131019098
19 Mart 2024, Salı

Aşılı ceviz fidanı

19 Mayıs 2022, Perşembe 11:32

     


Aşılı ceviz fidanı yılın 12 ayı dikilen kabuklu ceviz meyvesini 5.yılından itibaren vermeye başlayan fidan türüdür. Aşılı ceviz fidanını eski tip yerli ceviz fidanı cinsinden ayıran en önemli özellik tarlada aşısı yapıldıktan sonra meyve vermeye başlamasıdır.

Kaliforniya Üniversitesi Tarafından Geliştirildi!

Kaliforniya Üniversitesi tarafından geliştirilen Amerikan Menşeli ceviz fidanı türü olan chandler ile başlayan aşılı ceviz üretimi Fransız menşeli Fernor ile devam etmiş piyasada en çok tercih edilen çeşitler olarak isimlerini altın harflerle fidancılık litaritürüne yazdırmışlardır. Ülkemizde aşılı fidan dikimini 2010 yılından beri arttıran bir diğer önemli olay ise devletimizin dönüm başına verdiği sertifikalı fidan desteğidir.

Dönüm Başına 400 TL Devlet Hibe Desteği Sunuluyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sertifikası verilen chandler, fernor cinsleri ile birlikte tozlayıcı çeşitler franquette, fernette cinsleri de 10 adet dikime 1 adet olarak dikilmesi gereken fidanlardır. Devlet desteği fidan dikim dönümüne karşı 100 TL’dir.

Son 5 senedir mavi sertifika desteği ile 400 TL dönüm başına hibe sunulmaya başlanmıştır. Mavi sertifikalı ceviz fidanı az sayıdaki firmada yer almaktadır.  

Kapıdağ Fidancılık Güvencesi

Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki ceviz fidanı üretim firmalarından Kapıdağ Fidancılık sizlere hibe destekli ceviz fidanı dikimi için imkanlarını sunmaktadır. Faturalı ve sertifikalı fidan satışı yapan firma yılda 100.000 adetten fazla üretim yapmaktadır.

 







 
Son Eklenen Haberler