
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bazı açılışları yapmak üzere dün Aliağa'ya geldi.
6 Bakan ve birçok milletvekili ile birlikte 2 gündür İzmir'de bulunan Başbakan, dün önce Aliağa Organize Sanayi Bölgesi 1. kısmın hizmete açılması ve 2. kısmın temel atma, Petkim Elektrik ve Buhar Üretim Ünitesi’nde doğalgaz dönüşümü ve kapasite artırımı yatırımı ile Petkim atık yakma tesisi ortak açılış törenini Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde yaptıktan sonra, 300 bin ağacın dikileceği "Recep Tayyip Erdoğan Hatıra Ormanı'na fidan dikti.
Daha sonra Aliağa Belediyesi’nin bazı açılışlarını da yapan Başbakan halka hitap etti.
Aliağa EKSPRES
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bazı açılışları yapmak üzere dün Aliağa'ye geldi.
6 Bakan ve birçok milletvekili ile birlikte 2 gündür İzmir'de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önce Aliağa Organize Sanayi Bölgesi 1. kısmın hizmete açılması ve 2. kısmın temel atma, Petkim Elektrik ve Buhar Üretim Ünitesi’nde doğalgaz dönüşümü ve kapasite artırımı yatırımı ile Petkim atık yakma tesisi ortak açılış törenini Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde yaptıktan sonra, 300 bin ağacın dikileceği "Recep Tayyip Erdoğan Hatıra Ormanı'na fidan dikti ve ALOSBİ'deki yatırımları gezdi. Ardından Aliağa’da halka hitap etti.
ALOSBİ’YE İKİNCİ DEFA GELDİ.
Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin birinci temel atma törenine katıldığını, ikincisine de katılmanın mutluluğu içerisinde olduğunu belirten Başbakan Recep Tayip Erdoğan, “Özellikle hükümetimiz döneminde Türkiye gerek kamu sektörünün gerekse Özel sektörümüzün büyük bir yatırım ve hizmet hamlesinin kordineli bir şekilde gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz. Bugün Aliağa Organize Sanayi Bölgesinin ve Petkim tarafından gerçekleştirilen çok önemli iki yatırımın açılışını yapıyoruz. Organize sanayi Bölgesinde birinci kısmında tamamlanan 248 adet sanayi parselinin sanayicilerimizin hizmetine sunuyoruz ikinci kısmın tamamlanmasıyla da 152 adet sanayi parselini hizmete kazandıracağız. Bildiğiniz gibi Organize Sanayi Bölgesi ve Küçük Sanayi Sitesi yatırımlarına kullandırılan kredi faiz oranlarında bizler 8 puan indirime gittik. Bizden önceki 45 yılda ortalama 2 adet organize sanayi bölgesi tamamlanırken son 5 yılda bu oranı 3e katlayarak 6 ya çıkardık. Son 5 yılda tamamlanan organize sanayi bölgelerinde yaklaşık 30.500 kişiye küçük sanayi sitelerinde ise yaklaşık 40.500 kişiye yeni istihdamlar sağladık” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü;
“Ayrıca Petkim Elektrik ve Buhar Üretim ünitesinde doğalgaz dönüşümünü ve kapasite artırımını gerçekleştirerek çevre açısından temiz bir çevre kaynağına geçmiştir. Petkim bu vesile ile hem kurulum kapasitesi ciddi oranda arttıran hem de üretim maliyetlerini %40 oranında azaltan bir üretim şekline kavuşmuştur. Gerçekçi yatırım doğru yatırım doğru işletmecilik budur. Bugün Petkim tarafından hizmete sunulan ikinci yatırım atık yakma tesisidir hala bizim ülkemizde maalesef gerek tıbbi atıkların yok edilmesinde gerek atık yakma tesisleri ne yazık ki parmakların sayısını bulmuyor bu yüzden gerilerdeyiz. Bu tesis inşallah kendi kimyasal atıklarını çağdaş bir yöntemle yok edilmesini sağlarken %60 kapasitesini de Türk Kimya sanayinin hizmetine sunacaktır. Petkim modernizasyon kapasite artırımı ve maliyet düşürme amacıyla 2002 yılından bu yana 550 milyon dolar yatırımı kendi öz kaynaklarından gerçekleştirmiştir. Petkim’in daha önemli daha kaliteli iş yapmak adına gerçekleştirdiği bu çalışmaları özelliklede sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde gösterdiği gayretleri bezler takdirle izliyoruz ve kendilerini kutluyoruz” diye sözlerini tamamladı.
BAKAN PEPE:ÖNCE ÇEVRE
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’de ALOSBİ düzenlenen toplu açılış ve temel atma töreninde yaptığı konuşmada, sağlıklı çevrede yaşamanın, Anayasal bir hak olduğunun bilincini taşıdıklarını kaydederek,hükümetleri döneminde çevreye hiçbir dönemde olmadığı kadar önem verildiğini ve bu çerçevede hükümet imkanlarının yerel yönetimlerle birlikte kullanılarak, yatırımların gerçekleştirildiğini belirtti.
Osman Pepe, "İyi bir yaşamın, üretim ne pahasına olursa olsun üretim değil, çevreyi de dikkate alarak mümkün olacağının bilincindeyiz. Biz 4 yıldır bütün sanayi tesislerine, üretimlerini yaparken, yer altı sularını, havayı ve toprağı korumalarını gerektiğini söyledik. Onlara yol gösterdik. Fahri danışmanlık yaptık. Bu noktada sanayicilerimize belediyelerimize teşekkür ediyorum. Hiçbir dönemde olmadığı kadar Türkiye’de çevre hassasiyeti olduğunu gösterdiler’’
Bakan Pepe, Türkiye’de yılda 2 milyon ton atığın, geri dönüşüm tesislerinde işlendiğini ve bir bölümünün ekonomiye geri kazandırıldığını ama yine de bu 2 milyon ton atığın bir kısmının mutlaka bertaraf zorunluluğu olduğunu kaydetti.
Petkim’de yapılan Atık Yakma Tesisinin, Ege Bölgesi’ne büyük hizmet vereceğini, bu tesisin 7,5 milyon tonu PETKİM tarafından kullanılmak üzere toplam katı atık yakma kapasitesinin 17,5 milyon tona sahip olduğunu bildirdi.
Bakan Pepe, hükümet olarak atık yakma tesislerine çevrenin korunması açısından büyük önem verdiklerini, bugüne kadar İzmit’teki İZAYDAŞ dışında bu konuda hizmet veren bir tesis bulunmadığını hatırlattı. Bakan Pepe, 7 bölgeye de bu tür tesislerin kazandırılacağını dile getirdi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise iktidarlarıyla birlikte sağlanan güven ortamıyla sanayicinin öncülüğünde kalkınma hamlesi başlatıldığını belirtti. ‘’Bu çerçevede imkanlar ölçüsünde sanayicinin önündeki engeller kaldırıldı’’ diyen Bakan Coşkun, sanayileşirken çarpık kentleşmenin önlenmesi için de küçük sanayi ve organize sanayi bölgelerine büyük önem verilerek, çevreye duyarlılık gösterildiğini ifade etti.
Bakan Coşkun, Türkiye’de 42 yılda 6’sı yine kendi dönemlerinde tamamlanmış olmak üzere 64 adet organize sanayi bölgesi kurulmuş olmasına karşın, sadece 4 yılda 30 adet organize sanayi bölgesi oluşturularak, sayının 100’e yaklaştığını bildirdi.
Ali Coşkun, sanayinin ülke kalkınmasında ve istihdamda en büyük katkıyı sağlayan kesim olduğunu ifade ederek, Türkiye ihracatının yüzde 82’sinin sanayi mamulü olduğunu belirtti. Coşkun, Başbakan Erdoğan’a, sanayiden gelen bir kişi ve bakan olarak desteğinden dolayı teşekkür etti.
ALOSBİ’nin organize sanayi bölgeleri içinde ayrı ve özel bir yerinin olduğunu ifade eden Bakan Coşkun, bu sanayi bölgesinin öncelikle tarım arazisi üzerinde bulunmayan bir bölge olduğunu, mükemmel bir altyapıya sahip olduğunu ve çevreye verilen önemle örnek oluşturduğunu kaydetti.
Aliağa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Atıl Akkan’da bölge hakkında ayrıntılı bilgiler venrdikten sonra; Başbakan Recep Tayyip Erdoğa’nın 2003 yılında ilk temel atma törenine ve ikinci temel atma törenlerine katıldığı için teşekkür etti.
Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz’da, Petkim’in genel durumu, yatırımları ve ticari potansiyelini anlattıktan sonra; açılışı yapılan PETKİM Elektrik ve Buhar Üretim Ünitesi’nde doğalgaz dönüşümü ve kapasite artırımı yatırımı ile PETKİM atık yakma tesisleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
ALOSBİ'deki törenin andından Aliağa Demokrasi Meydanı'na gelerek halka hitap eden Başbakan, Aliağa Belediyesi'nin yapmış olduğu Sahil Düzenlemesi, Yeni Mahalle Parkı, Park Bahçe Ünitesi ve Sera, Mahalle Konakları, Şehir İçi Geçişi ve İnönü Bulvarı'nın ortak açılışını da gerçekleştirdi.
Başbakan Erdoğan, Aliağa’daki açılışların ardından Belediye Başkanı Tansu Kaya’yı Belediye binasında ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgiler aldı.