131019098
28 Mart 2024, Perşembe

Böbrek Taşı Nedir?

23 Şubat 2021, Salı 13:12

     


Böbreklerimiz, idrar yapabilmemiz için kanımızdaki sıvıları ve zararlı atıkları temizler. Bazen kanımızda çok fazla atık oluşunca, sıvı onu temizlemekte yetersiz kalır. Böylece bu atıklar böbreklerde birbirine yapışabilir. Yapışan bu atıklara, böbrek taşı adı verilir.

Herkes böbrek taşı rahatsızlığına yakalanabilir. Bazı insanlar diğerine göre daha fazla risk grubunda olabilir. Erkeklerin, kadınlara göre daha sık böbrek taşı aldırdığı bilinmektedir.

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

İdrar yolunda kolayca hareket eden böbrek taşınız var ise onu anlayabilmeniz pek de mümkün değildir. Herhangi bir semptom göstermeyip, böbrek taşınız olduğunu anlamadan onu düşürebilirsiniz. Böbrek taşınız büyük ise aşağıdaki belirtilerden herhangi birini hissedebilirsiniz:

-İdrarınızı yaparken zorlanıyorsanız ve kan geliyorsa,

-Sırtınıza şiddetli bir ağrı başladıysa,

-Mideniz bulanıyor ve sürekli kusuyorsanız

Bu semptomlardan herhangi birini yaşamaya başladıysanız, mutlaka bir doktora görünmeniz gerekmektedir.

Böbrek Taşı Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek taşı tedavisinde, taşın büyüklüğüne ve ağrı yapıp yapmadığına bakılır. Doktorunuz gereken testleri size uyguladıktan sonra nasıl bir tedavi yöntemi izleyeceği konusunda fikir sahibi olur. Yapılan testler sonucunda böbrek taşınız küçük ise doktorunuz, size bol bol sıvı alarak böbrek taşını idrar yolunuz ile atmayı önerebilir. Böbrek taşınız büyük ise ve idrar yolunu tıkadıysa şok dalgası tedavi yöntemi uygulanabilir. Şok dalgası tedavi yöntemi böbrek taşlarını küçük parçalara ayrılmasında yardımcı olur. Küçük parçalara ayrılan taş, idrar yolundan geçerek vücuttan atılır. Bu işlem için genel anestezi uygulanabilir. Bu sayede ağrı hissetmezsiniz.

Bütün ameliyatlarda olduğu gibi böbrek taşı ameliyatında da tamamlayıcı sağlık sigortası karşılaştır işlemini yaparak sizin için en doğru ve uygun olan sigortayı seçer ve gönül rahatlığı ile seçmiş olduğunuz hastanede en doğru hekimlere kendinizi emanet edebilirsiniz. Sağlık sigortaları için daha fazla bilgialmak istiyorsamız https://www.tamamlayicisaglik.com/ adresini ziyaret edebilrisiniz.

 







 
Son Eklenen Haberler