131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

SERA ISITMA SİSTEMLERİ

11 Şubat 2020, Salı 18:15

     


Seracılık, özellikle kışın ağır geçmediği uygun toprak ve ısının sağlanabildiği bölgelerde yapılmaktadır. Seracılıkta ılıman iklim şart olduğu gibi yapılan bölgelerde ani ısı değişiminin gözlenmemesi gerekir. Sera ısıtma sistemleri uygulanmasındaki amaç, sera toprağının içine ya da üst kısmını döşenen kablolar yardımıyla ısıtılması ve toprağın sıcaklığının korunmasını sağlamaktır.

Serada Isıtma İşleminin Gerçekleşmesi

Serada ısıtma işlemi yerden ısıtma ile gerçekleşmektedir. Elektrik kablolarını döşenmesi ile elektrik enerjisi ısı enerjisine çevrilir. Serada yerden ısıtma işlemi işletme sahibinin maliyetini de büyük ölçüde düşürür. İklim koşullarının dengede tutulması oldukça zor olsa da bu yöntem ile ısı dengede tutulacaktır. Serada ekim yapılan sıralara yaklaşık 40 50 cm altına kablo sistemi yerleştirilir. Bu yöntem sayesinde bitki olgunlaşması için gerekli ısıyı topraktan alacaktır. Bu tekniğin uygulanması enerji ve maliyet tasarrufu konusunda oldukça başarılıdır.

Serada Yerden Isıtma Sisteminin Çalışması

Seralarda kullanılan cam ve plastik ısıyı geçirmede oldukça başarılı olsa da sera yetiştirmesinde bu durum fayda sağlamaz. Çünkü serada bitkinin yetişmesi için ani soğumaların önüne geçilmesi gereklidir. Bu nedenle önlem olarak sera ısıtma sistemleri geliştirilmiştir. Bu sistem sayesinde seracılık sektörünün gelişmesi ve verimli ürün vermesi sağlanmıştır. Normal şartlarda seranın ısısının sürekli ölçülerek düşmesi engellenmeli ve ısının dengede tutulması gereklidir. Diğer yöntemler ile ısının dengelemesi oldukça maliyetli bir işlemdir. Sera ısıtma sistemleri fiyatları uygun olması nedeniyle seracılıkla ilgilenen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Sera Isıtma Sisteminin Avantajları

Sera ısıtma sistemleri sayesinde düşük maliyetle dengeli bir ısıya ulaşma sağlanır. Isı ortama homojen olarak dağılması sayesinde alan aynı oranda ısıtılır, bu seracılıkta oldukça önemlidir. Özellikle kablolama maliyeti oldukça düşüktür. Enerji sarfiyatı oldukça azdır. Bu nedenle enerjiden de ciddi oranda tasarruf sağlanacaktır. Bunun yanı sıra bakım ve onarıma ihtiyaç duymadan uzun yıllar kullanılabilir. Sera ısıtma sistemi kurulmadan önce çatı izolasyonunun yapılması verimliliği artıracaktır. Isıtma sistemi sayesinde ısı, ışık, nem ve oksijen dengesi de kolaylıkla sağlanacaktır. Seracılık ısıtma sistemi sayesinde nitelikli ürünler verecek ve işin devamlılığı sağlanacaktır.







 
Son Eklenen Haberler