131019098
19 Mart 2024, Salı

Türk Mutfağının İncisi Şifalı Yayla Çorbası Yapılışı

30 Kasım 2020, Pazartesi 15:42

     


Çorbaların Türk mutfağındaki yeri ayrıdır. Ana yemeklerde başlangıç olarak servis edilir,sabahları kahvaltı niyetine içilir, hastalanınca çabuk iyileşmek için içilir… Kısacası çorba kültürümüzün mutfağımızda geçmişten günümüze köklü bir yeri olduğu kesindir. Öyle ki gün içinde veya akşamları, sıcak bir kase çorba, ekmek ve salata ile de besleyici bir öğün geçirilebilir.

Çorbaların öneminden bahsetmişken ülkemizde bir kase ikram etseniz geri çevirecek çok az kişinin olduğu, her yaştan damak zevkine uyan bir çorbayı sahneye çağırıyoruz: Yayla çorbası! Yumuşacık ve hafif lezzeti sayesinde yaz kış her mevsim sevilerek tüketildiği gibi bütçe dostu malzemeleri sayesinde de her evin mutfağına konuk olabilecek bir çorbadır.

Yoğurt çorbası veya düğün çorbası olarak da isimlendirilen; çoğu zaman da yayla çorbası olarak bilinen bu sıcacık lezzetle yemeğe başlamak gerçekten mutluluk vericidir, diyebiliriz. Hele ki soğuk kış aylarında ilk yudumunda bile insanın içini ısıtır, sıcacık olursunuz. Yaz aylarında da hafif ılık servis ederek ferahlatıcı bir lezzet elde edebilirsiniz.

Çocuk, genç, yaşlı herkes için (içeriğindeki malzemelere karşı farklı bir sağlık problemi yoksa) sağlıklı ve faydalı diyebileceğimiz yayla çorbası tarifi Nefis Yemek Tarifleri zengin çorba arşivinde sizleri bekliyor!

Yayla çorbası tarifi tek tıkla anında mutfağınızda! Bu çorbanın tarifine dilerseniz bilgisayarınızdan dilerseniz mobil uygulamamızdan hızlıca ulaşıp tarif defterinize kaydedebilirsiniz. Şimdi gelelim yayla çorbası nasıl yapılır sorununuzu püf noktalarıyla yanıtlamaya!

Kıvamı Tutturmak Önemli: Yayla Çorbası Malzemeleri Nelerdir?

Yayla çorbası, bir çeşit yoğurt çorbası olduğu için kıvamını tutturmak önemlidir. Yoğurdun kesilmemesi, dokusunun pürüzsüz olması en az lezzeti kadar mühim bir yer tutar. Çorbanın malzemelerindeki tam ölçüler için lütfen aşağıdaki tarif linkini ziyaret ediniz:

Tarif için: Yayla Çorbası Yapılışı (Videolu)

Yayla çorbası tarifi için gerekli malzemeler:

  • Pirinç
  • Su
  • Yoğurt
  • Yumurta
  • Un
  • Sıvı yağ
  • Tereyağı
  • Tuz
  • Nane

Ülkenin En Sevilen Tam Tadında Yayla Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

Yayla çorbası yapılışı sizi hiç tedirgin etmesin. Mutfakta tecrübeniz olsa da olmasa da videolu, resimli, detaylı yapılış aşamaları yer alan tarifimiz sayesinde kolayca yapabilirsiniz. Peki nasıl?

  • Yayla çorbası pirinçle hazırlanan bir yoğurt çorbası olduğu için, içeriğindeki en zor pişen ürün pirinçtir. Bu nedenle önce pirinçleri pişirmeniz gerekir.
  • Bunun için çorba tencerenize su, tuz, yağ ve pirinci ekleyerek pirinç yumuşayıncaya kadar pişirmelisiniz.
  • Pirinçler yumuşadıktan sonra asıl önemli bölüme geçiyoruz. Yoğurtlu terbiye sosuna! Bu sos için yoğurt, yumurta ve un su ile çırpılarak homojen hale getirilmelidir.
  • Dilerseniz yavaş yavaş çorbanın suyundan bu karışıma ekleyerek ısı dengesi oluşturabilirsiniz.
  • Sonrasında bu karışımı bir yandan pirinçli suyu devamlı karıştırarak yavaş yavaş eklemelisiniz.
  • Çorba bu terbiyeli karışımla bir süre daha ısıtılır; tabii ki sürekli karıştırarak
  • Çorbanın kaynamasına yakın altı kapatılır ve işlem tamam, çorba hazır!

Şimdi gelelim yayla çorbasının olmazsa olmazı mis kokulu sosuna!

  • Bu sos için tereyağı sos tavasında eritip çok hafif kızdırın.
  • Ocağın altını kapatıp naneyi ekleyin ve bu ısıda nanenin kokusunun çıkmasını bekleyin.
  • Ardından çorbaya sosu ekleyip, tavada artakalan sosu da tenceredeki çorbadan ekleyerek iyice sıyırın. Afiyet şifa olsun!

Yayla Çorbasının Farklı Versiyonları - Yayla Çorbası Çeşitleri

Yayla çorbası Anadolu’da farklı şekillerde hazırlanabilir. En bilineni pirinçli, yoğurtlu terbiye soslu olsa da evdeki mevcut malzemelerle veya damak zevkine göre değişik versiyonlara uyarlanabilir:

  • Eğer pirinciniz yoksa veya pirinç tüketmek istemiyorsanız yayla çorbası şehriyeli de hazırlanabilir; dilediğiniz şehriyeyi seçip aynı aşamaları uygulayabilirsiniz.
  • Kokusundan rahatsız olanlar için yayla çorbası yumurtasız da hazırlanabilir. Bu aşamada yapmanız gereken yoğurt sosundan yumurtayı çıkarmak.
  • Eğer evinizde un kalmadıysa veya gluten alerjiniz varsa yayla çorbası unsuz da hazırlanabilir. Yapmanız gereken tek şey yoğurtlu sostan unu çıkarmak olacaktır.
  • Yayla çorbası pirinç dışında farklı bakliyatlarla da hazırlanabilir. Yarma bulgur, nohut, barbunya, maş fasulyesi gibi bakliyatlar da yoğurt çorbasına lezzet ve doyuruculuk katacaktır.
  • Tereyağının kokusundan veya aromasından hoşlanmıyorsanız, sossuz yayla çorbası hazırlayabilirsiniz. Bu aşamada ocağın altını kapattıktan sonra içine dilediğiniz kadar kuru nane eklemeniz yeterlidir.

Yayla Çorbası Kaç Kalori?

Diyette olanlar, kilo kontrolü sağlayanlar veya formuna dikkat edenler yayla çorbasının kalori miktarını merak ediyor olabilir. Yayla çorbası, etli, et sulu veya bol malzemeli diğer çorbalara oranla daha düşük kalorili olsa da tereyağlı sosu ve unlu terbiyesi keza içeriğindeki pirinç ile kalorisi diyet için düşündürücü olabilir.

Yayla çorbasının 1 kepçesi 70 kalori, 1 porsiyonu 100 kaloridir.

Yayla çorbası un ve yağ oranı sıfırlanarak diyete daha uygun hale getirilebilir. Bu aşamada sosundan da vazgeçmeniz gerekiyor. Keza yoğurt çorbası olduğu için hem sindirimi kolay olacak hem de midenizi rahatsız etmeyecektir. Yayla çorbasının yanında büyük bir kase yeşil salata tüketerek sağlıklı bir öğün geçirebilirsiniz. Eğer diyette değilseniz; hastaysanız yayla çorbasını et suyula da pişirebilirsiniz. Bağışıklık sistemini güçlendirebileceği gibi yayla çorbası, bağırsakları da çalıştırır.

Peki, Yayla Çorbası Koyu Olursa Ne Yapmalı?

Yayla çorbanız tahmin ettiğinizden daha koyu olduysa içerisine 1 veya 2 su bardağı kadar sıcak su ekleyebilirsiniz. Bu aşamada kontrollü ekleme yapmanızı tavsiye ederiz. Dilediğiniz kıvamı elde edinceye kadar su ekleyip bir süre daha çorbayı ısıtabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 







 
Son Eklenen Haberler