131019098
5 Mayıs 2024, Pazar

Litecoin Nedir? Şu an Litecoin (LTC) Kaç TL?

31 Mayıs 2021, Pazartesi 12:27

     


Kripto para piyasası son günlerde çok hareketli. Özellikle Litecoin (LTC) başta olmak üzere çoğu altcoin hakkında hareketlenmeler çok sık gerçekleşiyor. Bugün ise sizlere altcoin haberleri, Litecoin fiyatı ve Litecoin hakkında tüm sorularınızı detaylı bir şekilde cevaplandırıyor olacağız.

Litecoin Nedir?

Litecoin, Charlie Leenin 2011 yılında çıkardığı kripto paradır. Charlie Leenin Litecoini (LTC) çıkardığı için kripto paralarda altcoin kavramını hayatımıza soktu. Litecoin ise algoritma sayesinde özelleşmiş cihazların madencilik işlemlerini gerçekleştirilmesini engellemesi sonucu madencilik faaliyetlerinde merkezileşmeyi engelledi. Ama sistemde duraklamaların olmaması ve hiçbir koşulda saldırıya uğrayamaması sonucu olarak ağ yönetimi ve sistem tasarımı konularında blockchain alanında yazılımcılara yol gösterdi.

Litecoinin Özellikleri Nelerdir?

Litecoinin ilk özelliği, ağdaki işlemlerde gecikme olmaması ve hiçbir koşulda saldırıya uğrayamamasıdır. Ayrıca güncellemeler sayesinde madencilik aktiviteleri daha etkin olacak şekilde tasarlanmış durumda. Son olarak 84 milyon LTC arzı ile birlikte ekstradan 1 LTC bile çıkarılamayacak olduğu için ise değerini kaybetme olasılığı azalır.

Litecoin Nasıl Çalışır?

Litecoin, Bitcoin kodunun modifiye edilmiş hali olduğunu söyleyebiliriz. Litecoin, kriptolojik fonksiyonları kripto para sahipliği ve değişimi için kullanır ve yazılımı sadece 84 milyon LTCnin çıkarılmasına olanak tanır. Bitcoin gibi Litecoin çıkarma işlemi de madencilik aktivitelerinden faydalanır. Madencilik ise bilgisayarların hesaplama güçlerini kullanarak kripto para çıkarma işlemine denir. Litecoinde blok çıkarma işlemi 2.5 dakikada gerçekleşir ve uzmanlaşmış madencilik ekipmanlarının çıkarma işlemini etkisiz hale getirmeyi hedefledi. Ama zaman içinde Litecoin, uzmanlaşmış madencilik ekipmanları tarafından kolayca çıkarılabilecek duruma geldi. Bunun sonucu olarak Litecoin, kripto paraların deneysel özellikleri konusunda önemli bir vaka çalışması sunar. 2017de Segregated Witness (SegWit) teknolojisini kendi ağında hayata geçiren Litecoin, bu güncelleme sonucu blok başına daha fazla işlemi gerçekleştirmesini sağladı. Aynı sene içerisinde Lightning güncellemesi sonucu, ağdaki ilk Lightning işlemi gerçekleşti. Bu da, Litecoin ağının çok katmanlı olduğunu gösterdi. Şu an ise Litecoin, Cardano (ADA) ile beraber farklı ağlarla etkileşim kurmak için belli çözümleri deniyor. Litecoin Vakfı ve Cardano Vakfı ile yapılan protokole göre Velvet güncellemesi ile beraber iki farklı ağ arasında köprü aracılığıyla işlemlerin gerçekleşmesini sağlar. Bu fork sayesinde madenciler, güncelleme yapmaksızın kendi versiyonları üzerinden blok çıkarma işlemlerinin tüm versiyonları ile uyumlu olmasını sağlar.

Litecoin ile Bitcoin Arasındaki Farklar Nelerdir?

Piyasa Değeri

Litecoinin piyasa değeri yaklaşık 19 milyar dolarken, Bitcoinin piyasa değeri ise yaklaşık olarak 832.6 milyar dolardır. Kripto para piyasaları daima açık olduğu için piyasa değerleri devamlı değişiklik gösterebilir. Ama şunu söyleyebiliriz ki Litecoinin piyasa değeri Bitcoinin piyasa değerinin çok düşük bir kısmını oluşturur.

Coinlerin Dağıtımı

Litecoin ve Bitcoin hakkındaki en önemli farklardan biri de toplam arzlarında yatar. Bitcoinin toplam arz limiti 21 milyon BTC iken Litecoinin toplam arzı 84 milyondur. Bu iki ağda toplam sınıra ulaşıldığı zaman bir coin bile çıkarılamaz.

İşlem Hızları

İşlemler iki ağda da saniyeler içerisinde gerçekleşir, ama işlemlerin onaylanması ise ağdaki nodelar aracılığıyla gerçekleşir. Litecoin işlem hızına öncelik verir ve popülerlik konusunda kendisini ispatlamış durumda. Blockchain.comun sağladığı verilere göre Bitcoinin blok çıkarma süresi 10 dakikadır. Ama Litecoinde blok çıkarma işlemi 2.5 dakikada gerçekleşir. Bu da, teoriye göre Litecoinin kullanımı Bitcoinden daha caziptir. Örneğin satıcılar Bitcoin işleminin gerçekleşmesi için 10 dakika beklemeleri gerekirken Litecoinde bu işlem sadece 2.5 dakika sürer. Veya satıcılar onaylama işlemlerini beklemeleri gerekmez.

Algoritmalar

Algoritmalar, iki farklı ağın ayrıldığı fay hattı olduğunu söyleyebiliriz. Bitcoin SHA-256 algoritmasını kullanırken, Litecoin ise Scrypt olarak bilinen yeni algoritmayı kullanır. Algoritmalar ise madencilik konusunda önemli işleme sahiptir. Bitcoin ve Litecoinde madencilik işlemleri hesaplama gücü ister ve işlemlerin doğrulanması için önemlidir. SHA-256 Scryptten daha karmaşıktır ve paralel işlemlerin onaylanması konusunda avantaj sağlar. Bunun sonucu olarak Bitcoin, karmaşık yöntemlerin uygulanmasını daha etkin bir şekilde gerçekleşmesini sağladı ve birçok kişinin madencilik aktivitelerini bitirmelerine sebep oldu. Scrypt ise uzmanlaşmış madencilik ekipmanlarını kullanışsız hale getirmek için tasarlandı. Bu da, Litecoin başta olmak üzere Scrypt tabanlı kripto paraların madencilik işlemlerini kolaylaştıran faktördür. Bazı şirketler Scrpyt algoritması için uygun madencilik cihazları geliştirmelerine rağmen CPU ve GPU madenciliği hala Litecoinde sık kullanılır.

Litecoin Yorumları

Litecoin ilk olarak Charlie Lee tarafından Bitcoin kodunun modifiye edilmesi sonucu piyasaya sürülse de, zaman içinde kripto para piyasasında ciddi bir coin haline geldi. Özellikle sistemde herhangi bir duraksama ve saldırı olmaması sayesinde birçok yazılımcı için ağ tasarımı ve sistem yönetimi konusunda etkili bir vaka çalışması oldu. Ama asıl olay Charlie Leenin Litecoin projesinden, elindeki tüm LTCleri satıp çekilmesi sonucu gerçekleşti. Charlie Leenin çıkması sonucu ilk olarak Litecoinin piyasa değeri ciddi bir şekilde düşse de, zaman içinde eski konumuna ulaşıp sonrasında çok güçlü getiriler sağladı. Özellikle SegWit ve Lightning güncellemeleri sonucu işlem hızlarında ve blok başına işlemlerde yaşanan ciddi artışlar sonucu Litecoin ağında işlem yoğunluğu kaldırılabilir konuma geldi. Ayrıca Litecoinin Cardano ile beraber ağlar arası etkileşim konusuna çalışmaları ise, Litecoinin geleceğinin nerede olduğunu bildiğinin önemli göstergesidir. Özellikle madencilik konusunda sağladığı devrimsel özellik başta olmak üzere birçok farklı teknolojiyi hayata geçirdiği için kripto paralar arasında önemli konuma sahip. Ayrıca kripto para piyasa değeri konusunda devamlı ilk 10da olması ise Litecoinin yatırım açısından son derece etkin bir araç olduğunu bize gösterir.

Litecoin Nasıl Satın Alınır?

Peki şu an Litecoin kaç TL? CoinMarketCap verilerine göre şu anda 1 LTC borsalarda 178 dolardan işlem görüyor. Litecoin almak için Binance, BTCTürk Pro, Paribu ve diğer borsalarda TL ile ödemeyi kabul eden kripto para borsalarında hesap açmanız gerekir. Ardından borsalardaki kimlik doğrulama işlemlerini başarıyla tamamladıktan sonra borsalarda Litecoin alım satımı gerçekleştirebilirsiniz.

 

 

 







 
Son Eklenen Haberler