131019098
2 Mayıs 2024, Perşembe

Çiftlerin Yaşadığı Temel Sorunlar, Nedenleri ve Çözümleri Nelerdir?

7 Şubat 2018, Çarşamba 10:45

     


Evlilik ve birlikte yaşamak insanlar için özgürlüklerin sınırlanması anlamına gelir. İki kişinin aynı mekanda, aynı şartlar altında yaşaması için belirli özgürlüklerinden feragat etmeleri gerekir. Her ne kadar özgür bir ortam söz konusu olsa da, iki kişinin birbirine olan saygısı ve sevgisi bazı sınırların gözle görülmeden çizilmesine neden olabilir. Birlikle yaşarken ya da ayrılırken çiftlerin yaşadığı temel sorunlar nelerdir merak edenler, bu sürecin de psikolojik bir yardım alınarak kolayca atlatılacağını bilinmelidir. Değişim psikolog merkezi ile yaptığımız bu röportajda çiftlerin yaşadığı temel sorunları, nedenlerini ve çözümlerini yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

 

Çiftler Ne Tür Sorunlar Yaşar?

 

Başta evlilik birliği olmak üzere ikili ilişkilerin her döneminde çeşitli sorunlar yaşanabilir. Bu sorunların giderilmesi için psikolojik danışmanlık desteği alınabilir. İki insanın birlikte yaşadığı ve özel zamanlar kadar sosyal yaşantılarının da etkilendiği durumlarda problemlerin giderilmesi için bakış açılarının değişmesi ve karar alma sürecinin katileşmesi gerekir. Aşağıda çiftlerin yaşadığı temel sorunlar ve çözümleri konusunda sık karşılaşılan problemler ve çözüm yollarını öğrenebilirsiniz. Ancak herkes için kişisel olan bu sürecin yönetilmesi farklılık göstereceğinden sonuçları da farklı süreçler dahilinde görülecektir.

 

Aile İçi Şiddet Sorunu ve Çözümü

 

Aile ici şiddeti farklı alt başlıklar altında değerlendirebiliriz. Bunlar, ekonomik şiddet, fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet ve sözel şiddet olarak değerlendirilen bu şiddet türlerinin her biri kişiler arası saygı ve saygıyı da etkilemektedir.

 

Şiddet gören taraf genelde kadınlar olduğu için bu sürecin yönetilmesi sırasındaki sorunlar maddi ve duygusal eksiklikler nedeniyle gecikebilmektedir. Kadınlar için kadın sığınma evlerinin varlığının farkına varılması ve şiddetin cinayetle sonuçlanmadan önce engellenmesi için psikolojik destek oldukça önemlidir. Psikolojik destek söz konusu olduğunda temel amaç, kişinin kendi sorunlarının tarafsız bir gözle açığa çıkması ve farkındalığın artmasıdır. Bu yüzden aile içi şiddet için psikolojik destek alındığında kişinin can sağlığının güvence altına alınması öncelikli olmalıdır.

 

Evlilikte Cinsel Sorunlar

 

Evlilikte cinsel sorunlar da çiftler arasında yaşanan problemler arasındadır. Bu problemlerin çözülmesi için ihtiyacınız olan değişiklik ya da tedavi sürecinin ayarlanması gerektiğinde psikolojik destek alarak sorunlar daha kolay çözebilirsiniz. Eşler için çift terapisi düzenlenerek cinsel sorunların belirlenmesi ve çözülmesi sağlanabilir.

 

Boşanma Süreci

 

Evlilik sürecine dahil olan boşanma süreci de oldukça önemlidir. Boşanmak isteyen bireyler, çocukların varlığı durumunda sancılı bir süreç yaşayabilir. Anne ve babasını ayrı görmek zorunda kalacak olan çocukların etkilenmesini aza indirgemek için planlı bir boşanma süreci terapisi aile danışmanlığı kapsamında çözüm sağlayacaktır.

 

Yeniden Evlenme

 

Çiftlerin her ikisinin ya da birinin yeniden evlenmesi durumu da çocukları etkilemektedir. Bu sürecin yönetilmesi için çocuklar ve çiftler hatta çiftlerin evleneceği kişilerle terapi seansları düzenlenebilir.

 

Geniş Aile Sorunları

 

Aile birliğine dahil olmaya çalışan ebeveynlerin ebeveynleri problemi birçok kişinin ilişkisini olumsuz etkilemektedir. Aile ve ebeveyn dengesini kuramayan çiftler, özel yaşamlarında birçok problem yaşayabilir. Bunun giderilmesi için de çift danışmanlığı terapisi seçenekleri tercih edilebilir. 







 
Son Eklenen Haberler