131019098
23 Nisan 2024, Salı

“255 MİLYON TL’LİK BORCU HALKA NASIL AÇIKLAYACAKSINIZ?”

8 Nisan 2021, Perşembe 06:40

     


Aliağa Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantılarının ilk birleşiminde, belediyenin 2020 yılına ait Denetim Komisyonu Raporu hakkında meclis üyeleri bilgilendirildi. İYİ Partili Meclis Üyesi Sedat Sarı, CHP’li Meclis Üyesi Hakan Turan ve MHP’li Meclis Üyesi Hakan Şimşek rapor hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Aliağa Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısında, Aliağa Belediyesi’nin 2020 Yılı Denetim Komisyonu Raporu hakkındaki bilgilendirme sonrasında parti grupları adına bazı meclis üyeleri açıklamalar yaptı. İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı, CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakan Turan ve MHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakan Şimşek konuyla ilgili görüş bildirdi. Denetim Komisyonu Raporu hakkında ilk olarak Sedat Sarı söz aldı.

Sedat Sarı: “16 ihale tek katılımcı ile yapılmış”

Rapor incelendiğinde, toplam 48 adet ihale gerçekleştirildiğini söyleyen Sedat Sarı, “Bunların yirmi tanesi açık ihale, yirmi sekiz tanesi ise pazarlık usulü ile yapılmış ihaledir. Aliağa Belediyesi’nin 2020 yılında gerçekleştirdiği 48 ihaleyi incelediğimizde tam üçte birinin, yani 16 ihalenin tek katılımcı ile yapıldığı görülmektedir. Denetleme uzmanının hesabına göre mal alımındaki doğrudan alım limiti toplam 7 milyon 849 bin TL iken yapılan harcama maalesef tam iki katı olmuş ve 14 milyon 924 bin TL’ye ulaşmıştır. Denetleme uzmanının hesabına göre hizmet alımındaki doğrudan alım limiti toplam 8 milyon 257 bin TL iken yapılan harcama maalesef yüzde 66 artışla 13 milyon 720 bin TL’ye ulaşmıştır. Suiistimale açık bir satın alma yöntemi olmasına rağmen, kanun koyucu tarafından sağlanan bir imtiyazla idarenin elini güçlendirme ve küçük alımlarda prosedürlerden kurtulmaya imkan sağlayan doğrudan alım yönteminde, limitler aşılmış ve tam 12 milyon 537 bin TL’lik, denetimi çok sağlıklı yapılamayan bir harcamaya gidilmiştir. Konaklama giderleri hep aynı firma üzerinden yapılmak suretiyle ilgili kanun maddesinin emrettiği ‘rekabet ve eşit muamele’ şartı çiğnenmiş, bu da yetmemiş tercih edilen lokanta ve otellerden teklif alınmayarak kanunun emrettiği ‘teknik şartların ve fiyatların görüşülmesi’ şartı da açıkça ihlal edilmiştir.” İfadelerini kullandı.

“Çiçek alımları ihalesiz ve sadece bir firmadan”

Temsil ağırlama kaleminden 2 milyon 314 bin TL ve Tanıtım Ağırlama kalemlerinden 1 milyon 337 bin TL olmak üzere toplam 3 milyon 651 bin TL harcandığını ifade eden Sarı, “Temsil ve ağırlama kalemini incelediğimizde; temsil, tören ve ağırlama kapsamında saksı çiçeği, buket, aranjman, karanfil, cenaze çelengi ve benzeri alımı adı altında tam 240 bin TL’lik çiçek vesaire alımı yapılmış. Bu alımlar kaç farklı firmadan yapılmış biliyor musunuz? Sadece bir firmadan alınmış. Sanırsınız ki yıllık ihale yapılmış ve bu firma ihaleyi kazandığı için alımlar hep bu firmadan yapılmış. Hayır, ihale filan yok. Madem ihale prosedürü ile vakit kaybı söz konusu değil ve ilçemizde onlarca çiçekçi varken neden böyle hacimli bir alışverişi bir çiçekçi üzerinden yapmak suretiyle adeta bir imtiyaz oluşturmuşsunuz? Tatil günlerini çıkardığımızda günlük neredeyse bin TL kaynak aktarılan bir firma? Tabii ki neden diye sormakta bizim vazifemiz.” Dedi.

