131019098
2 Mayıs 2024, Perşembe

ANTİK KANALDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

20 Temmuz 2022, Çarşamba 06:00

     


Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islah Projesi’nde çalışmalar devam ediyor. Projenin Bergama için bir hayal olduğunu söyleyen Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, “UNESCO Dünya Mirası Bergama’mız bu projemiz ile Dünya turizminin göz bebeği olacak” dedi.

9 Temmuz 2020 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen ve yapımına başlanan Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islah Projesi’nde 2. yıl doldu. 6 medeniyetten izler taşıyan dere yatağında sürdürülen çalışmalarda adeta iğne ile kuyu kazıldığına işaret eden Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Arkeolojik Restorasyonlar içeren çalışmalarımız, ilçemiz merkezi içerisinden geçen Selinos Deresi’nin 1380 metrelik bölümünde devam ediyor. Dere yatağında bilimsel kazı, restorasyon, konservasyon ve çevre düzenlemelerini kapsayan ıslah çalışmalarımız süratle devam ediyor. 3. ve 1. Derece Arkeolojik Sit olan bölgede çalışmalarımız hassasiyetle yürütülüyor. Bu durum çalışmaları zaman zaman yavaşlatıyor. Ama projemizin daha ilk etabındayız. Ve iki yılın sonunda Selinos Antik Kanal Restorasyon ve Islahı bütün görkemi ile gözlerimizin önüne serilmeye başladı. İstinat duvarlarının inşası devam ediyor. Ulu Cami’miz önü köprüsü rölöve, restitüsyon ve restorasyonu, Tabaklar Hamamı, Tabaklar Köprüsü, Üç Kemer Köprüsü, Kazancı Köprüsü rölöve, restitüsyon ve restorasyonu yapılacak. Peyzaj düzenlemeleri, dere yatağında toprak-moloz birikintisinin alınması devam ediyor. Proje alanı içerisindeki tarihi yapılar için rölöve, restitüsyon, restorasyon ve çevre düzenlemeleri yapılacak” dedi.

Tamamlandığında, üç bin yıllık Pergamon Antik Kenti'nin kalbi niteliğindeki Selinos Antik Kanalı yeniden gün yüzüne çıkacak. Türkiye'de ilk olacak projeyle, dere yatağı yeniden düzenlenmiş olacak. Helen, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait yapılar birer pırlanta gibi ışıldayacak. Bergama'nın kalbinde özel bir turizm alanı oluşturulmuş olacak.

(HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler