131019098
29 Mart 2024, Cuma

"BAYRAM SONRASI NORMALLEŞME BEKLİYORUZ"

2 Mayıs 2020, Cumartesi 07:01

     


Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini belirterek bayram sonrası için olumlu gelişmeler yaşanabileceğini söyledi. Yorgancılar, “Bayramın ardından özellikle ihracata yönelik olarak sanayide bir normalleşme olacağına inanıyorum” dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi tarafından düzenlenen ve Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilen online basın toplantılarının dördüncüsüne Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar konuk oldu. Toplantıya 45 ekonomi muhabiri katılırken, gündeme ve sektörlere ilişkin konular ele alındı.

Konuşmasına 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayarak başlayan Başkan Yorgancılar, “Bu günlerde halkımızın sağlığı ve temel ihtiyaçları için çalışan sağlıkçılarımız, kargo çalışanları, marketler, fırınlar gibi meslek gruplarına ve tüm emekçilere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Koronavirüs pandemisi sonrasında hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını kaydeden Ender Yorgancılar, “Sosyal ve finansal yaşamda kartlar yeniden karılacak. Ekonomi, yüzde 80 - 90 civarında Asya merkezli olacak. ABD ile Çin arasındaki ekonomik savaşta ABD’nin Çin’e karşı kaybettiğini bariz bir şekilde gördük. Yine bu süreçte tarımın, gıdanın ne kadar önemli olduğunu; ülkelerin kendi üretimlerinin kendilerine yeter hale gelmesinin hayati öneme sahip olduğunu herkes anladı” ifadelerini kullandı.

BAYRAM SONRASINA UMUT VAR

Otomotiv sektöründeki fabrikaların halen tam kapasite olarak çalışmadığını aktaran EBSO Başkanı Yorgancılar şunları söyledi: “Gelen bilgilere göre otomotiv sektörü yüzde 30 civarında bir kapasiteyle faaliyetlerini sürdürüyor. Yine ülkemizin önde gelen üreticilerinden TÜPRAŞ’ın çalışmaya başlaması da 1 Temmuz’a ertelenmiş. Uçak benzinin yanı sıra TÜPRAŞ, yağ da üretiyor. Yağ üretilemediği için diğer firmalar da sıkıntı yaşıyor. Bunlar hepsi birbirine bağlı. Benim tahminim; bu ay böyle geçer, bayram sonrası sanayide biraz daha olumlu yöne gidilecektir. İhracat yaptığımız ülkelerden sipariş iptalleri beklerken sadece erteleme geldi. Bu tür gelişmeler de bayram sonrası normalleşme sürecine girebileceğimizi gösteriyor.

ALACAKLAR ÖDENİRSE ELİMİZ RAHATLAR

“Gelecekteki en önemli sıkıntıların başında işsizlik geliyor. Sanayideki üretimin tekrar eski haline ne zaman geleceği şimdilik belirsiz. Şu anda dünyada yüzde 10-12 arasında bir küçülme bekleniyor bu da işsizliğin yüzde 20 civarına gelmesine neden olabilir. Bu süreçte özel sektörün de devletten alacakları var. Devlet bunu parayı ödediği zaman özel sektörün eli rahatlayacak. Bu ödemeyi tahvil veya bono ile de yapabilir. Böylece para gibi piyasada döner; özel söktür de işlerini daha rahat sürdürür.

“IMF DIŞINDA BAŞKA KAYNAKLAR DA VAR”

Para basma konusunu gelirsek; Mart ayından bu yana yaptığım açıklamalarda sokağa çıkma yasağının olması ve devletin para basması konularını gündeme getirdim. Tüketim olmadığı için zaten enflasyonun yükselmesi mümkün değil. Dolar kurundaki yükseliş için IMF’ye gidip gitmemek hükümetin vereceği bir karardır. IMF haricinde bize para verecek başka kaynaklar da var. Hükümetimiz bunları değerlendirecektir.

“4 MAYIS’TA ÖDENECEK”

Kısa çalışma ödeneğinde ise 194 bin kişi başvurdu. Bu başvuruda daha önce ayrıntılı bir inceleme süreci varken, yoğun talep nedeniyle bu süreçlerin çok vakit alacağını öngördük. İŞKUR’a bunu ilettik. Bu sürecin kısaltılmasıyla ilgili girişimler yapıldı ve işler hızlandı. Öğrendiğimize göre 4 Mayıs’ta ücretler ödenecek. TOBB önderliğindeki Nefes Kredisi ise toplamda 6 milyar liralık bir kredi hacmine ulaşıldı. Ticaret Odaları 50, Sanayi Odaları da 100’er milyon liralık bir destek verdi. Toplan başvuru sayılarımızı ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

“İKİ TARAF DA ENDİŞELİ”

Belirsizlik ve pandemi nedeniyle talep ve yatırımlarda gecikmeler olacaktır. Müşteriler satın alıp alma konusunda; sanayici ise ‘satabilir miyim’ endişesinde. Üretim düştüğünde artan maliyet nedeniyle fabrikalarda finansman akışında sıkıntı yaşanıyor. Çarkların kontrollü bir şekilde dönmesi lazım, yaşam da bir şekilde sürmeli. Yoksa hiç birimizin gidecek işi olmayabilir. Koronadan sonraki süreçte ise; konut, giyim ve gıda insanlar için her zaman gerekli. 10 milyonluk arabanız, yatınız olsun binmeyip gezemedikten sonra anlamı yok. Sağlık ve gıda sektörleri geleceğin en önemli sektörleri.”

(HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler