131019098
26 Nisan 2024, Cuma

Bulimia Nervoza Hastalığı

18 Haziran 2021, Cuma 12:03

     


Kısaca Bulimia olarak da adlandırılan Bulimia Nervoza, ciddi bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Halk arasında daha çok "Kusma Hastalığı" olarak bilinir. Bulimia Nervoza hastaları, genellikle gizlice, aşırı miktarlarda, kendilerini durduramadan ve kontrollerini yitirerek yemek yerler. Daha sonra ise aldıkları fazla kalorilerden sağlıksız bir şekilde kurtulmaya çalışırlar.

Pek çok kişiyi etkisi altına alan bu hastalık, kişilerin belirli zaman dilimlerinde (örneğin 2 saat içerisinde) normal birinin yiyebileceğinden çok daha fazla yemek yemesine neden olur. Herhangi bir destek alınmadığı durumda, bu hastalığı durdurmak çok zordur. Çünkü atak sırasında kişi, yemek yeme kontrolünü kaybeder ve yeme eylemini durduramaz. Bu rahatsızlıktan muzdarip olan kişiler, kilo almanın önüne geçebilmek için tekrarlayıcı şekilde kendini kusturmaya çalışırlar.

Bulimia Nervoza Belirtileri

Beslenme bozuklukları arasında öne çıkan Bulimia Nervoza'nın birçok belirti ve bulgusu vardır. Hastalık söz konusu olduğunda ortaya çıkabilecek belirti ve bulguları şöyle sıralayabiliriz:

  • Sürekli kilo alma korkusuyla yaşamak,
  • Her öğün tekrar tekrar anormal düzeyde yemek tüketmek,
  • Aşırı yemek yedikten sonra sık sık tuvalete gidip kusmak,
  • Sürekli olarak şişmanlıktan endişe ya da şikayet etmek,
  • Depresyon ve anksiyete belirtileri,
  • Adet dönemlerinde düzensizlik,
  • Aşırı beslenme ataklarından sonra çok ağır diyetler yapmak,
  • Gereğinden fazla ve aşırı miktarda egzersiz yapmak,
  • Yemek yemenin hemen ardından ya da yemek sırasında tuvalete gitmek,
  • Uzun süreli tuvalete çıkmak.

Bulimia Nervoza Hastalığı Ne Sıklıkta Görülür?

Bulimia Nervoza hastalığının görülme sıklığı yılda %1 ila 1.5 arasındadır. Bulimia hastalığına, kadınlarda, erkeklere oranla daha çok rastlanır. Ergenlik dönemi sonrasında ve genç yetişkinlik dönemlerinde daha yaygın görülür. 40 yaşından sonra ise çok nadir şekilde kendini gösterir. Bulimia Nervoza'da, uzun süreli ve tekrarlayıcı ataklar meydana gelebilir. Her ne kadar Anoreksiya kadar yüksek olmasa da, bu hastalıkta da ölüm riski bulunur.

Usetappy online terapi yöntemi ile Bulimia hastası kişi, seçmiş olduğu uzman psikolog ile ister mesajlaşarak ister videolu görüşme ile terapi gerçekleştirebilir. Online psikolog ve online terapi desteğinde Bulimia Nervoza hastalığını iyileştirme açısından terapilerin son derece etkili olduğu gözler önüne serilmiştir.

 







 
Son Eklenen Haberler