131019098
7 Mayıs 2024, Salı

Yabancı dil öğrenmenin iş bulma üzerindeki etkisi

22 Aralık 2020, Salı 15:01

     


Eğitim hayatınız boyunca sahip olduğunuz her bilginin, mezuniyet sonrasında iş bulma aşamasında çok büyük faydaları olduğunu göreceksiniz. Özellikle sahibi olduğunuz belge ve sertifikaların, iş arama sırasında oldukça işinize yarayacağını ifade edebiliriz. Hangi alanda eğitim aldığınız fark etmeksizin yabancı dil öğrenmeye göstermiş olduğunuz önemin ciddi anlamda pozitif katkısını fark etmeniz mümkündür. Standart olarak alınan eğitimler de temel yabancı dil öğrenimi mümkünken bu dilin daha iyi öğrenilmesi ya da farklı diller öğrenerek kendinizi farklı açılarda geliştirme çabanız oldukça önemlidir.

Bu sayede iş başvurularında oldukça avantajlı bir duruma gelerek başvuru yapanlar arasından tercih edilebilir olacaksınız. Bu durum sadece bir yabancı dilin tam anlamıyla öğrenmesi ile öğrenilmesi ile mümkün olacaktır. Bundan dolayı eğitim hayatınız boyunca aldığınız yabancı dil eğitiminin yanı sıra farklı kurs ve seminerlere katılarak kendinizi geliştirmeli ve yabancı dillere karşı göstermiş olduğunuz bu ilginin sizin için ne kadar büyük bir avantaj sağlayacağını, ilerleyen aşamalarda kendi gözlerinizle görmelisiniz.

Özellikle hangi alanda eğitim alıyor olursanız olun yabancı dil öğrenimini göz ardı etmemeye çalışmalısınız. Yabancı dile sahip olan birisinin çok rahat iş bulabildiğini söyleyebiliriz. Bu durumla karşı karşıya kalan birçok kişi, yabancı dil biliyor olması sayesinde herhangi bir lisans mezunu olmadan dahi çok rahat iş bulabilecektir. Bununla birlikte mezun olduğunuz alanda sizinle birlikte çok sayıda arkadaşınız mezun olacağından dolayı kendinizi bu kişilerden daha tercih edilebilir bir pozisyona taşımış olmanıza yardımcı olacaktır.

Aynı şartları taşıdığınız bir kişi ile kıyaslandığında sizin daha tercih edilebilir bir personel olmanız, işverenler tarafından tercih edilmenizi de sağlayacaktır. Bundan dolayı yabancı dil eğitimi konusunda gerekli olan eğitimleri almaya gayret etmelisiniz. Bunun için birbirinden farklı kurslar ya da seminerlere dahil olarak gerekli belge ve sertifikaları almanız yeterli olacaktır. Bununla birlikte sadece belirli alanda bir dil öğrenimi ile yeterli kalmayarak farklı diller üzerinde çalışmalar yapabilirsiniz. Özellikle günümüz şartları göz önünde bulundurulduğunda İngilizce oldukça yoğun kullanılan ve hemen hemen her alanda tercih edilen bir dil olmakla birlikte farklı dillerin de kullanıldığı bilinmektedir.

Özellikle çok yaygın olarak kullanılan farklı dilleri öğrenerek kendinizi daha seçkin bir hale getirebilirsiniz. Örnek verecek olursak, üniversitede “Uluslararası ilişkiler” bölümü okuyan kişilerin mutlak manada İngilizce bilmeleri gerekecektir. İngilizce bilmeleri, bu bölümün bir nevi bir gerekliliği olarak kabul edilmektedir. O üniversiteden mezun olan 100 kişi olduğunu düşünürsek, bu 100 kişinin de İngilizce bildiği ifade etmemiz mümkündür. Bu durumda mezun olanlar arasında dil bilme bakımından çok bir fark ortaya çıkmayacaktır. Bundan dolayı iş başvurularında herkesin aynı statüde olabileceği düşünülebilir.

Fakat siz eğitim hayatınız boyunca öğrendiğiniz İngilizcenin yanında, yaygın bir şekilde kullanılan Rusça, Almanca, Fransızca veya İspanyolca gibi farklı bir dili daha öğrenmeye gayret ederseniz bir anda bu 100 kişinin önüne geçmeyi başarabileceksiniz. Bu 100 kişinin bir işyerine başvuru yaptığını düşünürseniz genel şartların eşit olduğu göz önünde bulundurulduğunda sizin farklı bir dil biliyor olmanız, işveren tarafından tercih edilmenize de yardımcı olacaktır.

Bununla birlikte sadece Rusça, Almanca, Fransızca İspanyolca gibi dillerde eğitim almış bir personel ihtiyacı için de tercih edilebileceksiniz. Unutulmamalıdır ki ülkemizde farklı bölgelerle yapılan ticaretler neticesinde, bu bölgelerin konuştuğu dili anlayan ve bu ticaret esnasında yardımcı olması istenen personellerin olması gereklidir. İşte sizler öğrenci hayatınızda aldığınız eğitimin yanı sıra farklı dillere olan ilginizi ortaya çıkartarak, kendinizi geliştirebilir ve bu alanda diğer arkadaşlarınızdan bir adım öne geçebilirsiniz.

Özellikle günümüzde İngilizce ile birlikte yine çok yaygın olarak kullanılan farklı bir dilin biliniyor olması, oldukça büyük avantaj sağlayacaktır. Özellikle eğitim aldığınız bölüm ile ilgisi olsun ya da olmasın, öğreneceğiniz her yeni dil sayesinde çok daha kolay iş bulabileceksiniz. Bu durum özellikle farklı dilleri bilen kişilerin sayısında ki yetersizlikten dolayı, lisans düzeyinde diploması olmayan kişilerin dahi çok kolay bir şekilde iş bulabilmesine yardımcı olmaktadır.

Bu durum ayrıca ekonomik olarak da size katkı sağlayacaktır. Bildiğiniz yabancı dillerin sayısına ya da bu yabancı dillerin az kişi tarafından biliniyor olmasına göre sahip olduğunuz iş ve pozisyonda değişecektir. Günümüzde birçok kişi İngilizce eğitim almışken Arapça ya da Çince gibi farklı dillerin daha az kişi tarafından eğitiminin alındığı bilinmektedir. Bu durumda bu tür dilleri bilen bir personel ihtiyacı olan işverenlerin de normal şartlardan daha iyi bir ekonomik imkan sunmak durumunda kalacağını bilmelisiniz. Belki de İngilizce eğitim almış birisinden çok daha yüksek maaş almaya başlayabileceksiniz. Şunu unutmayın ki hangi dil olursa olsun mutlaka kariyerinizde önemli bir rol oynayacağını bilmeli ve elinizden gelen en iyisi hangisi ise onu yapmalısınız. Sadece İngilizceye yatkınsanız o zaman o dille ilgili çok iyi bir seviyeye gelerek kendinizi rakiplerinizden farklılaştırmayı başarın.

Bu durum aynı zamanda CV hazırlarken de size oldukça büyük fayda sağlayacaktır. Cv hazırlama işlemlerini bu linkteki gibi profesyonel destek veren platformlardan kolaylıkla yapabilirken aynı zamanda sahip olduğunuz sertifikaları kullanarak kendinize zengin içeriklere sahip bir CV oluşturmanız da mümkün olacaktır. İşverenler, CV'leri incelerken sizin sahip olduğunuz belgeleri ve almış olduğunuz eğitimleri daha net bir şekilde görebileceğinden dolayı bu CV’lerin gelişigüzel değil profesyonel destek alarak hazırlanıyor olması da oldukça önemli bir noktadır. Özellikle kendi başınıza ya da internet üzerinden örneklerine bakarak hazırladığınız CV’ler, sizi çok iyi ifade edemeyeceği ve birçok hatanın varlığına neden olacağından dolayı sahip olabileceğiniz bir iş imkanından olumsuz yanıt alabilme ile karşı karşıya kalabilirsiniz.







 
Son Eklenen Haberler