“Rumeli Efsanesi’nden dört ayda 567 bin TL’lik çorba alınmış”

Raporda yer alan, yaklaşık dört ay içerisinde yapılan çorba alımı konusuna da dikkat çeken Sarı, “Yine aynı kalemden yapılan bir başka harcama oldukça dikkat çekici. Rumeli Efsanesi firması ve çorba dağıtımı ile ilgili harcama. Yaklaşık dört ayda çorba dağıtımına harcanan para 567 bin TL. Sadece çorba satışından bu ciroyu yapan bir firmanın toplam cirosu, basit bir oranla yıllık 15 milyon TL civarında olması gerekir. Yani kendi segmentinde vergi rekortmeni olması anlamına gelir. Şayet bu firmayı vergi rekortmeni listesinde görürsek bize düşen tebrik etmek olur. Ancak bu işin bizi ilgilendiren tarafı şu. Neden bu denli hacimli bir iş için tek firma tercih ediliyor. Bu bir imtiyaz değil de nedir?” diye konuştu.

“Tahsilatın tahakkuka oranı oldukça düşük”

Aliağa Belediyesi’nin, 2020 yılı hesap dönemi içerisinde tahakkuk eden vergi gelirlerinin yüzde 61’ini, teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinin yüzde 51’ini, alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirlerin yüzde 31’ini, diğer gelirlerin ise yüzde 55’ini tahsil edebildiğini kaydeden Sedat Sarı, “Hele hele ecri misil tahsilat oranının yüzde 1’ler seviyesinde olması oldukça vahim bir tablo olarak karşımıza çıkmaktadır. 2020 yılında 813 bin TL tahakkuk eden ecri misil için sadece 1 milyon 100 bin TL tahsil edilebilmiş olması anlaşılır gibi değil. Görüldüğü gibi, tahsilatın tahakkuka oranının oldukça düşük kaldığı, kaynak oluşturma konusunda sık sık sorun yaşayan belediye yönetiminin, belediye alacaklarını tahsil etme noktasında daha etkin yöntemler ortaya koymak suretiyle ihtiyaç duyduğu kaynak artışını kolaylıkla sağlayabileceği ortadadır.” şeklinde konuştu.

“Borçlanma limitini hiç umursamamışsınız”

Neresinden bakılırsa bakılsın denetim komisyonu raporunda izaha muhtaç birçok konunun bulunduğunu ifade eden Sedat Sarı, “Aşırı borçlanma esaslı yönetim anlayışından hiç geri adım atmadığınız ortada. Bunu söylerken rakamları referans aldığımın farkındasınız. 5393 sayılı yasada tarif ettiği şekliyle hesaplandığında tam 74 milyon 755 bin TL borçlanma limitini aşmış durumdasınız. Yani müsaade edilen limiti yüzde 48,6 oranında aşmışsınız. Başka bir deyişle borçlanma limitini hiç umursamamışsınız.” dedi.

“255 milyon TL’lik borç tablosunu Aliağa halkına nasıl açıklayacaksınız?”

Aliağa Belediyesi’nin toplam borcu hakkında da değerlendirmede bulunan Sarı, “Bazı yönetici arkadaşlarla sohbetlerim esnasında, ‘Belediye borcu ne durumda?’ diye sorduğumda, ‘Neredeyse borcumuz kalmadı’ demişlerdi. Çok mutlu olmuştum ve bunun nasıl başarıldığını sormuştum. Aldığım cevap ise ‘Gece gündüz çalışmamızın semeresi’ şeklinde olmuştu. Ama bugün denetim raporu önümüzde ve borç 255 milyon TL. Evet, bir konuda sizi kutlamak lazım. Hadi diyelim ki beni borcun bitmek üzere olduğuna inandırdınız. Peki, önümüzdeki bu borç tablosunu Aliağa halkına nasıl açıklayacaksınız?” ifadelerini kullandı.

Hakan Turan: “Borçlanmayı alışkanlık haline getiren bir belediye yönetimi”

Aliağa Belediyesi’nin 2020 yılı Denetim Komisyonu Raporu hakkında CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakan Turan da söz aldı. Turan, “Konuşmamda rakamsal verilere değinmek istemiyorum. Sedat Bey zaten bu konuda gerekli açıklamayı yaptı. Maalesef yine daha önceki denetim komisyonu raporlarında da gördüğümüz üzere yıllık bütçesi yüksek olmasına rağmen sürekli olarak borçlanan, borçlanmayı alışkanlık haline getiren bir belediye yönetimiyle karşı karşıyayız. Komisyon raporunda ayrıntılı olarak belirtildiği üzere Belediyemizin toplam borç stoku 255 milyon lira olup dikkat çekici unsurların başında da kısa vadeli borç toplamının 130 milyon lira olduğu gerçeğidir. Yine Belediyemize bağlı şirketlerin toplam borcu da yaklaşık 90 milyon lira olarak tespit edilmiştir. Burada en önemli nokta ise Belediyemizin borçlanma limitlerini aşırı derecede aşması ve bu tutarın yaklaşık 75 milyon lira olmasıdır. Burada en önemli husus denetim komisyon raporunda da belirtildiği üzere Aliağa Belediyesinin toplam borç stokunun 5393 sayılı Belediye Kanununun 68. Maddesi, birinci fıkrası (d) bendinde yer alan üst sınırı aştığı; anılan kanun maddesinde yer verilen Görevi Kötüye Kullanma suçu yönünden adli makamlara bildirimde bulunulması gerektiği hususunun Meclis Başkanlığının sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz.” dedi.

Hakan Şimşek: “Borç batağında dediğiniz kurum on kat değerlenmiş”

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakan Turan’ın ardından MHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakan Şimşek söz aldı. Şimşek, “Denetim Komisyonu Raporunda gördüğüm, 57 tane ihale yapılmış. 9 tanesi iptal olmuş. 48 tane ihale gerçekleştirilmiş. Haftada bir ihale demek oluyor bu. Ben iddia ediyorum o fiyatlara yapılan ihalelere fiyat verebilecek arkadaşlar gelsin bu işleri yapsın. Rekabeti Aliağa Belediyesi’nin iki tane şirketi sağlıyor. Aliağa Petrol A.Ş. ve Aliağa Jeotermal A.Ş. Piyasa koşullarının çok çok altında fiyatlara yapılıyor bu işler. 2020 yılında toplam 85 milyonluk yatırım yaptı bu belediye. 2020 yılında bu belediyenin gerçekleşen geliri neydi? 156 milyon küsur. Sayın Serkan Acar’ın belediyeyi devraldığı 2014 yılı Mart ayında Aliağa Belediyesi ne noktadaydı. Aliağa Belediyesinin öz kaynak değeri ne kadardı? Aliağa Belediyesi’nin 2013 yılı sonu itibariyle değeri 75 milyon 908 bin TL’dir. Peki, 2020 yılı denetleme raporunda Aliağa Belediyesi’nin değeri nedir? 711 milyon TL. Şimdi oturun bir bakın. Borç batağında dediğiniz kurum on kat değerlenmiş. Halk zaten zamanı geldiğinde bu kurumlara gerekli notu veriyor.” ifadelerini kullandı.

Hakan Şimşek’in konuşmasına CHP’li Belediye Meclis Üyesi Oğuzhan Özşahin yanıt verdi. Hakan Şimşek’e eleştirilere cevap verirken daha saygılı olmasını söyleyen Özşahin, Şimşek’in kendilerinden özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Serkan Acar: “Aliağa Belediyesi Türkiye’nin en güçlü ilçe belediyelerinden biri”

Meclis üyelerinin değerlendirmelerinin ardından söz alan Belediye Başkanı Serkan Acar ise “Bütün parti grupları düşüncelerini dile getirdi. Ancak şunu net olarak dile getirmek gerekirse, evet Aliağa Belediyesi şuan itibariyle öz sermayedir. Aliağa Belediyesi’nin bilançosu onun öz sermayesi, öz kaynağıdır. Hakan Bey’in dediği gibi 2013 yılında 75 milyon TL olan Aliağa Belediyesi’nin değerini biz ekip arkadaşlarımızla birlikte bugün itibariyle 711 milyon TL’ye ulaştırdık. Hedefimiz iki yıl içerisinde bunu 1 milyar TL’ye çıkarmak. Aliağa Belediyesi şunu çok net ifade edebilirim ki Türkiye’nin en güçlü ilçe belediyelerinden bir tanesidir. Bu yolda da devam edecektir.” şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler