131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

DÜNYA ŞAMPİYONASINDA TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEKLER

23 Mart 2022, Çarşamba 07:05

     


Dünyanın en prestijli robotik yarışması olan FIRST Robotics Competition (FRC) İstanbul Bölgesel Turnuvası’nda, Türkiye’nin ilk bağımsız FRC Takımı Cymurghs 7466, yarışmanın en prestijli ödülü “Chairman’s Award”u alarak Amerika'daki dünya şampiyonasında Türkiye'yi temsil etmeye hak kazandı.

Cymurghs 7466, 2018’de kurulan, Türkiye'nin 11 farklı şehrinden bir araya gelen Türkiye’nin ilk öğrenci tabanlı FRC takımı. Yıl boyunca online sistemler aracılığıyla ülkemizdeki STEM erişilebilirliğindeki eşitsizliği gidermek adına çalışmalar yürütüyor. Farklı coğrafyalardaki üyeleri sayesinde birçok farklı yerde robotik eğitimleri, konferanslar ve sosyal sorumluluk projeleri düzenleyerek Türkiye’nin 60 şehrine ulaştı.

Bağımsız takım nedir?

FRC takımları genelde bir okul veya kurumun bünyesinde bulunurken onlar çalışmalarını öğrenciler olarak okullardan bağımsız bir şekilde sürdürüyor. Türkiye’nin ilk bağımsız FRC takımı olarak, 11 farklı şehirden üyeleriyle işlerin hepsini internet üzerinden yürütüyor.

FIRST nedir?

FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), gençlere bilimi ve mühendisliği sevdirmek amacıyla 1989 yılında kurulan ve 30 yılı aşkın süredir dünyanın en prestijli robotik yarışması olarak bilinen FRC (FIRST Robotics Competition) yarışmasını düzenleyen vakıf. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik yarışmaları bulunan FIRST, bu programlarla öğrencilerin mühendislik ve inovatif düşünme becerilerini geliştirmeyi hedefliyor. FIRST programları içerisinde öğrenciler yalnızca robot yapmıyor, bir işletme yönetircesine takımlarını yönetiyor ve takımlarını fonlamak için çalışıyorlar. FIRST programları NASA, Microsoft, IBM, Apple ve Disney gibi kurumlar tarafından destekleniyor.

FIRST Robotics Competition nedir?

FIRST Robotik Yarışması, FIRST programlarından lise öğrencilerine hitap eden ve karmaşık sistemli robotların inşa edildiği yarışma. Bu yarışmada öğrenciler 6 hafta içerisinde bir robotun mekanik tasarımını, üretimini, kablolamasını ve yazılımını yaparak yarışmaya katılıyorlar. “Robotlardan daha fazlası!” mottosuyla hareket eden öğrenciler FRC yarışması kapsamında yıl boyunca STEM eğitim modelini farklı komünitelere yaymak için projeler düzenliyor, yarışmadaki ihtiyaçları için sponsor arıyor ve sosyal sorumluluk projeleri düzenliyorlar.

Cymurghs 7466 farkındalık yaratan projeler yapıyor

Türkiye’nin ilk bağımsız FRC Takımı Cymurghs 7466, katıldığı yarışmada ve hayatta her alanda eşitliğe dikkat çekmek için #lifeisfairwithFIRST etiketini oluşturdu. Bu kapsamda engelli bireylere yönelik projeler üretti. İşitme engellilere kendilerini geliştirme imkanı sağlayarak robotik kodlama dersleri verdi. Fiziksel engeli olup FRC’ye katılmak isteyen arkadaşları için özel bir robot sürme istasyonu geliştirdi ve görme engelli bireyler için Braille alfabesiyle yazılmış teknoloji içerikli dergileri M5’i Türkiye’deki tüm görme engelli okullara bağışladı. M5 dergisini gönderdikleri bir okuldan aldıkları geri dönüş üzerine Van’da bir Braille Kütüphanesi kurmak için çalışmalara başladılar. Kadınların STEM alanlarında daha çok yer almasını teşvik etmek için STEM Woment’ı başlatarak kadın liderleri konuşmacı olarak davet ettikleri bir webinar düzenlediler ve farkındalık yaratmak için videolar çektiler. Yaptıkları bu çalışmalarla FIRST dünyasının kapısını herkese açtılar.

Eğitim içerikli projeler düzenliyorlar

Cymurghs 7466, robotiği herkes için erişilebilir hale getirme hedefiyle ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki öğrencilere FLL, yazılım, mekanik ve liderlik üzerine eğitimler verdi. Yetersiz Türkçe kaynak sorununu çözme amacıyla professornazif.com’u kurdu ve 12 farklı alt alanda FLL ve FRC ile ilgili 60 video yayınladı. Buna ek olarak, web sitelerinde FRC dokümanları içeren bir kaynak kütüphanesi oluşturdu.

Chairman's Ödülü

Chairman’s Ödülü, FIRST programlarının en prestijli ödülü. STEM değerlerini çeşitli komünitelere tanıtan, ayrım gözetmeden herkesin robotikle tanışmasını sağlayan ve yaptığı sosyal sorumluluk faaliyetleri ile diğer takımlara örnek olan takımlara veriliyor. Chairman’s ödülü sahipleri, uluslararası çapta düzenlenen, otuzdan fazla ülkeden takımların yarıştığı Amerika’daki FIRST Dünya Şampiyonası’nda ülkelerini temsil etme hakkı kazanıyorlar. Türkiye’nin ilk bağımsız FRC Takımı Cymurghs 7466, dört senelik çalışmalar sonucunda 15,254 kişiye ulaşarak hem 2021 hem de 2022 sezonunda Chairman’s ödülünü kazandı ve şampiyonaya gitmeye hak kazandı. Cymurghs 7466 ekibi yaptıkları açıklamada, “Başta Systemair, Deküp ve Haysino Makina olmak üzere bize destek olan herkese çok teşekkür ederiz!” ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler