EKOLOJİ ARAŞTIRMALARI İÇİN PROTOKOL İMZALANDI
29 Ocak 2022, Cumartesi 06:21Tweet |
İzmir’de orman yangınlarına ve iklim krizine dirençli bitki örtüsü oluşturmak amacıyla çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hacettepe Üniversitesi ile kentte ekoloji araştırmaları yapılması için protokol imzaladı. Başkan Tunç Soyer, “Araştırmadan çıkan veriler kentin planlanmasında kullanılacak, İzmir’in geleceğine ışık tutacak” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “dirençli kent” ve “doğayla uyumlu yaşam” vizyonu doğrultusunda önemli bir adım daha atıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Hacettepe Üniversitesi arasında kentte ekoloji araştırmaları yapılması için protokol imzalandı. Orman yangınları, yangına dayanıklı bitkilerin tercih edilmesi ve İzmir’in biyoçeşitliliği konularını kapsayan protokolün imza töreni çevrim içi yapıldı. İmza törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran ve Araştırmadan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vural Gökmen ile Proje Sorumlusu Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse, İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Erhan Önen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Güven Eken katıldı.
“Nerede ne yapacağımızla ilgili bilgi edineceğiz”
İmza töreninde konuşan Başkan Tunç Soyer, İzmir’in doğasına ve iklimine uygun bitki örtüsü oluşturmak üzere çalıştıklarını belirterek “Bu araştırma ile nerede, ne yapmamız gerektiğiyle ilgili bilgi edinmiş olacağız. Kentimizin yeşil alanlarında ne tür bir çalışma yürütmeliyiz, nasıl peyzaj yapmalıyız, bunun cevabını bulmaya gayret edeceğiz. Daha önemlisi, İzmir’in biyoçeşitliliğiyle ilgili veriler kentin planlanmasında kullanılacak, İzmir’in gelecek planlarına ışık tutacak ” dedi.
“Bu vizyon, birçok şehre örnek olabilir”
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran ise vizyoner bakış açısı nedeniyle Başkan Tunç Soyer’i tebrik ederek “İzmir’de yangın sonrası başlayan rehabilitasyon çalışmaları koruyucu tedbirlerle devam ediyor. Bir felaketten sonra yapılacak çalışmalar ne kadar önemliyse o felaketle karşılaşmamak ya da karşılaşıldığında ortaya çıkacak tahribatın azaltılmasına yönelik önlem almak da önemli. Bu vizyon, birçok şehre örnek olabilecek bir model ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vural Gökmen da “Çok doğru bir adreste olduğumuzu biliyorum. Bu işbirliğinin örnek olmasını temenni ediyorum” diye konuştu. Proje Sorumlusu Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu da “Yangına ve iklim değişikliğine dirençli bir kent oluşturma vizyonunuzun Türkiye’deki diğer kentlere örnek olacağına eminim” dedi.
Protokolün içeriğinde neler var?
İki yıl sürecek bir araştırmayı esas alan protokol ile özellikle İzmir’in orman ve makilik sahalarında iklim değişikliği ve yangın ilişkisinin araştırılması, yangın geçirmiş alanların yenilenme seviyelerinin tespit edilmesi, yangına ve iklim değişikliğine daha dayanıklı ve uyumlu bitki türlerinin kent peyzajında ve ağaçlandırma çalışmalarında kullanım olanaklarının belirlenmesi, ayrıca İzmir’in biyolojik çeşitliliğinin önemli unsurları arasında olan kuşlar, memeliler, iç su balıkları ve bitki türlerinin araştırılması amaçlanıyor. Elde edilen tüm biyoçeşitlilik verileri sayısal olarak Coğrafi Bilgi Sistemi veri tabanına aktarılacak. Bu sayede İzmir il sınırları içindeki korunan alanlarda 5x5 kilometre, diğer alanlarda ise 10x10 kilometrelik karelerde biyoçeşitlilik verileri elde edilerek, kent ile ilgili planlamalarda kullanılabilecek bir veri tabanı oluşturulacak. Bunun yanında İzmir ormanlarında yangın sonrası yapılacak restorasyon çalışmalarında ekolojik planlama ile kuraklığa ve yangına daha dayanıklı bitki türlerinin peyzaj ve ağaçlandırma çalışmalarında kullanılması sağlanacak.
(ESİN ÇETİN)

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, Terörsüz Türkiye sürecindeki

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi’nin geleneksel aşure etkinliği

İYİ Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Adar, Tarım Politikalarından

CHP Aliağa İlçe Gençlik Kolları, Demokrasi Meydanı’nda düzenledikleri

Yüzünüzle tamamen uyumlu, doğal ve estetik bir burun mümkün

Aliağa'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde "Zaferin

Kendi hikâyesini notalara döken müzisyen Anıl Kaplanoğlu ile müzik

FIBA Avrupa Kupası'nın yeni sezonunda mücadele edecek takımlar belirlendi.

İZSU’nun 10 Temmuz verilerine göre, kentin tüm barajlarındaki doluluk

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa’da yangın emniyet şeridi oluşturdu,

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu ulaşım kurum ve kuruluşları,

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu (İEKKK), son günlerde kenti etkileyen

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Gezici Açıkhava Film Günleri

Aryom Yazılım, İzmir merkezli siber güvenlik başta olmak üzere, kişisel

İYİ Parti İzmir Milletvekili Hüsmen Kırkpınar, İngiltere’den söküm

Son bir ayda İzmir’i etkileyen orman yangınlarının geride bıraktığı hasar ürkütücü

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi, 13 Temmuz Pazar günü geleneksel

Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Menemen Belediye eski Başkanı

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan

Menemen Belediye eski Başkanı Tahir Şahin, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını

DEM Parti Aliağa İlçe Eş Başkanları Aynur Gezici ve Veysel Özbay, belediye

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 ilçede 27 ekiple sivrisinek ve haşereye

Yeni sezonda TFF 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele edecek olan Aliağaspor FK,

Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan

TFF 2. Lig Kırmızı temsilcisi Aliağaspor FK, transfer çalışmalarına hız kesmeden

Reseller hosting günümüz dijital dünyasında kendi hosting işinizi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın yangından zarar gören

Ocak-mayıs döneminde Türkiye'den yapılan 110 milyar doları aşan ihracatın

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, köylerin yeniden yangınlara

Eğitim-İş İzmir 7 No'lu Şube Başkanı Mustafa Gök, yaklaşan 8. Dönem

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, Letonyalı

2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne gelenlerin

SOCAR Fiber ve TurkNet, Türkiye’nin internet altyapısını güçlendirmek,

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Bakırçay’daki gazetecilerle mesleki

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi ve yönetim kurulu üyeleri,