100 YIL ÖNCE 100 YIL SONRA
10 Ekim 2023, Salı Paylaş Gönderiyi Yayınla100 yıl önce 1923’te ülkemizde ilan edilen Cumhuriyet’in tüm Ortadoğu’da ve tüm İslam dünyasında ilk kez ortaya çıkışı tarihi bir olaydır. Üstelik 1500 yıllık İslam tarihinde ilk kez cumhuriyet ilan edilmekle kalmıyor, ardından Batı dünyasının yüzyıllar boyunca mücadele ederek ulaştığı Aydınlanma Devrimlerini yönetimdeki devrimci kadro 15 yılda gerçekleştiriyordu.
100 yıl sonra ülkemizin geldiği yeri birçoğumuz böyle hayal etmiyordu elbette. 1950’lerden sonra ülkenin hayatına yön veren siyasilerin çok büyük çoğunluğu Atatürk’ün önderliğinde yer alan devrimci kadronun hayaline sahip değildi. Bir bilim ülkesi, gelişmiş bir demokrasi, bir hukuk devleti yaratılamadı, aydınlanma yarım ve eksik kaldı. Üzülerek şu cümleleri sarf ettik”50 yıl geriye gitsek 100 yıl ileriye gitmiş gibi olacağız.
100 yıl önce Turgut Özakman’ın deyimiyle bir” Türk mucizesi” gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen bu mucize; liderine inanan ve güvenen bir halkla, alın teriyle, aklın ve bilimin gösterdiği yolda ilerleyerek gerçekleşti. Cumhuriyetin ilk yıllarında cumhuriyetin sağladığı özgürlükle cumhuriyeti yıkmaya çalışanlar da oldu elbette ama hedef belliydi, her türlü engele rağmen “muasır medeniyetler seviyesine çıkmak” Liderine inanan ve güvenen bir halk derken beni duygulandıran bir anekdotu paylaşayım: Türkiye’ye gelen bir yabancı, şehirlerde dolaşırken mağazalarda duvarlarda Atatürk’ün portrelerini görüyor, herhalde zorunlu tutuyorlar diye düşünüyor. Köy ve kasabaları dolaşırken köy kahvelerinde, küçük esnafın dükkânlarında da Atatürk’ün portrelerini görünce bunun zorunluluk değil sevgi ve saygı olduğunu bir köylüye sorduğu “niye her yerde Atatürk’ün resmi var” sorusuna karşılık alınca anlıyor: ”Çünkü o, bizi bizden daha çok düşünür.”
100 yıl sonra şu anki Türkiye’ye ve çevreleyen coğrafyaya baktığımızda, bizim kadar uzun bir siyasal geçmişi ve rejimi olan ikinci bir ülke yok. Cumhuriyet’in 100.Yılı’nda eleştirmemiz gereken çok yan var mutlaka. Gazeteci, yazar, bilim insanı pek çok devrim şehidimizin uyarıları hep göz ardı edildi, karşı devrim çok mesafe aldı. Bunca çabaya, yeniden yazılan sahte tarihe, bunca yalan ve iftiraya rağmen 100 yıl önce atılan tohum tutmuştur. Fidan, kökü derinlere inen ağaca dönüşmesin diye sürekli dalları budanıyor ama budanan dalların neyi güçlendirdiğini söylemeye gerek var mı? Yazımı, Prof. Dr. Ali Yaycıoğlu’nun sözleriyle bitiriyorum:” Cumhuriyet tarihi, cumhuriyetin bir türlü gerçekleşememesinin hikâyesidir ama aynı zamanda cumhuriyet imkân olarak bizimledir. Tarihi derinliği ile bilinç ve bilinçaltımızda güçlü bir siyasal ve moral referanstır. Hayal kırıklıklarıyla dolu tarihimize esir olacak halimiz yok.1923,Mustafa Kemal’in deyimiyle “Türkiye ahalisinin ”bir cumhuriyet kurarak kendini dönüştürme iradesiydi.”2023’ün o iradenin güçlü bir şekilde tazelendiği bir yıl olması dileğiyle.
Yazarın Tüm Yazıları
- BİR EMEKLİ ÖĞRETMENİN OKUL SALDIRILARINA İLİŞKİN NAÇİZANE GÖRÜŞLERİ
- DÜŞÜNÜN, ÇÜNKÜ HENÜZ YASAKLANMADI
- MEMLEKET İSTERİM
- DÖNMEYECEĞİZ ÇOCUK!
- BİLİM GİREN BİR ZİHİN ASLA FETHEDİLEMEZ!
- BÜYÜK SINAV
- 41 YILLIK BAŞDÖNDÜRÜCÜ BİR MACERA: ENVER PAŞA
- BÜYÜK ADAMLARIN HEYKELLERİ ÜZERLERİNE ATILAN TAŞLARDAN YAPILIR
- TOK GÖRÜNÜP AÇ GEZİYORUZ!
