İzmir’de ev fiyatları ne kadar artış gösterdi?
13 Mayıs 2021, Perşembe 21:09Tweet |
İzmir, konut fiyatlarında son bir yıldaki yüzde 33,4’lük artışla üç büyük kentimiz arasında ilk sırada yer aldı. Nisan ayında İzmir’de 5 bin 505 adet konut satışı gerçekleşti. Aliağa ilçesinde ise konut fiyatları bir senede yüzde 27,8 düzeyinde artış gösterdi. Bu yılın ilk dört ayında ise İzmir satılık daire fiyatlarının en çok artış gösterdiği illerimizden biri oldu.
Nisan ayında Türkiye geneli konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 124,1 oranında artış kaydederek 95 bin 863 oldu. Salgın ve kısıtlama tedbirlerinin sürdüğü bir dönemde gerçekleşen bu artışta baz etkisinin büyük rolü var. Pandemi ilanıyla birlikte 2020 Mart ayı ortalarında yürürlüğe koyulan kısıtlamalar nedeniyle konut satışları, geçen sene Nisan ayında dip seviyeleri görmüştü. Henüz açıklanan 2021 Nisan ayı konut satış rakamı Mart ayına göre ise yüzde 18,8 oranında bir azalışa işaret ediyor. İlk dört aylık Ocak-Nisan döneminde gerçekleşen toplam konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,5 oranında azalma göstererek 358 bin 913 adede gerilemiş durumda. Aşı temininde yaşanan problemler ve vaka sayılarının hızla artış göstermesiyle birlikte yeni kısıtlama tedbirlerinin uygulamaya koyulması konut piyasasında işleri oldukça zorlaştırdı. Bununla birlikte döviz kurlarındaki artış sebebiyle yabancılar, Türkiye konut piyasasına yeniden rağbet göstermeye başladı. Nisan ayında yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 416,1 artış göstererek 4 bin 077 adede ulaştı. Konut fiyatları ise maliyet enflasyonunun güçlü etkisi ile artışını devam ettiriyor.
İzmir’de ev fiyatları
İzmir’de konut fiyatları son bir yılda yüzde 33,4 düzeyinde artış kaydetti. Bununla birlikte bu yılın ilk dört ayında İzmir genelinde satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,0 oranında azalarak 20 bin 863 adede geriledi. Sıfır konut satışlarında ise düşüş yüzde 21,4’ü buldu. Emlak arama motoru Flatfy, Türkiye’nin üç büyük kentindeki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin hazırladığı raporu yayınladı. Rapora göre Urla, son 12 ayda yüzde 55,2’lik artışla İzmir’de fiyatların en çok artış gösterdiği yerleşim yeri oldu. İzmir’in en kalabalık ilçesi olmasının yanında en çok konut satışı yapılan bölgesi de olan Buca’da satılık daire fiyatları son bir yılda yüzde 26,8 oranında artış gösterdi. Buca genelinde 3+1 daireler için Nisan ayı ortalama satış fiyatı 480.000 TL düzeyinde gerçekleşti. Karşıyaka’da satılık daire fiyatları son bir yılda yüzde 34,1 artış sağlarken 3+1 daireler için Nisan ayı ortalama satış fiyatı 655.000 TL şeklinde oluştu. Çiğli’de ev fiyatları bir yıllık süreçte yüzde 36,8 oranında artış sağladı. Çiğli 3+1 daire fiyatları Nisan ayında ortalama 448.250 TL düzeyinde seyretti. Aliağa’da apartman dairesi fiyatları son bir yılda yüzde 25,1 artış gösterirken 3+1 dairelerin Nisan ayı ortalama satış fiyatı 377.250 TL seviyelerinde gerçekleşti.
İzmir genelinde kiralık ev fiyatları son bir yılda yüzde 16,8 oranında artış gösterdi. Kiraların en çok artış gösterdiği ilçe ise yüne Urla oldu. Urla’da kiralık ev fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,0 oranında arttı. Buca kiralık ev fiyatları son bir yılda yüzde 14,8 oranında artış gösterirken Çiğli kiralık ev fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 30,9’u buldu.
Konut piyasası 2020 yılını nasıl geçirdi
Merkez Bankası verilerine göre 2020 Haziran ayında kamu bankaları öncülüğünde başlatılan düşük faizli konut kredisi kampanyaları, ipotekli konut satışlarının patlamasına neden olmuştu. Temmuz 2020’de 131 bin 721 adet ipotekli konut satışı gerçekleşti. Daha sonra kampanyaların sona erdirilmesi ve ekonomi politikasındaki değişimin sonucu olarak faizlerin yükselmesiyle birlikte ipotekli satışlar düşmeye başladı. Kampanya süresince uygulanan yüzde 0,64-0,75 bandındaki faizlerin kampanya sona erdiğinde yüzde 1,40 ile 1,52 seviyelerine çıkmasıyla vatandaşlar konut alımlarında senetli ya da peşin alımlara yöneldi.
2020 yılında Türkiye genelinde toplam 1 milyon 499 bin 316 adet rekor satış adedine ulaşıldı. Bunun ana sebebi, 2020 Haziran ve Ağustos aylarında kamu bankaların gerçekleştirdiği düşük faizli kredi kampanyaları idi. Ekonomiye katkı sağlamak, konut almak isteyenlere destek olmak ve inşaat sektörünü canlandırmak amacıyla konut kredisi faizleri kamu bankaları eliyle 0,64’lü seviyelere çekilerek konut satışları desteklendi.
2021’in ilk aylarında konut satışları
Konut kredisi faiz oranlarının yüksek düzeylerde olması, konut sahibi olmak isteyenleri peşin ya da senetli alımlara yönlendirdi. 2021 Mart ayında 89 bin 426 adet konut satışı ipotekli satışlar haricinde gerçekleşti ki bu son ayların en yüksek rakamıydı.
2021’in Ocak ayında satılan taşınmaz sayısı 173 bin 143 oldu. Bu rakam 2020 Ocak ayına göre yüzde 23,0 oranında azalmaya işaret ediyordu. Yapılan satışların 70 bin 587’si konut, 49 bin 578’i tarla, 31 bin 813’ü arsa, 8 bin 064’ü işyeri ve 13 bin 101’i diğer türde gayrimenkullerden oluştu. Yeni tamamlanmış evlerin fiyatlarının yükselişe geçmesi, konut satın alacakların ikinci el konutlara yönelmesine neden oldu. TÜİK konut satış istatistiklerine göre 2021 Ocak ayında satılan konut sayısı geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 37,9 azalarak 70 Bin 587 oldu. Bu sayı 2020 Aralık ayındaki 105 bin 981 adetlik konut satışının altında kalarak, yüzde 33,5 oranında azalma sergiledi. Ocak 2021’de yapılan ipotekli konut satışları da yüzde 74,6 oranında azalarak 10 bin 732 oldu. İpotekli satışlarda İstanbul ili yüzde 21,8 oran ve 2 bin 338 konut satışı ile ilk sırada yer aldı.
Şubat ayında yapılan konut satışları, geçen yılın Şubat ayına oranla yüzde 31,6 oranında azalma sergileyerek 81 Bin 222 adede geriledi. Konut satışlarında en yüksek pay yüzde 19,6 oran ve 15 bin 929 konut ile İstanbul oldu. İstanbul’u, yüzde 9,6 oran 7 bin 757 konut satışı ile Ankara, yüzde 5,7 oran 4 bin 659 konut ile İzmir illeri izledi. Şubat ayında gerçekleşen ipotekli satışlar ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66,5 oranında azalarak 14 bin 669 adet şeklinde gerçekleşti. Şubat ayında 24 bin 737 sıfır konut satışı yapıldı. İstanbul’da 4 bin 510 konut satılırken bin 716 konut Ankara’da, bin 335 konut ise İzmir’de satıldı.
Mart 2021 verilerine göre, geçen yılın ayındaki satışlara oranla yüzde 2,4 artış olduğu görüldü. 2021 Mart ayında 111 bin 241 konut satışı yapıldı. En yüksek pay, 22 bin 7 konut ve 19,8 yüzdelik oranla İstanbul’a ait. Türkiye geneli ipotekli satışlar ise 2020 Mart ayına göre azalma gösterdi ve 21 bin 815 şeklinde gerçekleşti. Mart ayı konut satışlarında İstanbul’u 11 bin 003 konut ile Ankara, 6 bin 636 konut ile İzmir takip etti. En az konut satılan iller ise, 52 konut ile Tunceli, 16 konut ile Hakkâri, 15 konut ile Ardahan oldu. İpotekli satışlar Mart ayında 21 bin 815 oldu ve yüzde 49,7 oranında azalma yaşandı. Bu rakam, toplam konut satışları içerisinde yüzde 19,6’lük bir orana tekabül etti. İstanbul’da 4 bin 643 ipotekli satış yapıldı. Diğer konut satışlarında geçen yılın Mart ayına göre yüzde 36,9 artış oldu ve 89 bin 426 satış gerçekleşti. Türkiye genelinde ilk kez satılan konut sayısı 33 bin 365 oldu. İkinci el konut satışlarında ise yüzde 4,4 artış yaşanarak 77 bin 876 satış gerçekleşti.
2018 yılından beri Türkiye’de de faaliyet gösteren global emlak arama motoru Flatfy, satılık veya kiralık konut arayışında olan kişilere çok geniş bir emlak ilan havuzu sunmasının yanında periyodik olarak emlak sektöründeki fiyat değişimleri ve trendlere ilişkin raporlar yayımlıyor. Flatfy tarafından sunulan bu raporlar dönemsel dalgalanmaları, trend analizlerini gösteriyor ve ev arayışında olan kişilere yol gösterici bir nitelik taşıyor.

Aliağa Belediye Meclisi Haziran ayı Olağan Toplantısı yapıldı. Toplantıda, Aliakent

MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, otuz ilçeyi kapsayan bölgesel teşkilat

Kurban Bayramı öncesinde ihtiyaç sahibi aileler ve emeklilere 1000 liralık

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Aliağa Cezaevi’nde tutuklu bulunan gençleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi olası afetlerde GSM hatlarının kullanım dışı

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Serdar Berk, Kurban Bayramı öncesi

Aliağa protokolü ve vatandaşlar, Kurban Bayramı arefesinde (yarın) Aliağa Kaymakamlığı’nın

SOCAR Türkiye, Bakü Enerji Haftası kapsamında gerçekleştirilen 30’uncu

İzmir Biyoenerji Araştırma Geliştirme ve Eğitim Derneği ile Aura Bioenerji, kanser

Aliağa Belediyesi Yaz Spor Okulları’nda 2025 yaz dönemi kayıtları 16 Haziran

Aliağa Belediyesi Taekwondo Takımı, 26 Mayıs - 1 Haziran tarihleri arasında Gaziemir

Balayı, hayat boyunca sıkça hatırlanacak, anlam yüklü bir yolculuk…

Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların

Aliaport Deniz Yolcu İskelesi’nin Aliağa’ya sağlayacağı katkılar bilimsel

Uyuşturucu ticareti yapanlara yönelik Aliağa ve Menemen ve Karabağlar’da

Aliağa Belediye Meclisi Haziran ayı Olağan Toplantısı bu akşam yapılacak. Aliağa

Aliağa’da, Avukat İlknur Kapucu Kayhan tarafından kurulan IK Legal Hukuk ve

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne

Türk Kızılay, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde yeni bir

Aliağa Nemrut Limanlar bölgesinde bir gemide 54 ton 249 kilogram kaçak

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda

BAĞ-KUR emeklilerinin bayram ikramiyesi bugün (31 Mayıs), Emekli Sandığı emeklilerinin

ASEV’in yıl sonu etkinlikleri tiyatro, müzik ve dans gösterileriyle

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor'da

Trafik cezalarının artırılmasına yönelik düzenlemeleri de içeren

İzmir'de ormanlık alanlara girişler 1 Haziran itibariyle 5 ay süreyle yasaklandı. İzmir

Aliaport Aliağa Deniz Yolcu İskelesi yaz aylarında hizmete giriyor. Projede tefrişat

İzmir Büyükşehir Belediyesi sıcaklıklarla birlikte artan orman yangınlarına

450 sporcunun yarıştığı İzmir Okullar Arası Yüzme Yarışları Aliağa Belediyesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir’in onay

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, AK Parti hükümetlerinin 22 yılda,

İMEAK DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, Aliağa limanlarında elleçlenen

Üç dönem Aliağa Belediye Başkanlığı ve bir dönem İzmir Milletvekilliği

Pandemi döneminde hobi olarak başlayan seramik yolculuğu, Aşağışakran’daki