7 Temmuz 2025, Pazartesi

Panik Atak

14 Temmuz 2020, Salı 11:56

     


Panik atak, kişilerin belirli bir sebep olmaksızın aniden ortaya çıkan yoğun kaygı ve korku hisleriyle birlikte fiziksel bazı semptomlarla kendini gösteren bir psikolojik rahatsızlık olmaktadır. Tüm ruhsal hastalıklarda olduğu gibi bu hastalık da kişilerin hayatını oldukça zorlaştırmakta ve sorun yaratmaktadır. Panik atak, görünürde kişiye direkt olarak bir zarar vermese de kişinin hayatını oldukça olumsuz etkilemekte ve tedavi edilmezse daha büyük boyutta rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Bu nedenle uzman bir psikologdan yardım alınarak panik atak tedavisi aksatılmadan gerçekleştirilmelidir. Panik atak doğru şekilde tedavi edildiği takdirde kalıcı olarak ortadan kaldırılabilmekte ve kişiler yaşamlarına daha kaliteli bir şekilde devam edebilmektedir. Psikoterapi ve pek çok yöntem panik atak üzerinde oldukça etkili olmaktadır.

Panik Atak Belirtileri

Panik atak belirtileri içinde sıklıkla yoğun kaygı ve korku hissine ön plandadır.. Kişiden kişiye göre atakların sıklığı değişmektedir. Bazı kişiler ayda bir kez atak geçirirken bazı kişilerse haftada bir kez panik atak geçirebilmektedir. Panik atak sırasında kişiler nefes darlığı, kalp çarpıntısı, titreme, baş dönmesi gibi fiziksel semptomlar göstermektedir. Aynı zamanda kişide ölüm hissi, boğulma ya da delirme gibi hisler görülebilmektedir. Ataklar 5 dakika ile 30 dakika arasında değişmektedir. Bu belirtiler değerlendirilip hastanın öyküsü dinlenerek ve EKG gibi testler sonrasında uzman kişiler tarafından panik atak ya da buna sebep olan panik bozukluk rahatsızlığı tanısı koyulmaktadır. Kişinin taleplerine ve ihtiyaçlarına göre psikolog tedaviyi planlamaktadır. Tedavi aksatılmadığı takdirde belirtilerin tamamı yok edilebilmektedir.

Panik Atak Tedavisi

Kişiler kendilerinde panik atak belirtileri gözlemledikleri takdirde rahatsızlık ciddi boyutlara ulaşmadan bir an önce tıbbi yardım almaları gerekmektedir. Panik atak nasıl geçer yazısını okuyarak panik atak anında ne yapılması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bunun dışında, psikolog, klinik psikolog ya da psikiyatristlerden alınacak tedavi ile hastalar tamamen bu rahatsızlığın etkilerinden kurtulabilmektedir. Kişiler başvurdukları uzmanın ayrıntılı gözlemleri sonucunda belirlenecek tedavi yöntemiyle bu rahatsızlıktan kolayca kurtulabilmektedir. Psikolog ya da hekim uygun gördüğü takdirde psikiyatri ilaçlarıyla tedavi uygulamak mümkün olmaktadır. Ancak bunun yanında ilaçsız tedavi yöntemleri de mevcuttur. Kişiler ilaç kullanmak istemedikleri takdirde psikologlarından psikoterapi talep edebilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi, nefes egzersizleri, hipnoz gibi yöntemlerle panik atak ilaçsız tedavisi de sağlanabilmektedir.

Panik Atak Tedavisi İçin İzmir’de Psikolog

Panik atak yaşayanların psikolojik destek için en çok araştırma yaptıkları şehirlerden birisi İzmir’dir. Panik atak sürecinde doğru uzmanla çalışmak çok önemli olduğundan İzmir’de psikolog arayanlar Nora Psikoloji ile iletişime geçebilirler. İzmir’de klinik psikologlar ile hizmet veren merkez bu alanda tecrübelidir. Merkezdeki psikologların çalışma alanları ağırlıklı olarak anksiyete bozuklukları olduğu için panik atak şikâyetiyle İzmir’de psikolog araştırması yapan birçok kişinin ilk tercihi olmuştur. Telefon veya online randevu ile uzmanlardan randevu alarak terapiye başlayabilirsiniz. Panik atakların tedavisinin mümkün olduğunu unutmayın…







 
Son Eklenen Haberler