131019098
19 Nisan 2024, Cuma

Ses İzolasyonu Nasıl Yapılır?

20 Haziran 2022, Pazartesi 20:00

     


Ses kirliliği, hem çevresel hem de ruhsal sağlık açısından risk teşkil eden bir etmendir. Üretim yada gösteri alanlarında meydana gelen yüksek ses basınçları, alana dahil olmayan insanları rahatsız edebileceği gibi, ses kirliliğine de yol açmaktadır. Gösteri salonları, atış poligonları, düğün ve konser salonları gibi yoğun insan topluluğunun bulunduğu ve yüksek ses basınçlarının hakim olduğu alanlarda, sesin çevreye yayılmadan alanda muhafaza edilmesine olanak sağlamak için ses izolasyonu sistemlerinden yardım alınmaktadır.

Desibeli yüksek ses kaynağından gelen basıncın, dış ortama yayılmadan, sadece alan içerisinde dağılmasına ve ses kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olmak amaçlı kullanılan ses yalıtım uygulamaları, mekanın ihtiyacına uygun farklı perde ve paneller vasıtası ile korumalı hale getirilmektedir. Daha çok gürültüyü azaltıcı ortam yaratmak, salon yada odaların yüksek ses potansiyelini koruma altına almak amaçlı uygulanan bu çalışmalar, bu işte profesyonel firmalar tarafından, analizlerin yapılıp uygulanması gereken ciddi bir çalışmadır. Her mekanın ihtiyacına uygun malzemeler kullanılarak, hedeflenen basıncın en doğru şekilde yalıtıldığı alanlar meydana çıkarmak ve ses kirliliğinin önüne geçmek için önemli olan bu uygulamalar kadar kullanılacak olan malzemelerin kalitesi ve güvenilirliği de önemlidir. 

Ses düzeyi gürültü niteliğine ulaşan mekanların duvarlarına uygulanan ses izolasyon malzemeleri ile hem gürültü kirliliğinin önüne geçmek hem de ortamdaki ses kalitesini korumak amaçlı yapılan ses izolasyonu günümüzde dilenen her alana rahatlıkla uygulanacak kapasteye gelmiştir.

Ses izolasyonu uygulamalarında pek çok yöntem ve malzemelerden yardım alınmaktadır. Duvar ile ortamdaki ses arasında bariyer vazifesi görecek bu malzemeler, ses dalgalarının gücünü emerek, sesin alandan dışarı çıkmasını engellemektedir. Ses perdeleri, kauçuklar, yalıtım levhaları, akustik süngerler bunlardan birkaçıdır. Ses izolasyon performansı 5 aşamada gerçekleşmektedir. Bunlar; sönümleme, soğurma, ayrıştırma, kütle ekleme ve mesafedir. Bu aşamalardan geçen ses dalgaları dış ortama düşük desibelli ses olarak yada tamamen yalıtılmış olarak çıkmaktadır.

Ses yalıtımı yapılacak bir alanın ses ve gürültü desibel değerlerinin tespit edilmesiyle başlanan çalışma, mekana uygun hangi izolasyon malzemelerinin kullanılması gerektiğinin projesinin çıkarılması ile devam etmektedir. Malzeme seçiminde ortamdaki ses basıncı, yapının mimari özellikleri ve alanın kapasitesi göz önünde bulundurulmaktadır. Geri kalan işçilik ve uygulama aşamalarında, mekanın tüm duvarlarını kaplayacak biçimde yalıtım levha yada perdelarin uygulanması aşamasına geçilmektedir. Alanda bulunan tüm perde duvar, kiriş ve kolonların bu yalıtım malzemeleri ile kaplanması ile sonlanan uygulama, anında etkisini göstermeye başlamaktadır.

Ses İzolasyonu Nerelerde Kullanılır?

Düğün salonları, eğlence merkezleri, bar, AVM, fabrika, tiyatro, organizasyon salonları, MR ve görüntüleme odaları, jeneratör odaları, sinema, reji odası, atış poligonları, kayıt odaları ve hastane gibi geniş insan kitlelerine hitap eden alanlarda kullanılmaktadır. Duvara uygulanan akustik sünger, ahşap panel,ses bariyeri, ses yalıtım levhası, kauçuk gibi yalıtım malzemeleriyle ses ve gürültü kirliliğine karşı muhafazalı hale getirilen alanlar, bu sayede dilenen zamanda çevreye rahatsızlık vermeden, yüksek ritimli çalışmalar yapmaya olanak sağlamaktadır. Yardımcı malzemelerle desteklenerek alanın dekorasyonu ile bütünlük sağlandıktan sonra uygulama tamamlanmaktadır.

Ses izolasyonu nasıl yapılır?

İzolasyon yapılacak alanda, ses yalıtımının yüksek performans gösterebilmesi için duvarların fazla kiriş ve köşelere sahip olmaması gerekmektedir. Düz ve pürüzsüz duvarlara uygulanacak yalıtım levhası, akustik ahşap panel ve akustik süngerlerin, kontakt yapıştırıcılar, kauçuk bağlantı aparatları, polietilen bant, şap kenar bandı, yanmaz kumaş, perlitli sıva ve akustik kapılardan da yardım alınarak, üst düzey bir uygulama ve koruma sağlamaktadır.

 

 

 







 
Son Eklenen Haberler