131019098
28 Mart 2024, Perşembe

ZEYNEP ALTIOK, ‘EVET YA DA EVET DİYELİM İSTİYORLAR’

31 Mart 2017, Cuma 06:51

     


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, 16 Nisan’da yapılacak olan Anayasa değişikliği referandum çalışmaları kapsamında Aliağa’ya geldi. CHP İlçe Teşkilatı’nda, saha çalışması yapan partililerle bir araya gelen Altıok, yeni anayasanın neler getireceğini ve ‘hayır’ kampanyaları yürütülürken izlenmesi gereken yolları anlattı. CHP Aliağa Kadın Kolları Başkanı Seçil Adalet Durukan Işık’ın üzerinde ‘hayır’ yazan bir atkı hediye etmesinin ardından İlçe Başkanı Özcan durmaz, kısa bir sunum konuşması yaparak sözü Zeynep Altıok’a devretti.

“İKTİDARDA BAŞKA BİRİLERİ Mİ VAR?”

Söze partililerin çalışmaları ve ekemleri için teşekkür ederek başlayan Zeynep Altıok “Artık geri sayım başladı. Evet ve hayır çalışmaları son hızla devam ederken bir de ‘evet’ için reklam filmi yayınlanmaya başladı televizyonlarda. Diyorlar ki koalisyon olmayacak, istikrar olacak, baskılara son... Reklam filmini izleyince ben acaba başka bir ülkede mi yaşıyorum diye düşündüm. Burada koalisyon mu var? Burada başka bir rejim mi var? İktidarda başka birileri mi var? Neyi anlatıyorlar? Madem 15 yıllık blok bir iktidar dönemindeyiz, madem koalisyonsuz 15 yıldır tek başına, bütün gücü elinde tutan, mecliste her istediğini yapabilen bu kadar kuvvetli bir ‘koalisyonsuz’ bir iktidar var; madem vesayete son verecekmişiz, vesayet var demek ki. Yani itiraf gibi bir kampanyayla yola çıkmışlar. Kendilerini anlatmışlar. Vesayetin, baskının, şiddetin, kaosun nasıl 15 yıldır var olduğunu itiraf niteliğinde dile getirmişler. Bunun olmadığı bir rejim için de yine bizi seçin demişler. Evet deyin, bunu kalıcı bir hale getirin demiş oluyorlar. Aslında biz de bunu anlatıyoruz. Bizler hayırın nedenlerini biliyoruz, onun için konuşmaya gerek yok. Onlar neden evet dediklerini bilmiyorlar, bunun için de böyle gaf yapmaya devam ediyorlar. O yetmiyor, yalanlarla, zorlamalarla kendilerine mağduriyet hikayeleri çıkararak, bir algı üreterek eveti kuvvetlendirmeye çalışıyorlar. Çok büyük oranda ve hala erimeyen bir kararsız oy potansiyeli görüyoruz. Bunun da büşük ölçüde yarattıkları korku iklimi dolayısıyla, insanların tercihlerini belirtmekten çekinmesi nedeniyle olduğunu görebiliyoruz.” dedi.

“EVET DİYENLERİN HAKKINI DA BİZ KORUYACAĞIZ”

Referandum çalışmalarına yönelik baskı ve şiddet içeren uygulamalara da değinen CHP Genel başkan yardımcısı ve İzmir Milletvekili Altıok “Öyle bir zamandayız ki, daha iki gün önce Narlıdere’de partili gencecik bir kızımız gözaltına alındı. Onun gibi 11 kişiyle birlikte gözaltında tutuluyor, bu sayının artacağı da söyleniyor. Buna gelene kadar, biz bir rapor hazırlıyoruz; hayıra yönelik baskıların her geçen gün nasıl arttığını belgeliyoruz. Buna mukabil, tarafsız olması zorunlu olan mevkilerden evetin nasıl yüceltildiğini de görüyoruz. Yani bir yanda haklı ve meşru olan hayır gerekçesini açıklayanlara yönelik şiddet, bir yanda hukuksuz ve usulsüz şekilde ‘evet’ diyenlere geniş bir müsamaha ile karşı karşıyayız. Böyle bir ortamda bizler niye hayır dediğimizi anlatıp çoğaltmaya çalışıyoruz. Aslında bunun tek ve çok yalın bir gerekçesi var: Evet diyenler, evet demeye devam edebilsinler diye biz hayır diyoruz. Çünkü laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nde, ‘evet’ diyenlerin hakkını da biz koruyacağız. Parlamenter sistemi korumak istiyoruz çünkü önümüzdeki bütün örnekler, parlamenter sistemle yönetilen ülkelerin kalkındığını, büyüdüğünü, geliştğini, ürettiğini, mutlu olduğunu gösteriyor. Dünya üzerinde ilk on sıradaki ülkelerin biri hariç hepsinin parlamenter sistemle yönetildiğini görebiliyoruz. Öte yandan, en kötü örneklere baktığımızda tamamının diktatörlükle, başkanlık sistemiyle yönetildiğini görebiliyoruz. Tam da işte böyle olmasın diye biz ülkemizde var olan sistemin kalıcı olmasını ve gerçek bir demokrasi olmasını istiyoruz.” diye konuştu.

“1 KASIM’DA VAADETTİĞİNİZ İSTİKRAR GELDİ Mİ?”

