131019098
16 Nisan 2024, Salı

“AKBULUT ENERJİSİNİ BUNLARA HARCAMASIN”

27 Nisan 2016, Çarşamba 06:45

     


Milliyetçi Hareket Partisi Aliağa İlçe Başkanı Abdurrahim Aydemir ile yerel iktidara geldikleri son iki yılın değerlendirmesinden MHP’de kaynayan kongre kazanına, cami polemiğinden Kenan Yavuz’un görev değişikliğine kadar geniş bir yelpazede konuştuk. Kendisine bu sıcak sohbet ve samimi yanıtları için teşekkür ediyoruz:

Aliağa Ekspres - 2014 yerel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi büyük bir zaferle Aliağa’da iktidara geldi. Bu tarihten itibaren belediye Başkanı seçilen Serkan Acar iki yıl içerisinde Avcı Ramadan, Ağapark başta olmak üzere pek çok projeye imza attı. Bunlarla birlikte MHP, yerel yönetimlerde ne kadar başarılı olabileceğini Aliağa üzerinden gösterme fırsatı buluyor. Ancak bu iki yıllık dönem zarfında sizinle detaylı bir sohbet yapma fırsatı bulamadık. Geçen süre zarfında Aliağa’da MHP’nin iktidarını değerlendirmek isterseniz, Serkan Acar dönemi için yorum ve düşünceleriniz nelerdir?

Abdurrahim AYDEMİR – 30 Mart 2014 yerel seçimlerine girerken Aliağa halkına Belediye Başkanımızın sunmuş olduğu seçim vaatleri ve projeler vardı. Bu projeleri Aliağa halkı tanıtım toplantılarında geldi, gördü ve büyük beğeni topladı ve seçimde de bu beğeni sandığa yansıdı. Seçimi kazanır kazanmaz başkanımız vadettiği hizmetlere, vaatte bulunmadığı işlerle birlikte el attı. Aliağa sanayisiyle işe başladı. Küçük sanayinin oldukça sıkıntılı bir durumu vardı, karmakarışık bir halden tertemiz hale geldi. Temizlendi, yeşillendirildi, çok güzel ve yepyeni bir çehre kazandırdı oraya. Akabinde İzmir Caddesi’ne girdi. Her belediye başkanının düşüncesinde olan bir projeydi. O caddeye büyük bir emek verdi. Caddenin önceki halini herkes biliyor. Trafik sıkışıklığı, araç park sorunu, hanım kardeşlerimiz çocuk arabasıyla giremiyor, kavgası gürültüsü eksik olmayan bir yerdi; şimdi pırıl pırıl bir cadde kazandı Aliağa. Bunun ardından Belediye binasının arka tarafında “48 saat parkı” olarak tanınan Fırat Çakıroğlu Parkı ile çok güzel bir alan kazandırdı. Sonra Avcı Ramadan’da 70 küsür dönüm arazi üzerinde, başlandığında muhalefetten sürekli olumsuz eleştiri ve engellemelere maruz kaldık. Bu yer hepimizin malumu. Gece sabahlara kadar alkol kullanan şahısların mekanı halindeydi. Başkan oraya girip büyük bir emek sarfetti. Marinayı temizledi. 70 dönüm arazi bugün gittiğiniz zaman dışarıdan gelen insanların dahi takdir ettiği bir yer haline geldi. Şimdi Ağapark bitmek üzere. Ağapark da vaadedilen projelerin en büyüklerinden bir tanesiydi. Tahmin ediyorum 25-30 gün içerisinde tamamlanarak hizmete açılacak. Okullar tatil olmadan, yaz sezonu başlamadan önce hizmete girecek. Daha yapılacak kültür merkezi, belediye binasının taşınması gibi pek çok proje var. Meydana yapılacak yer altı otoparkı, garaj kısmına battı çıktı projeleri var; Karayolları’nın ihale ettiği bir proje. İhaleyi alan şahıs bir türlü gelip projeye başlamadı. Gerekli izinler alındı, belediye protokol imzaladı projeyi kendisinin yapması için. Protokol yapılmasına rağmen ne ilginçtir ki Karayolları imzaladığı protokole engel çıkardı. “Biz yapacağız, sizin işiniz değil” denildi, enteresan şeyler yaşandı, bir türlü başlanamadı. Ne Karayolları yapıyor, ne Belediyenin yapmasına müsaade ediliyor. Bir keşmekeşliktir gidiyor. Bölgedeki trafik, kamyon yoğunluğu ile kaza riski yüksek bir yer. Petkim’in inşaatı dolayısıyla Aliağa’ya dışarıdan gelen 15 bin civarında insan var. Burada bir hareket dönüyor, dolayısıyla trafik kitlenme noktasına geldi. Burasının bir an önce yapılması lazım.