- SİZİ TOPRAĞA GÖMDÜLER AMA TOHUM OLDUĞUMUZU BİLMİYORLAR
- DEĞİŞİM, İNSANLARIN KENDİNİ EN GÜÇSÜZ HİSSETTİKLERİ ANDA GELİR
- TANRI’NIN TARİHİ -KAREN ARMSTRONG
- UMUT HEP VAR OLACAK
- DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİMDİR
- TARİHİN HAKLI ÇIKARDIĞI LİDER
- TARİH, MAZİYİ GELECEĞE TAŞIR
- DURMAYALIM DÜŞERİZ!
- CEHENNEM BOŞ, BÜTÜN ŞEYTANLAR BURADA TOPLANMIŞ
- NEDEN MERAK ETMİYORUZ?
- KADIN VE ÇOCUK ŞİDDET GÖRÜYOR, ÜLKENİN GELECEĞİ ÖLÜYOR!
- NEYİN GELMEKTE OLDUĞUNDAN HABERİNİZ BİLE YOK!
- MİNİK AYAKLARIN PATIRTISI KOLTUK DEĞNEKLERİNİN GÜRÜLTÜSÜNDEN DUYULMUYOR
- FELAKETLERLE YANARIZ, KÜLLERİMİZDEN DOĞARIZ
- HİÇBİR YALAN, GERÇEĞİ ÖRTECEK KADAR BÜYÜK OLAMAZ
- ÖĞRETMENİN BENİMSEMEDİĞİ HİÇBİR EĞİTİM REFORMU BAŞARILI OLAMAZ
- ZENGİN MADENLERİN FAKİR BEKÇİLERİYİZ
- MECLİS DEMOKRASİLERİN MABEDİDİR
- İMKÂNSIZ OLDUĞUNA İNANILAN HER ŞEY, SADECE BİRİSİ ONU YAPANA KADAR İMKÂNSIZDIR (1)
- SEÇMEMEK VAZGEÇMEKTİR
- BİZ BİR ÜNİVERSİTE GÖMDÜK
- NESNELER, BİZİM ONLARA YÜKLEDİĞİMİZ ANLAMLARDAN İBARETTİR
- BUGÜN VERMEDİĞİNİZ HER SAVAŞIN YARIN KAYBEDENİ OLURSUNUZ
- DÜNYA HEP BÖYLE MİYDİ?
- “MEDENİ KANUN”A DOKUNMA!
- İSTEYEN YAPAR!
- DİNDARLIĞINIZI TANRI’YA GÖSTERİN, BANA İNSANLIĞINIZ LAZIM!
- YA LOKOMOTİF OLURSUN YA VAGON!
- BUGÜNÜ AYDINLATAN GAZETECİ: UĞUR MUMCU
- KENDİ AYDINLIĞIMIZI YARATMAK ZORUNDAYIZ
- HİÇBİR ŞEYE KARIŞMAYAN ZARARSIZ DEĞİL YARARSIZ YURTTAŞTIR (1)
- ALİAĞA DÜNYANIN ÇÖPLÜĞÜ DEĞİLDİR!
- HER ŞEYİ ZAMANA BIRAKTIK, ZAMANIMIZ VAR MI BİLMEDEN (1)
- VURUN MU DURUN MU?
- YAVAŞÇA ACELE ET!
- Atatürk’ü anmadan Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayanlara ithaf olunur!
- Sanatta, siyasette lafını esirgemeyenler
- YAŞASIN CUMHURİYET, 100.YIL DÖNÜMÜ’N KUTLU OLSUN!
- CUMHURİYETİMİZİN 100. YIL DÖNÜMÜ’NDE HATIRIMIZDA TUTMAMIZ GEREKENLER
- 100 YIL ÖNCE 100 YIL SONRA
- GÖLGEDE OLUP IŞIĞI TUTANI DA UNUTMA!
- İBRET ALINSAYDI, TARİH TEKERRÜR MÜ EDERDİ?
- KADINLAR NEDEN HEDEFTE? ÇÜNKÜ KORKUYORLAR!
- DİL, İNSANIN ÜLKESİDİR
- CUMHURİYETLE HESAPLAŞANLAR! İŞTE HESAP ÖZETİ
- ÇOK SEVİYORDUM, ÖLDÜRDÜM, ‘’ÖLÜRÜM TÜRKİYE’M’’
- TÜRK MİTOLOJİSİ, KAYIN AĞACI, KAYIN ATA (KAYNATA) KAYIN ANA (KAYNANA)
- KÖY ENSTİTÜLERİ…
- HAZİNENİN ÜZERİNE OTURAN DİLENCİLER
- OKUMANIN KORKUNÇ TEHLİKESİ
- ÜLKEMİZİN NÜFUSU 300 BİN, AĞAÇLARLA BİRLİKTE 3 MİLYONUZ
- UMUTSUZ OLMAYA HAKKIMIZ YOK!