Ülkenin sürekli bir seçim ortamında tutulmasını da eleştiren Altıok “Şimdi bunlar çıkıp herkesi ötekileştirerek, herkesi birbirine düşman ederek, sürekli herkese ayar vererek, atarlanarak, kavga ederek, bağırarak, nefret üreterek bir sistem dayatması içindeler ve bu sistem aslında iktidarda oldukları süreçte, bütün sorunları rafa kaldırıp yeniden seçime çıkışa bizleri zorladıkları bir durum. Şu anda bu ülkede bir tek şeyin istikrarı var, o da ikide bir seçim olması. O nedenle insanların bundan bıktığıı, bu nefret söylemlerinden bıktığını bildikleri için bu reklam kampanyasında diyorlar ki ‘eğer bize oy verirseniz ikide bir seçim olmayacak’. Neden? O zaman evetin gerekçelerini anlatamayanlara yüksek sesle bir kez daha soruyoruz: neden? Zaten sizsiniz iktidarda. Ha bire seçim yapan da sizsiniz. Milli irade deyip 7 haziran’ı yok sayan ve önümüze 1 Kasım’ı getiren de sizsiniz. 1 Kasım’dan bu güne vadettiğiniz gibi istikrar geldi mi? Hayır. Şimdi yeniden bir sistem değişikliği dayatıyorsunuz. Siz bütün yetkiler zaten elinizdeyken yapamadığınızı, kalıcı bir şiddet ve baskı rejiminde nasıl yapacaksınız? Sadece size oy verenlerin hakkını dahi korumuyorsunuz ki bu ülkede. Kendilerine oy verenlerin, bütün can güvenliğini tehlikeye atan bu uluslararası meydan okuma, yurt dışında kendilerine oy veren seçmenin işsiz kalma riski, yükselen ırkçılık karşısında hedef alınarak can güvenliğini tehdit altına sokan bir ortam yaratan kendileri, oradaki vatandaşa ne olacağı hiç umurlarında değil. Haydi bakalım gereğini yapın, diyorlar. Cevabını siz verin. Başkasının memleketinde, başkasının topraklarında yaşayan, oralarda emekçi olan insanları Türkiye uğruna oralarda çatışmaya, işsiz kalmaya, belki sınır dışı edileceği bir pozisyona teşvik ediyor. Neden? Kendi eveti yüzde 1 artacak diye. Üstelik bütün bu meydan okumayı uluslararası düzeyde yaparken Türkiye’deki çökmüş ekonominin daha beter bir duruma düşeceğini, yarın hepimizin ocağındaki aşın etkileneceğini de hiçe sayıyor. Sadece kükreyerek meydan okuyan ve daima kavga eden bir lider. Fırat Kalkanı bitti, geri çektik askerleri. Niye yolladık biz başkasının savaşına, başkasının topraklarında sayısız gencimizi niye şehit verdik? Baştan niye yolladık, şimdi niye geri çektik? Ne kazandık, ne başardık? Sürekli yalan, talan, dolan; sürekli çalışmamak ve zorunlu seçim hali. O seçimde de meşru olan iki seçenekten birinin gayrımeşru ilan edildiği bir Türkiye. Aslında özet bu. Evet ya da evet diyelim istiyorlar. Halbuki biz topyekün hayır diyoruz. Hayırımızın gerekçesi de çok net. Mevcut Türkiye’nin ne yeni bir Türkiye olmaya ne de yeni bir rejime ihtiyacı var. İhtiyacı olan tek şey samimi, çalışan, demokratik, gerçek yeni bir iktidardır.” dedi.

“NORMALLEŞME SÜRECİNE İHTİYAC VAR”

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Altıok, 17 Nisan sabahı Türkiye’de evet çıkarsa ne olacak hayır çıkarsa ne olacak sorusuna verdiği yanıtta da “Şu an evet çıkarsa diye düşünmek yerine hayırın büyümesi için efor sarfetmeliyiz. Ancak hepimiz biliyoruz ki evet ya da hayır çıktığında, ertesi gün bu ülkenin üzerine sihirli bir değnek değmeyecek. Ülkenin bir normalleşme sürecine zaten ihtiyacı var. Hayırın çıktığı yerde elbette ki olması gereken, hak edilmiş bir sonuç ve normalleşmek için gerekli olan sürecin başlangıcı olacaktır. Ama bu süreç hala OHAL’in olduğu, OHAL’in bir sisTEM olmasını isteyen anlayışla, daha şimdiden hayır diyenleri bu kadar baskılayanların hayır çıktığında o yenilginin yarattığı bakışla da iktidarın nasıl bir tutum alacağını sezebiliyoruz. Bizler evet de çıksa hayır da çıksa daha aydınlık ve normalleşen bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz. Bizim yapmamız gereken, her koşulda tam bağımsız, eşitlikçi, adil bir Türkiye için bağımsız ve adil yargıyı düzenlemek, eğitim sistemini toparlamak, ekonomiyi kalkındırmak. Bunun için de iktidar olmak gerekli. Her koşulda bir sonraki seçimde iktidara talip olduğumuz çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi. Daha sonra partililerle birlikte saha çalışmalarına katılan Altıok, Aliağa’nın Kafeler Sokağı’nda esnaf ve vatandaşlarla sohbet ederek Anayasa Değişikliği referandumunda neden hayır oyu vermeleri gerektiğini anlattı. (BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler