131019098
29 Mart 2024, Cuma

Zeytinyağı Nasıl Saklanmalı?

9 Kasım 2020, Pazartesi 15:56

     


Mutfakta yapılan en yaygın hatalardan biri olan zeytinyağını yanlış saklamak, zeytinyağının sahip olduğu lezzeti ve yağın kalitesini etkiler.

Tekli doymamış yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle, zeytinyağı diğer yağlara göre çok daha uzun süre depolanabilir. Zeytinyağı çok narindir. Sağlıklı özelliklerini korumak ve serbest radikallerin sağlık açısından tehlike oluşturmasını önlemek için dikkatle saklanmalıdır.

Buzdolabında Saklamayın

Zeytinyağını, mutfakta kullandığınız elektronik aletlerden veya diğer ısı kaynaklarından uzakta, serin ve aynı zamanda karanlık bir dolapta saklayın. Zeytinyağının soğuğa maruz kalmaması ve oda sıcaklığında saklanması gereklidir. Zeytinyağı, serin ve karanlık bir dolapta saklandığında bir yıla kadar iyi durumda kalabilir. Hatta açılmamışsa, yağ iki yıla kadar dayanabilir.

Sıcağa ve Işığa Dikkat Edin

Yağı, sıcak bir yerde veya ışığa maruz kalabileceği bir ortamda saklamaktan kaçının. Isı, hava ve ışık; serbest radikaller oluşumuna yol açarak yağa zarar verebilir. Sıcaklık ve ışık nedeniyle gerçekleşecek aşırı oksidasyon, kalp hastalıklarına ve kanser gelişimine neden olabilir.

Sakladığınız Kaplar Önemli

Zeytinyağı bir kapta saklanacak ise ışık geçirmeyen bir kap tercih edilmelidir. Demir veya bakır kaplardan kaçınmalısınız, çünkü zeytinyağı ve bu metaller arasında gerçekleşebilen kimyasal reaksiyonlar toksik bileşikler oluşturabilir. Öte yandan plastik kaplar da polivinil klorürler (PVC) gibi zararlı maddeler içerdiği için yağa zarar verebilir. Kapların hava almaması da önemlidir, bunun için de sakladığınız kabın sıkı bir kapağı olmalıdır.

Kokulardan Uzakta Saklanması Gerekir

Zeytinyağı, bulunduğu ortamdaki yabancı kokuları emebilir. Bu kokuların yağ tarafında emilmesi ile yağın tadında değişiklikler meydana gelebilir. Kokulara maruz kalmayacağı bir ortamda saklamanız, yağınızın ömrünün uzaması için ve tadı değişmeden saklayabilmeniz için önemlidir.

Zeytinyağı seçerken yakın zamanda üretilmiş bir yağ seçmenizde fayda var, çünkü zeytinyağı zamanla zarar görebilir. Yağı saklamaya başladığınızdan itibaren, asitlik seviyesi her gün artar. Yavaş yavaş oluşan ve yağın asitlik seviyesini yükselten oleik asit, zeytinyağının tadında değişikliklerin meydana gelmesine sebep olabilir.

Naturel sızma zeytinyağ saklama koşullarına dikkat edildiği sürece, tadı değişmeden uzun süre tüketilebilir, oleamea.com.tr ‘de aradığınız yağları bulabilirsiniz.







 
Son Eklenen Haberler