Aliağa Ekspres –Söylediklerinizden anladığımıza göre yerel seçimleri kazandığından bu yana Belediye Başkanı’nı başarılı buluyorsunuz.

Abdurrahim AYDEMİR- Oldukça başarılı. Başkanımız son derece çalışkan. Biz de bu çalışmalarından dolayı kendisini takdir ediyoruz. Seçimlere girmeden önce de zaten genç, Aliağa’yı yarınlara taşıyacak ve 24 saat koşturabilecek bir arkadaşımız, geceli gündüzlü çalışacak bir arkadaşımız diye söylediğimiz zaman demek ki yanılmamışız. Şu ana kadarki çalışmalarından çok memnunum. İlçe teşkilatı olarak biz de takdir ediyoruz, destekliyoruz.

Aliağa Ekspres – Yerel seçimdeki bu başarı genel seçimlere maalesef yansımadı. 2015 Genel seçimlerinde Aliağa’da MHP yerel seçimlerle kıyaslandığında büyük bir kan kaybı yaşamış görünüyor. Acaba belediye olarak yapılan hizmetler halka tam yansıtılamadığı için mi bu tablo yaşandı, yoksa ülke genelindeki konjonktürel durum mu buna sebep oldu?

Abdurrahim AYDEMİR- Tabii ki genel konjonktüre bağlı bu. Bir de bölgelerde gösterilen milletvekili adaylarının sıralaması çok önemliydi. Bölge adaylarının geri sıralarda yer bulması seçimlerde etkili oldu. Genel seçimler yerel seçimlerden farklı bir yapı sergiler biliyorsunuz. Yerel seçimlerde belediye başkan adayına halkın teveccühü etkiliyken genel seçimlerde parti tercihi önem kazanır.

Aliağa Ekspres –Bununla ilgili seçim sonrası parti içi bir değerlendirme toplantısı yapmışsınızdır mutlaka. Önümüzdeki günlerde bu oy kaybını telafi etmek üzere çizdiğiniz yeni bir yol haritanız var mı?

Abdurrahim AYDEMİR- Biz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Parti içinde biz İlçe teşkilatıyız, yani ‘kök’üz. Genel merkez içerisinde aday adayları çıkıyor ama şu anda kongre dönemi değil. Kongre süreci başlamadan adaylar çıkmaya başladı. İmza veren delegeler var, bir mahkeme süreci yaşanıyor.

Aliağa Ekspres – Aliağa İlçe Teşkilatı olarak siz nerede duruyorsunuz? MHP dışarıdan bakıldığı zaman ikiye bölünmüş bir görünüm sergiliyor. Bir Tarafta mevcut Genel Başkan Bahçeli safındakiler, diğer yanda muhalif adayların ardında saf tutanlar ki bunlar ortak hareket ediyor görünüşe göre. Bu iki uç arasında MHP Aliağa İlçe Teşkilatı ne tarafta duruyor?

Abdurrahim AYDEMİR- Ben Genel Başkanlığı temsil eden bir makamda oturuyorum. Parti içinde yeni genel başkan aday adayları çıkabilir. Eğer onlardan birine destek vereceksem benim bu makamda oturmamam gerekir. Genel Başkanı temsil eden bir makamda bulunuyorsam imza vermemem lazım. Hem makamda oturup, hem imza vermek ahlaki bir çelişkidir. Kongre sürecine kadar görevimizin başındayız. Kongre sürecinde, kurultay toplandığında üst kurul delegeleri oylarını kullanacaktır. O zaman da Allah kime nasip ederse Genel Başkan seçilecektir. O zaman da yeni oluşan duruma göre değerlendirme yaparız. İlçe Başkanlarının görevleri arasında Genel Başkanlığı ya da Genel Başkanları dizayn etmek diye bir şey yoktur. İlçeyi temsil edip partisini ilçe bazında büyütmektir asli görevimiz.

Aliağa Ekspres – Genel seçimlerden sonra Belediye Başkanı Serkan Acar’ın sosyal medya hesabından paylaştığı bir açıklama vardı. Partiye oy kayıplarıyla ilgili oldukça yüklenen bir açıklamaydı bu. Acaba Belediye Başkanı ile teşkilat arasında bir ayrışma mı sözkonusu?

Abdurrahim AYDEMİR- Seçimler bizim için oldukça sıkıntılı oldu biliyorsunuz. 80 milletvekilinden 40 vekile düşünce partinin her kademesinde sıkıntı başgösterdi. Başkan da kendi duygularını dile getirdi. Onun dışında şu an başka bir problem yok. Bir rüzgardı, geldi geçti diyelim.

Aliağa Ekspres – Yerel siyasette bir cami polemiği tozu dumana katıyor. Bu konuya siz hariç Aliağa’daki siyasi aktörlerin neredeyse hemen hepsi dahil oldu. Belediye başkanından meclis üyelerine, AKP İlçe Başkanı’ndan CHP İlçe Bşakanı’na… Sizin bu polemikle ilgili söyleyecek sözünüz var mı?

Abdurrahim AYDEMİR- Bu çok farklı bir konu. Okullara ve camilere belediyenin yapacağı yardımların hızlandırılması için belediye başkanı meclisten yetki istemiş. Bir cami, bir okul eksiğini belirttiği zaman meclisi bekleyip de bir ay geciktirmeyeyim diye, ivedilikle cevap verebilmek için başkan yetki istemiş meclisten. Kendisinden önceki başkanlara bu yetki verilmiş. Şimdi de önce yetki vermiş, aynı meclis yetkiyi geri almış. Bunun üzerine bir tartışma yaşanıyor. Fakat Yaşar Akbulut konuyu çok farklı bir noktaya getirdi. Yaptığı açıklama çok enteresan. Daha önce cami yapılması düşünülen bir arazide, belediye meclis üyelerini de yanına alarak ‘başkan cami yapımına karşı. Buraya cami yapsın, biz de destek veriyoruz’ gibi çok farklı bir açıklama yaparak konuyu başka yerlere çekti. Cami yapmak bir belediye başkanının görevi değildir. Yardım edebilir, varsa imkanı yapabilir ama bu esasen hükümetin işidir. Diyanet İşleri’nin işidir. Akbulut’un öyle bir talebi varsa, gitsin buralardan talep etsin. O arsanın durumu da biraz farklı. Bir vatandaş satın almış, Bir iki imar düzenlemesiyle “buraya düzenleme yapın, üzerine de cami yapıp hibe edeyim” gibi bir şey sözkonusu. Fakat bununla ilgili de ortalıkta dolaşan farklı söylentiler var. Bu konuya girmek istemiyorum. Neticede belediye de yapsa hükümet de yapsa vatandaşın parasıyla yapılmış olacak. Bir girişimci ‘İşyeri yapıp üzerine de cami yapıp Atatürk mahallesine hibe edeceğim’ diyor. Ama onu da kabul etmedi her nedense AKp’nin meclis üyeleri. CHP ile bu konuda koalisyon halindeler. Çok ilginçtir; her meclis toplantısından önce her iki partinin meclis üyeleri toparlanıyor, sanki hangi konuya hayır deriz diye hesaplar yapılıyor. Neticede yapılacak hizmetler Aliağa halkına yapılacak. Aliağa halkı da bunları görüyor. Bu şekilde siyaset yapmaya devam ederlerse onlarla 2019’da da görüşülür, 2024’te de görüşülür. Bu siyasetle bir yere varamazlar. Engel siyasetiyle olmaz bu. Aliağa hizmet bekleyen, her gün göç alan bir yer. İşi biraz değişik mecraya çekmişler. Yaşar Akbulut’un bu çıkışını tasvip etmiyorum, söylemlerini yakıştıramıyorum. Enerjisini bu konularla harcamasın. Kendisine naçizane tavsiyem, AKP’nin, 13 yıldan beri iktidarda olan bir partinin ilçe başkanı olarak Aliağa’ya çivi çakmamış bir iktidarın temsilcisidir. En kısa sürede yapması gereken şey, Aliağa’ya bir hastane kazandırsın, biz de kendisini takdir edelim. Kuzey Ege’ye seçim zamanı yaptıkları vaatlere bakarsak eğer; metro denildi, geçmedi. Çevre yolu yapılacaktı, yapılmadı. Çandarlı Limanı bitecekti, bitmedi. Hastane hepimizin malumu. Mevcut hastane MHP’nin de içinde olduğu 57. Hükümet zamanında yapılmıştı ve hükümetin ömrü kısa olduğu için hastane bitirilemedi. Dönemin kaymakamı Emin Osman Bulgurlu tarafından hayırseverlere ve iş adamlarına tamamlatıldı, böylelikle halkın hizmetine açıldı. Aliağa’ya çıkalın bir çivileri yok. Yaşar Akbulut enerjisini buralara harcamasın. Kendisine tavsiyemiz; Aliağa’ya acil bir hastane lazım. Yanık ünitesiyle, kemoterapisiyle… bir üniversite hastanesi kazandırsın Aliağa’ya, biz de kendisini takdir edelim.

Aliağa Ekspres – Aliağa’da yerel yönetimle mülki idare arasında bir sorun varmış algısı var. Serkan Acar da basın karşısına çıkmaya pek gönüllü olmadığı için kendisinden yanıt alamıyoruz. Bu algı doğru bir algı mıdır? Kaymakamlık makamıyla, emniyetle bir sorun yaşanıyor mu? Belediye Başkanı danışmanı olan birinin yazdıkları da bu algıyı körükler vaziyette.

Abdurrahim AYDEMİR- Böyle bir şey olduğunu ben sanmıyorum. Başkanın basın danışmanlığını yürüten şahıs aşağı yukarı 10 yıldan beri Aliağa’da gazete çıkartan birisidir. Bir yazı yazmıştır, o yazıyı da kendisine sormak gerek. Belediye başkanının böyle bir ifadesi olduğunu tahmin etmiyorum. Ben de biraz üzüldüm yazının içeriğine. Emniyeti, kaymakamı zora sokacak bir yazı. Bir de Aliağa’da yerel basında bir sıkıntı var. Bir yazı çıkıyor örneğin ‘falanca bölgeye dolgu yapılıyor’ diye. Bunlar gazetede çıktığı zaman mülki idarenin yerinde gidip görmesi gerek. Aliağa ufak bir yer. Bahsedilen yerler araçla 5 dakikada gidilebilecek yerler. Bizzat görüp müdahale etmesi daha doğru olur. Üst yazıyla soru sorarsa sürekli buradan yanlış anlaşılmalar doğar. Biz diyoruz ki bütün kurumlar bizim gözbebeğimiz. Gerek Emniyet, gerek Kaymakamlık makamını şaibe altında bırakacak yorumlara girmemek lazım. Devletin kurumları bizim için kutsaldır.

Aliağa Ekspres – SOCAR CEO’su Kenan Yavuz’un görevinden ayrılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Abdurrahim AYDEMİR- Petkim’in kendi tasarrufudur. Bu kendi aralarında olan bir şey, bizi ilgilendirmiyor. Şirket iç hesaplarıyla ilgili fazlaca dahlimiz yoktur. Bize göre Kenan Yavuz Bey görevi süresince Aliağa’ya iyi şeyler yaptı. Petkim Aliağa’ya rafineri kuruyorsa, Kenan Yavuz’un emeği ve katkısı çok büyüktür bunun içerisinde. Hayırlı olsun diyorum.

(RÖPORTAJ: Bülent PINARBAŞI)







 
Son Eklenen Haberler