131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

BALBAY, "YILDIRIM İZMİR’E VERDİĞİ SÖZÜ TUTMADI"

26 Mayıs 2016, Perşembe 06:30

     


CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay 30 Mart 2014’te İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Başbakan Binali Yıldırım’a İzmir için vaat ettiği "35 İzmir 35 Proje"sini hatırlattı. Balbay, 35 projeden sadece ikisinin hayata geçtiğini söyleyerek Yıldırım’dan sözlerini tutmasını istedi.

İzmir’in 2015 döneminde 48.3 Milyar TL vergi ödediğini buna karşılık kentin sadece 1.6 Milyar TL kamu yatırımı aldığını vurgulayan Balbay, Ankara ve İzmir arasındaki kamu yatırımı uçurumuna dikkati çekti. Ödediği vergi bakımından İzmir'in şu anda İstanbul ve Ankara’dan sonra 3’ncü sırada yer aldığını hatırlatan Balbay, "Buna rağmen İzmir, aldığı kamu yatırımı açısından İstanbul ve Ankara’nın çok daha gerisinde yer alıyor. AKP iktidarları döneminde İzmir hak ettiği payı alamadı. Binali Yıldırım'ın 35 İzmir projesi 2011 seçim vaadinde yer aldı. Ancak bu kapsamda şuana kadar tamamlanan projelere baktığımızda bunlardan sadece iki tanesinin tam 5 yıl sonra hayata geçtiğini görüyoruz. Geriye kalan 33 projeden eser yok” dedi.

"İZMİR HAK ETTİĞİ PAYI ALAMIYOR"

Yazılı olarak yaptığı basın açıklamasında Balbay, İzmir Büyükşehir Belediyesinin Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşları tarafından Kredi notuna dikkati çekerek şunları söyledi: “Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch İzmir’in kredi notunu AA+ olarak açıkladı. İstanbul’un ise bu notu BBB yani İzmir yatırım yapılabilir sırada İstanbul’dan 7 Basamak daha yüksekte yer alıyor. Son olarak bir başka Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Moody’s İzmir Büyükşehir’in ulusal notunu en yüksek not olan “Aaa”ya yükseltti. ‘’Aaa’’ kategorisi, temerrüt riskinin en düşük olduğu ve finansal yükümlülüklerini yerine getirmek için en yüksek kapasiteyi temsil ediyor. Buna karşılık Türkiye Cumhuriyetinin kredi notu "Baa3" "negatif" yani Moody’s Türkiye’yi kredi notu Baa3 ile yatırım yapılabilir en düşük seviyede derecelendiriyor. Bu gelişmelere baktığımızda İzmir AKP döneminde bütçeden hak ettiği payı alamamasına rağmen Uluslararası alanda hak ettiği payı alıyor.”

TAMAMLANMAYAN 33 PROJE

Balbay, son olarak Başbakan Binali Yıldırım’ın İzmir’e verdiği sözleri tutmadığını belirterek 2011 yılından bu güne kadar geçen sürede tamamlanmayan projelere şöyle sıraladı: İzmir Karayolu Ve Raylı Geçiş (İzkaray), İzmir İstanbul Otoyolu, İzmir Ankara Otoyolu, İzmir- Antalya Otoyolu, Kuzey Otoyolu, Sabuncubeli Tüneli, İzmir – Ankara Yüksek Hızlı Tren, İzmir – İstanbul Yht, İzmir Metroları, Egeray, Körfez Dönüşüm Projesi, Kuzey Ege Çandarlı Limanı, Kruvaziyer Liman, Yat Limanları, Efes Antik Limanı, İzmir-Çeşme Deniz Otoyolu, Balıkçı Barınakları, Agora Ve Kent Merkezi Yenileme, Tarım Ve Hayvancılık İşletmeleri, Kemalpaşa Lojistik Merkezi, Şehir Yenileme Projesi, Tıpkent, Adnan Menderes Yeni İç Hatlar Terminali, Vecihi Hürkuş Havalimanı, Dijital Tarih Kütüphanesi, Dijital Arşiv Kent, E-Ticaret Üssü İzmir, Bilişim Ve Arge Şehri, Bilişim Destekli Yaşam, Öğrenci Yaşam Merkezi, Engelsiz Yaşam, Deniz Ürünleri Borsası, Olimpik Stadyumlar.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler