131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

Lazer Yazıcı mı Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı Mı?

31 Mart 2021, Çarşamba 14:27

     


Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve kullanıcı ihtiyaçlarının çeşitlenmesi ile birlikte yazıcı türleri de gelişti ve değişti. Bugün bir yazıcı satın almak isteyen kullanıcı, onlarca farklı marka ve yüzlerce farklı yazıcı modeli arasında bir tercih yapmak durumunda kalıyor. Yazıcı markalarını ve yazıcıları yakından tanımayan kullanıcılar, araştırma gerçekleştirmeden bir ürün satın aldığında genellikle kendilerine uygun olmayan bir ürün satın almak durumunda kalıyorlar.

Yazıcı karşılaştırma işlemi gerçekleştirerek kendinize ve kullanım amacınıza en uygun yazıcı modelini keşfetmek istiyorsanız; aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.

Yazıcı Satın Almadan Önce

Geçmişte yazıcı seçimi yapmak bir hayli kolay iken, günümüzde bu işlem bir hayli zorlaştı. Bir yazıcı satın almadan önce onlarca farklı kriteri göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Ancak bu kriterlerden en önemlisi; yazıcıyı tam olarak hangi amaçla satın aldığınız oluyor.

Kendinize soracağınız bu soru, satın alacağınız yazıcının neredeyse tüm özelliklerini belirleme konusunda sizlere yardımcı oluyor. Çünkü birden fazla yazıcı çeşidi ve ayrıca bu çeşitler içerisinde de yüzlerce farklı model bulunuyor. Bu modellerden bazıları profesyonel fotoğraf baskıları almak için tasarlanmışken, bazıları ise ofislerin yoğun kullanımı için dizayn edilmiş oluyor.

Yani özet geçecek olursak; bir yazıcı satın almadan önce kendinize kesinlikle “Satın alacağım yazıcıyı nerede kullanacağım?” sorusunu sormanız gerekiyor.

Yazıcı Çeşitleri Nelerdir?

Yazıcıların pek çok çeşidi bulunsa da günümüzde hem profesyonel hem de ev kullanımında sıklıkla tercih edilen yazıcı çeşitleri; lazer ve mürekkep püskürtmeli yazıcı olarak ikiye ayrılıyor.

Lazer Yazıcı Nedir?

Lazer yazıcı, çeşitli grafik ya da metinleri kağıda aktarmak için odaklanmış bir lazer kullanan bir yazıcı çeşididir. Lazer yazıcılar tonerle çalışır ve yazdırma sırasında toner tozu statik elektrik sayesinde kağıda yapıştırılır. Kağıdın çıkışı esnasında bu toner tozları ısıtılarak kağıt üzerinde eritilir ve böylelikle yazdırma işlemi tamamlanmış olur. Özellikle yüksek hassasiyet ve profesyonellik gerektiren işlerde sıklıkla lazer yazıcılar kullanılır. Bu yazıcıların aydınger ve asetat üzerine de çıktı alabilmesi, onları rakiplerine oranla bir hayli öne geçiriyor.

Kullanıcılar, lazer yazıcılar ile neredeyse matbaa kalitesinde çıktı alabildiklerini belirtiyor. Lazer yazıcılar temelde fotokopi makineleriyle bir hayli benzerlik gösteriyor. Tıpkı fotokopi makinelerinde de olduğu gibi lazer yazıcılarda da toner kullanılıyor. Bilgisayardan yazıcıya aktarılan veriler, toner tanecikleri aracılığıyla kağıt üzerine basılıyor. Lazer yazıcılarda her bir toner tozunun / taneciğinin yoğunluğu çözünürlüğü ifade etmekte kullanılıyor.

Lazer yazıcılar hakkında daha fazla bilgi edinmek için, lazer yazıcı nedir isimli içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı Nedir?

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar, bilgisayar ve benzeri kaynaklardan aldıkları veri sinyaline göre mekanizmasında bulunan elektronik uçlarla mürekkep püskürterek yazma ve baskı işlemini gerçekleştirir.

Baskıda kullanılan mürekkepler, cihaza yerleştirilen kartuşlardan gelmektedir. Üç temel renkte kartuş ile mürekkep püskürtmeli yazıcılardan renkli baskılar da alınabilir.

Hem yazıcı fiyatı hem de baskı maliyeti açısından rakiplerine oranla nispeten daha avantajlı bir konumda yer alan bu yazıcı çeşidi, özellikle az sayıda baskı ihtiyacı duyan ev kullanıcıları için bir hazine olarak konumlanıyor.

Lazer yazıcılar profesyonel kullanımda mürekkep püskürtmeli yazıcılara oranla daha fazla tercih edilse de halen ofislerin büyük bir çoğunluğunda bu inkjet yazıcılar kullanılıyor. Mürekkep püskürtmeli yazıcıların çalışma mantığı aynı olsa da üreticiler bu proseslerde bazı değişiklik yapabilirler. Bu yazıcıların baskı işleminde sıvı mürekkep ile doldurulmuş kartuşlardan faydalanılır. Cihazda bulunan elektronik özel yazma uçları, aldıkları veri sinyaline oranla mürekkep miktarını ayarlayarak bu mürekkebin kağıt üzerine püskürtülmesini sağlar.

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz; mürekkep püskürtmeli yazıcı nedir isimli içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Gördüğünüz üzere her iki yazıcı tipinin de çalışma mantığı bir hayli farklıdır. Bu sebepten yazıcı satın almadan önce, satın alacağınız yazıcıları detaylı bir şekilde incelemelisiniz.

 







 
Son Eklenen Haberler