131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

İLHAM ULUÇ: “ASGARİ ÜCRETTEKİ VERGİ VE KESİNTİ YÜKÜ KALDIRILMALI”

2 Aralık 2021, Perşembe 06:25

     


Disk Genel-İş Sendikası İzmir 8 No.lu Şube Mali Sekreteri İlham Uluç, asgari ücret konusunda açıklamalarda bulundu. Uluç, “Asgari ücret üzerindeki vergi ve kesinti yükü kaldırılmalıdır” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 yılında geçerli olacak asgari ücret için ilk toplantısını gerçekleştirdi. Disk Genel-İş Sendikası İzmir 8 nolu Şube Mali Sekreteri İlham Uluç konuyla ilgili açıklamada bulundu. Uluç, “Türkiye’de emeğiyle geçinen herkes açısından önemli olan 2022 yılının asgari ücretini belirlemek üzere tarafların katılımıyla bir araya gelindi. Asgari ücret, işçinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir ücrettir. Özellikle son dönemde döviz kurlarında yaşanan olağanüstü dalgalanma, başta gıda ve kira olmak üzere temel mal ve hizmet fiyatlarında görülen artışlar, emeğinden başka geliri olmayan ücretli çalışanların alım gücünü daha da geriletmiştir. Ülkeyi yönetenler ‘dövizden size ne’ derler. Biz de diyoruz ki ‘Bizler Türk lirası kazanıyoruz, ancak döviz kurları arttıkça her şeye zam geliyor.’ Burada Türk Lirası değer kaybettikçe daha da yoksullaşıyoruz ve bu ekonomik krizin, Pandeminin ağır yükü altında geçinebilmemiz için ülkeyi yönetenlerin önlem alması gerektiğini söylüyoruz.” Dedi.

“Kara kışı işçi baharına çevirebiliriz”

Asgari ücretlilerin üzerinde vergi yüklerinin bulunduğunu belirterek sözlerine devam eden Uluç, “ Bugün ücretliler üzerinde dayanılmaz boyutta vergi yükleri bulunmaktadır. Evli, üç çocuklu ve eşi çalışmayan bir işçi, yılbaşında elde ettiği ücreti yılın sonunda alamamaktadır. Bu da ailenin ekonomik kaybına yol açmaktadır. Asgari ücretin belirlenmesinde günümüz ekonomik koşulları göz önünde bulundurulması gerekiyor. Asgari ücretin insanca yaşanacak bir düzeye çıkarılması gerekiyor. Asgari ücret sadece işçinin değil ailesinin de geçim şartları dikkate alınarak hesaplanmalı. Konfederasyonumuz DİSK’in de belirttiği gibi asgari ücret net ödenmelidir, asgari ücret üzerindeki vergi ve kesinti yükü kaldırılmalıdır. Biz, işçi sınıfı olarak yoksulluğa ve emeğimizin ucuzlatılmasına karşı bir olup birlikte mücadele ettiğimiz sürece, kara kışı işçi baharına çevirebiliriz.” İfadelerini kullandı.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler