131019098
26 Nisan 2024, Cuma

AİHM’DEN ALEVİLERE MUTLU HABER

25 Nisan 2015, Cumartesi 10:35

     


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM), CEM Vakfı tarafından açılan davada Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ayrımcılığı yasaklayan maddesini ihlal ettiğine yönelik kararına hükümetin yaptığı itirazı reddetti. Kararı yerinde bulan Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Celal Süslü, ''sayıları milyonları ifade eden alevi vatandaşlarımız var, haklarımızı savunmamız çok doğal bir durum'' dedi.

 

AİHM, cem evlerine ayrımcılık yapıldığına dair 2 Aralık 2014 tarihinde açıkladığı karara itiraz eden ve temyiz başvurusunda bulunan Hükümete olumsuz yanıt verdi. Mahkeme ret kararına gerekçe de göstermedi. Ayrıca Hükümetin, AİHM’nin din ve ahlak kültürü derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılmasını isteyen kararının esastan yeniden görülmesi için yaptığı bir diğer temyiz başvurusu da şubat ayında reddedilmişti. Hükümet, temyiz başvurusunda, Türkiye’de "zorunlu din dersi olmadığı" ve "istenirse Alevilere de Alevilik öğretilebileceği" tezlerini kullanmıştı.

 

DURUŞMA 3 HAZİRAN'DA

AİHM, cemevlerinin Türkiye'de resmen ibadethane olarak tanınması amacıyla Prof. Dr. İzzettin Doğan ve 202 diğer davacı tarafından Ankara’ya karşı ortaklaşa açılan davayla ilgili olarak 3 Haziran 2015 tarihinde Fransa'nın Strasbourg kentinde duruşma düzenleme kararı da aldı.

 

SÜSLÜ, ''MİLYONLARCA ALEVİ VATANDAŞIMIZ VAR, HAKLARINI SAVUNMAMIZ ÇOK NORMAL''

Celal Süslü, ''Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Türkiye'de alevilere yönelik ayrımcılık yapıldığına ve cemevlerinin yasal statülere kavuşması gerektiğine dair daha önce almış olduğu kararlar vardı. Bu kararların alınması malesef mevcut iktidarı rahatsız etti ve kararlara itiraz ettiler. Aslında tüm bunlar ülkemiz içinde kendi aramızda çözmemiz gereken durumlarken Avrupa'da hak arayışları içine girmek zorunda bırakılıyoruz. Gündeme bile almak istemedikleri gibi sürekli geçiştirilen bu meseleler üzerindeki baskılar sürmektedir. Ancak AİHM'in cemevlerini resmi ibadethane olarak kabul etmesinden sonra daha önce duruma itiraz edenler şimdi ne yapacaklar merakla bekliyorum. Sonuçta bu ülkede yaşıyoruz ve sayıları milyonları ifade eden alevi vatandaşımız var. Haklarımızı da savunmamız son derece normal'' şeklinde konuştu. (Tarık Demir)







 
Son Eklenen Haberler