131019098
29 Mart 2024, Cuma

Temizel “Anayasa değişikliğinde söylenen nedenle gerçek birbirinden farklı”

28 Mart 2017, Salı 09:08

     


CHP İzmir Milletvekilleri Zekeriya Temizel ve Musa Çam Aliağa’da bazı sivil toplum kuruluşları ve esnaf ziyareti gerçekleştirdi.

 

CHP İzmir milletvekilleri Zekeriya Temizel ve Musa Çam, referandum çalışmaları kapsamında Aliağa’ya geldi. Parti binasında CHP’li yönetici ve üyelerle bir araya gelen iki vekil, burada basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, teşkilat olarak Aliağa’da sürdürülen çalışmalar hakkında milletvekillerini bilgilendirirken, 70 gündür referanduma odaklandıklarını ve çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirtti.

 

SURİYELİLER TATİL YÖRELERİNDE SEÇMEN KAYDEDİLMİŞ

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel de “40 yıldır bu işin içerisinde olan bir siyasetçiyim. İlk defa toplumun her kesiminin neredeyse paralel bir şekilde eylem yürüttüğünü gözlemliyorum. Son zamanlarda birden bire dış ilişkiler ve dış düşman kavramı parlatılmaya çalışılıyor. Çünkü iç düşman yaratılamadı. Zaten bu tür olaylarda genel stratejidir. Bu tür olaylarda mutlaka bir düşman yaratırsınız. O düşmandan milleti nefret ettirerek amaca ulaşırsınız. Şimdi durduk yere Avrupa Topluluğu’nun Vatikan’da toplantı yapmasını gündeme getiriyor sayın Cumhurbaşkanı. Bu aslında diplomasi nezaketine sığan bir davranış değildir. O nedenle ilişkiler büyük hızla kötüye gidiyor. Bir başbakan yardımcısı mesela tehdit unsuru olarak ‘İran’da 3 milyon kişi bekliyor Türkiye’ye geçmek için’ diyor. Ne demektir bu? İşgale mi uğruyoruz? Zaten bir taraftan Suriye’nin işgaliyle uğraşıyoruz. Özellikle tatil yörelerinde inanılmaz şekilde gözlemleniyor bu. Tatil yörelerinin hepsinde seçmen kaydedilmiş Suriyeliler. Belgeleriyle ortaya konmaya başladı bunlar. Kendi tapusuyla birlikte vatandaşlar oradaki seçmen yazılanları gösterebiliyor. Bu nedenle, özellikle referanduma sayılı günler kala biraz daha dikkatli, teyakkuz halinde olmamız, uyanık kalmamız gerekecek.” dedi.

 

“MAAŞLARIN ÖDENMEDİĞİ GÜN DEVLETİN BİTTİĞİ ANDIR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmiş dönemlerde memurların 8 ay maaş alamadığı yönündeki iddialarının sorulması üzerine Temizel “Biz açık olarak yalan söylediler diye telaffuz etmek istemiyoruz ama bu yalandır. Bir devlet memurunun maaşını ödeyemez duruma düşmez. Banknot matbaasına üç gün fazla mesai yaptırırsın, herkesin maaşını ödersin. Onun yaratacağı enflasyon etkisi daha sonra ortaya çıkar. Ama önce herkesin parasını verirsin. Böyle bir olay hiçbir zaman olmadı. Sadece bazen belediyelerin maaş ödeyemediği zamanlar oldu, o da 8 ay değildi. O da, hazine belediyelerin alması gereken yardımları vermediği için olmuştu. Milletin gözüne baka baka yalan söyleniyor, yalan söylendikten sonra bunun üzerinde durulmuyor. Herkes, iki gün sonra bunun unutulacağını varsayıyor. Bu, üzerinde çok durulması gereken bir olaydı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kendi kamu görevlilerinin maaşını ödeyemediği hiçbir dönem yaşamadı. Maaşların ödenmediği gün, devletin bittiği andır” şeklinde konuştu.

 

“TOPLUM BUNU BİR SEÇİM OLARAK ALGILAMADI”

Milletvekillerinin referandum tahminlerinin sorulması üzerine bununla ilgili objektif olmalarının beklenemeyeceğini belirten Temizel “şimdiye kadar gözlemlediğimiz durum, şu anda hayır oylarının ağırlıklı olduğudur. Ancak önümzdeki günlerde kararsız seçmenler neyle karşı-karşıya kalırlar onu bilmiyor ve kestirmekte biraz zorluk çekiyoruz. Yoksa toplum bunu bir seçim olarak algılamadı. ‘Hayır vereceğim ama daha sonra kendi partime oy vereceğim’ diyen çok sayıda vatandaş var. Hatta biraz daha ileri gidip önümüzdeki dönemde kurulucak partilere oy vereceğini söyleyen seçmenler var. Ülkenin Cumhuriyet tanımından kaynaklanan bir beka soruna var, terörden yada şundan-bundan kaynaklanan değil. Ülke buna sahip çıkıyor. Eğer bir beka sorunun çözmekse olay, ülke buna sahip çıkıyor bana göre.” diye yanıt verdi.

 

“ARAŞTIRMA SONUÇLARINI AÇIKLAYAMIYORLAR”

Aynı soruya yanıt veren CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da “19 gün sonra önemli bir referandum yapılacak. Biz vatandaşımıza bunun bir seçim olmadığını ülkenin kaderinin belirleneceği bir referandum olduğunu anlatıyoruz, vatandaşımız bunu görüyor ve ilgiyle dinliyor. Sayın bakanımızın da söylediği gibi 2019'da Cumhurbaşkanlığı, milletvekili ve belediye başkanlığı seçimi var. Bu seçimlerde yurttaşlarımız istedikleri partilere oy verebilir, istedikleri kişileri seçebilirler. Vatandaşlarımız bu konuda son derece duyarlı ve son derece de ilgili. Bizim yaptığımız seyahatlerde ve kampanyalarda, ben Anadolu'yada gittim mesela Karaman ve ilçelerine gittim. Gittiğim yerlerde edindiğim izlenim bu 18 maddelik anayasa değişikliği paketinin kendi yaşamında herhangi bir değişiklik yapmayacağını bir refaha kavuşmayacaklarını, bunun yaşamlarını iyileştirip-güzelleştirmeyeceğinin bilincindeler.  Bu 18 maddeyle sadece bir kişiye imtiyaz tanındığını ve onun ülkeyi tek başına yönetmekle ilgili taleplerini karşılamaya yönelik olduğunu görüyorlar. Biz geçmişte AK Partiye, Tayyip Erdoğan'a oy verdik ama bu kadar geniş yetkinin bir kişiye verilmesini doğru bulmuyoruz, bu nedenle referandumda hayır oyu vereceğiz diyerek seslerini yükseltiyorlar. Bugün için hayır oyları oldukça önde. Bu konuda yapılan kamuoyu araştırmalarının neticelerini AKP yöneticileri cesaret bulup açıklayamiyorlar. Onlar 2-3 günde bir kamuoyu araştırması yaptırıyorlar ve ellerine ulaşan hayır oylarının yüksekliği nedeniyle de hem içeride hemde dışarıda düşman üreterek onların üzerinden siyaset yapıyorlar. Almanya ve Holllanda örneği ve son olarak Papa'nın ziyaret edilmesi dahil olmak üzere bunları bir siyasi malzeme yaparak yurttaşlarımızı inanç temelinde konsolide etmeye çalışıyorlar. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar vatandaş bunun ülkenin kaderinin belirleneceği bir referandum olduğunun farkında. Bunu da 16 nisan'da kullanacağı oyu ile gösterecektir.” dedi.

 

“EVET OYLARINDA DÜŞÜŞ VAR”

Geçmiş günlerle karşılaştırıldığında günümüzde evet ve hayır oyları arasındaki farkı değerlendirmesi istenen CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel “Biz herhangi bir anket yaptırmıyoruz, ancak yapılan anketlerin sonuçları doğal olarak bizlere de geliyor. Kesin olan bir şey var; anayasa değişikliklerinden vatandaşlar daha once ne kadar bilgi sahibiydi, şimdi ne kadar bilgili? Durumu belirleyen bu. Daha önceden evet oyu vereceğini söyleyenlerin hepsi, bunu bir kişiye olan desteğin sürdürülmesi olarak algıladılar. Şimdi ise kararsızlar artmaya başladı. Evet oylarında bir düşüş olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi de anayasa değişikliği ile getirilecek olan rejim değişikliğinden doğan rahatsızlık. Tereddütlü olan oyların hepsinin hayıra, daha once evet olanların da tereddütlü duruma doğru dönüştüğünü görüyoruz.” dedi.

 

“ASLINDA SADECE İKİ MADDE OYLANIYOR”

Anayasa değişikliğinin aslında sadece iki maddeyi hedeflediğini belirten Temizel “Pek tartışılmayan bir konu var. Bu anayasa değişikliği aslında toplumun geleceğe dönük demokratik haklarını artıran bir anayasa düzenlemesi değil. Millet bunu görüyor. Buna ‘suistimalci anayasacılık’ diyoruz. Aslında söylenen nedenle gerçek neden birbirinden farklı. 2010 referandumunda gerçek anlamıyla suistimalci anayasacılığın örneğini yaşadık. Yetmez ama evetçilerimiz, radikal solcularımız büyük ölçüde, içindeki bazı maddelere kanarak o anayasayı yüzde 58 ile onayladık. Daha sonra fark ettik ki biz meğerse sadece iki maddeyi oylayan bu insanların oyununa gelmişiz. O anayasayla yargı bir tarikata teslim edildi. Olay buydu. Anayasa değişikliği, ortaya konmuş elma şekerleriyle insanları kandırarak gerçek amaca ulaştılar. Şimdiki olayda da hemen yürürlüğe girecek olan iki maddeye baktığınız zaman bunu görebiliyorsunuz. HSYK seçiminin hemen başlaması ile yeniden, daha önce bir tarikata teslim edilmiş olan yargının şimdi bir tek kişiye bağlanması, ikincisi de partili cumhurbaşkanı maddesidir. Bu kadar acele edilmesinin nedeni, amacı bu. Diğer maddeler de bunların elma şekerleri.” şeklinde konuştu.

 

CHP İzmir Milletvekilleri Zekeriya Temizel ve Musa Çam, parti binasındaki toplantının ardından gün içinde çeşitli sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek temaslarda bulundu. Milletvekilleri ayrıca Atatürk Caddesi üzerinde bulunan esnaf ve kahvehaneleri ziyaret ederek vatandaşlarla sohbet etti.







 
Son Eklenen Haberler