yapan işadamımız böyle bir düşüncesi olduğunu söyledi. Biz de çok sevindik tabii ki. Bölge olarak da; Yeni mahalle bizim en büyük mahallemiz ve okul sıkıntımız var. Eğitim çok önemli. Osmanlı’da 1700’lü yıllarda bayanlara yönelik muallim mektebi açılmıştır mesela. Ama şu anki geldiğimiz durumda dünyada en iyi pozisyondaki ülke Finlandiya. Ben taşımalı eğitimle öğrencilerin bulundukları yerden başka yere gitmesine üzülüyorum. Fiziki şartların her şeyden önce çok iyi hale getirilmesi lazım. Çocuklarımızın yaklaşık 40 dakikayı, 1 saate varan süreyi yollarda geçirmesi hoş bir durum değil. Bize düşen de bu sıkıntıları gidermektir. Hayırsever işadamımızla da istişare ederek Yeni Mahalle’de, yapılacak TOKİ konutlarına yakın bir bölgede bir ilkokul yapmayı planlıyoruz. Milli Eğitim Müdürümüzle de yaptığımız görüşmeler var. Bizim Aliağa’da ikili eğitimi bitirmemiz lazım.” dedi.

Eğitim konusunun başka ellere düşmemesi gerektiğini vurgulayan Akbulut “Ben başından beri hep aynı şeyi savundum. Eğitim çok önemli. Dini konuların da devlet eliyle öğretilmesi lazım. Din insanların ihtiyacı ise, hangi din olursa olsun, vatandaşların talebi ne yöndeyse ona göre bu eğitimlerin başka yerlere bırakılmadan devlet kontrolünde verilmesi lazım ki terörizme dönüşmesin. Çocuklarımız düzgün yetişmesi için dünyadaki modelleri incelemek lazım. Bu anlamda da Finlandiya’yı bizzat inceledim. Okulların fiziki şartlarının çok üstüne düşmüşler. Biz de o seviyeye ulaşacağız inşallah.” dedi.

“SİYASİ RANT ELDE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Aliağa’nın trafiği ve yok projelerine de değinen Akbulut daha önce Aliağa belediyesi ile yaşanan alt geçit polemiğine de vurgu yaparak şunları söyledi:“Keşke o polemikler yaşanmasaydı ama 2014’te çıkan tablo ile İzmir’de CHP, ilçede MHP gibi görünen bir başkan ve ülkede de Ak Parti İktidarı Aliağa’da yarış halinde olursa çok iyi hizmetlerin yapılabileceğini düşünüyorum. Ama maalesef bu birbirini karalamaktan ve önünü kesmekten başka işe yaramadı. Bakıyorsunuz, Liman Bölgesi’nde liman yollarıyla ilgili bir proje başlatıyoruz, ‘ben burayı yaparım’ diye ortaya çıkıyorlar. Alt geçit-üstgeçit meselesinde yine aynı tavır. Buralardan siyasi rant elde etmeye çalışıyorlar. Mesela Şakran’daki doğalgaz meselesi... Biz zaten Genel Müdür’e gerekli bilgileri vermiştik, çalışmalar başlayacaktı. Bir bakıyorsunuz, başkan gidip burasıyla ilgili ‘işi bitirdik’ diye açıklama yapıyor. Yani, yapılan hizmetlerden kendisine bir siyasi rant çıkarma derdinde. Sorun değil ama, sen bütçenle ne yaptın? Bu konulara fazla girmeyeceğim, gerekirse ileride bunları da konuşuruz. Alt geçit, üst geçit ve döner kavşak projelerini biz daha öncesinde hazırlamaya başlamıştık. Sayın Binali Yıldırım’ın bakan olduğu dönemde çalışmalar başlamıştı ve biz bunu yapacaktık. Belediye Başkanının kendisi de bunu biliyordu zaten. Orası bir ilçe belediyesinin yapabileceği kabiliyette proje değil. Oradan kendisini sevenlere vereceği mesajla siyasi rant elde etme derdinde. Olsun, önemli değil. Bu projenin ihalesi 9’uncu ayda yapıldı. Firmayla ilgili bazı sıkıntılar vardı, o da milletvekilimiz Mahmut Atilla Kaya ve Karayolları Genel Müdürümüz ile yaptığımız görüşme neticesinde son aşamaya geldi. Sezona yetiştirmeye çalışıyoruz ki yazın orada ciddi bir sıkıntı yaşanmasın. Bu arada yapacağımız hastanenin otoban bağlantıları ile ilgili sıkıntılar vardı, onları da bu görüşmelerimizde çözdük. 4 km civarı bir bağlantı yolu yapılacak. Normalde Büyükşehir’in yapması lazım ama biz biliyoruz ki yapmayacaklar. Buna fırsat vermeden biz kendimiz ele alalım dedik.”

İKİ AYRI CAMİ

Aliağa’da yeterli büyüklükte bir merkez camii bulunmadığını belirten Yaşar Akbulut “Ahlaklı bir nesil yetiştirmek için öncelikle eğitim ve insanların ruhunu tatmin edecek şekilde maneviyatın da birlikte yürütülmesi, geliştirilmesi lazım. Aliağa’da bunu karşılayacak bir merkez camimiz yok. Bu konuda da çeşitli polemikler yaşandı. 11 dönümlük bir arazimiz vardı, orayı başbakanımızdan rica etmiştim. Hazine satmaya kalksa 40-50 trilyonluk bir arazi. Sayın başbakanımız hiç tereddüt etmeden buranın tahsisi ile ilgili gerekli talimatları verdi. Ancak yine İlçe Belediyesi ve Büyükşehir imar tadilatlarını yapmayacağı için, imarla ilgili sıkıntı çıkaracağı için, biz de bunun hastane ile birlikte bakanlık vasıtasıyla imarını uygun hale getireceğiz. İnşallah, bu külliyemizi de inşallah hayırseverlerimiz ve sanayicilerimizle birlikte yapacağız. Yine Kazım Dirik Mahallesi’nde kıymetli hayırsever bir işadamımız caminin tamamını yaptırmak istediğini belirtti. Orayı da inşallah onun sayesinde tamamlayacağız. Böylece cami sorunumuzu da bir nebze olsun çözmüş olacağız.” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin Kalabak’ta yapacağı yapıyla ilgili imar sıkıntısını da çözdüklerini belirten Ak Parti Aliağa İlçe başkanı Yaşar Akbulut “Milli Emlak Genel Müdürümüz Tufan Büyükuzun ile görüşerek meseleyi çözdük. Hangi parti yaparsa yapsın hiç önemli değil. Önemli olan vatandaşın ayağına hizmetin götürülmesidir. Biz bu noktada üzerimize düşen ne varsa gereğini yerine getiririz.” dedi.

(BÜLENT PINARBAŞI)







 
Son Eklenen Haberler