131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

SELİNOS DERESİ ISLAHI İÇİN HAZIRLIKLAR DEVAM EDİYOR

24 Ağustos 2017, Perşembe 06:54

     


UNESCO Dünya Miras Alanı içerisinde yer alan Bergama’nın tarihi Selinos Deresi Islah Projesi için bilgilendirme toplantısı yapıldı. Kültürel Miras Etki Değerlendirme Raporu açıklanarak anlatıldı.

Bergama’nın romanlara konu olan tarihi Selinos Deresi’nin ıslah projesi için iki ayrı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Geniş çaplı projelerin UNESCO Genel Merkezine iletilmesi ve ICOMOS tarafından incelenerek tavsiye raporu alınması gerektiğinden, Bergama Belediyesi tarafından hazırlanan proje için KMED isimli Kültürel Etki Değerlendirme Raporu hazırlatıldı. Hazırlatılan rapor düzenlenen toplantılarla katılımcılarla paylaşıldı. İlk toplantı Bergama Belediyesi Haluk Elbe Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Burada ki toplantıya Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Başkan Yardımcısı Ümit Atlam, Bergama Kazı Başkanı Prof.Dr.Felix Pirson, Bergama Müze Müdürü Nilgün Ustura, Mahalle Muhtarları ve STK (Sivil Toplum Kuruluşları) temsilcileri katıldılar. İkinci toplantı ise Kızıl Avlu Caddesi’nde halkın katılımı ile gerçekleştirildi.

BERGAMA TEMİZ BİR YEŞİL ALAN KAZANACAK

Kalıcı şekilde ıslahının Bergama ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak çalışmasıyla gerçekleşecek olan projeye ilişkin toplantıda konuşan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, yapılacak olan düzenlemelerin uzun süreçte gerçekleşeceğini belirtti. Projenin ilk ihalesini 2018’in bahar döneminde yapmayı planladıklarını iafede eden Başkan Gönenç, “Selinos Deresi ıslah projesi sadece Bergama Belediyesi’ni ilgilendiren bir proje değil. Karayolları Genel Müdürlüğü, İZSU ve UNESCO gibi kurumların da işin içerisinde olduğu bir proje. Gerçekleşen çalışmalar doğrultusunda ortaya yeni kalıntılar çıkması arkeolojik çalışmaları da beraberinde getirecektir. Bazı yerlerde çalışmalar hızlı ilerleyebilir fakat bazı yerlerde doğru tabirle iğneyle kuyu kazılabilir. Burada gerçekleşecek olan çalışmalarla ve çevreyi temiz tutma konusundaki duyarlılık ile Selinos insanların gidip kenarında oturabildiği yeşil ve temiz bir alana dönüşecek” dedi.

RESTORASYON ÇALIŞMALARINA OLANAK SAĞLANACAK

Toplantılarda Bergama UNESCO Dünya Mirası Alan Yönetimi Başkanı Yaşagül Ekinci ve şehir plancısı Hüseyin Yeldiren hazırlanan rapora ilişkin sunum gerçekleştirerek konuyla ilgili soruları yanıtladı. Selinos Deresi Islah ve Çevre Düzenleme Projesi ile uzun zamandır sorun olan derenin temizliğinin gerçekleşeceğini belirten Alan Başkanı Yaşagül Ekinci, “ Çevrede bulunan hafriyatların alınması, kanalizasyon sisteminin ana hatta bağlanarak dereye akmasının önlenmesi, niteliksiz ve metruk yapıların kaldırılması gibi çalışmalar gerçekleşecek. Ayrıca yıkılmış olan istinat duvarlarının projesine ve yapım sistemine özgün onarımı, su debisinin yeniden sağlanması, fenni açıdan sağlıksız yapıların kaldırılarak yerine yeşil alana sahip kamusal park alanlarının yapılması, restorasyon ve cephe sağlıklaştırma gibi projelerin yapımına olanak verecektir” diye konuştu.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler