131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

Burak Demirsaran: ‘Hodri Meydan’la toplum hafızasını yenilemek istedik’

25 Mart 2024, Pazartesi 06:02

     


On Air Music Co. tarafından yayınlanan; Ankara Gar Saldırısı, Çorlu Tren Kazası, Pandemi gibi toplumun yaşadıklarının müziklerde anlatıldığı bir albüm olan ‘Hodri Meydan’ı ; On Air Müzik prodüktörü Burak Demirsaran’la konuştuk. İyi okumalar.

"Hodri Meydan" albümünü yayınlamak fikri nasıl ortaya çıktı?  

2000 yılında başladığımız müzik yayımcılığında duruşumuzdan, inandıklarımızdan hiç ödün vermedik; bu bizimle çalışmayı seçen müzisyenlerimize de yansıdı. Ve o günlerden günümüze kataloğumuzda bulunan çokça toplumsal şarkı birikti. Biz de bu şarkıları compilation bir albümde buluşturup, toplumsal konularda yayımladığımız şarkılarla toplum hafızasını yenilemek istedik.

Albümdeki şarkılar, On Air Music’in 2000’li yılların başından günümüze kadar yayımladığı şarkılardan oluşuyor. Albümde hangi şarkıların yer alması süreci nasıl gerçekleşti?
Şarkıları seçerken toplumsal bir olayı anlatması önceliğimizle yola çıktık ki; albüm içinde Çorlu Tren Kazası, Ankara Gar Katliamı, Yönetim Eleştirisi, yakın zamanda yaşadığımız Pandemi şarkıları gibi yakın tarihimizde hepimizin şahit olduğu, tepki gösterdiği birçok olayın anlatıldığı şarkılar bunlar…

‘Hodri Meydan’ albümü; pandemi, müzisyenlerin durumu, gar saldırısı, sistem - yönetim eleştirisi gibi  toplumun yaşadıklarının şarkılarda anlatıldığı bir albüm.  Albüm yayınlandıktan sonra dinleyicilerden gelen geri bildirimlerden bahseder misiniz? Geri dönüşler nasıl oldu?

Öncelikle müziğin eğlence olarak algılandığı bu topraklarda, sanat ne için var ve kulak verene neler anlatıyor konusunda “Hodri Meydan”ın çarpıcı bir örnek olduğu konusunda güzel yorumlar aldık. Bu olaylara hepimiz tanık kılındık ve bu şarkılar sayesinde neler yaşandığı gelecekte de unutulmayacak. Malum tarih dediğimiz şey; kazananın yazdığı ve tek taraflı hikayelerdir. Ve bir türlü sesini duyuramayan, adaletten yoksun bırakılan tarafın sesini duyuran şarkılar ve bu devirde bunları dile getiren müzisyenler ve cesaretleri çok değerli.

‘Hodri Meydan’ gibi toplumsal mesajlar içeren albümlere günümüzde çok sık rastlanmıyor. Albüm yayınlandıktan sonraki tepkiler için müzikseverleri sordum ama bunun bir de müzik sektörü bölümü var. Albüm müzik dünyasında nasıl bir karşılık buldu?

Müzik dünyası iletişim içinde olan bir alan değil yazık ki; herkes kendisine ve kendi projelerine odaklanmış bir yapıda; ki böyle bir beklentimiz yoktu zaten. Ama burada bir parantez açmak istiyorum: Biz On Air olarak dönemsel hazırladığımız müzik listelerimizde kendi projelerimiz dışında iyi olan başka şarkılara da yer veriyoruz. Bağımsız ya da çalıştığı müzik şirketinden destek alamamış müzisyenlerle de bağlantılarımız oluyor ve ihtiyaç duydukları konuda onları desteklemeye çalışıyoruz. Bizim için müzisyenin müzik yapmaya devam edeceği inancı kaybetmemesi ve yalnız hissetmemesi en önemli birinci konu.

Albümle ilgili konser/klip çalışmaları olacak mı?

Albüm arşivlik bir albüm ve içinde yer alan şarkılar da öyle. O nedenle zaten çoğunun geçmişte klip, vb çalışmaları olmuş.
Konser! Böyle bir konsepte konser çok yakışırdı. Biz işin yayıncı tarafındayız; bu fikirle konser serisini organizatörler yapabilir. Belki birgün…

Dinleyiciye toplumsal mesajlar veren ve yaşananları kayıt altına alan başka çalışmalar olacak mı?

On Air demek en başından beri  “karşı durmak”la özdeş. Her zaman yayınlanamayanı yayımlamaya, söylenemeyenleri dile getiren müzisyenlerimizle birlikte yol almaya devam edeceğiz.

Yeni projeleriniz nelerdir?
Biz şimdiden 3 ay sonrasının projelerinin üzerinde çalışmaya başladık; neler olacağı da sürpriz olsun. Ama bu sene sonuna doğru başka bir konseptte yine bir compilation albüm projemiz olduğunu da iletmiş olalım. 

(SERKAN SELİNGİL) 







 
Son Eklenen Haberler