131019098
29 Mart 2024, Cuma

SUYA YÜZDE 18 ZAM

2 Aralık 2021, Perşembe 06:40

     


İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılı bütçesi oyçokluğuyla kabul edilirken İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 1 Ocak 2022'den geçerli olmak üzere suyun metreküp fiyatına yüzde 18 zam yapılmasını kararlaştırdı.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapılan İZSU Genel Kurulu’nu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yönetti. Toplantıda İZSU Genel Müdürlüğü 2022 Mali Yılı Performans Programı ile 2022 Mali Yılı Bütçe Taslağı masaya yatırıldı. Sunum sonrasında kürsüye gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka bir su yönetimi mümkün” vizyonuna değinerek “İzmir’e en iyi şekilde hizmet etmek adına planlanmış olan tüm çalışmaların kararlılıkla yürütüldüğünü görüyoruz” dedi. İZSU’nun iyi bir sınav verdiğini aktaran Kökkılınç, kurumun yeni bütçesinde yüzde 47’lik payın yatırımlara ayrıldığını vurguladı.

“İyi ki gitmişiz, 60 tane suç duyurusunda bulunduk”

Gediz Nehri’nin kirliliği için bölgeye yapılan tura dair gelen eleştirilere cevap veren Soyer, şunları söyledi: “Gediz’e İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak gitmedim ki, Ege Belediyeler Birliği Başkanı olarak gittim. Ege Belediyeler Birliği Başkanı olarak bu benim sorumluluğum. Ege Belediyeler Birliği Kütahya’nın da, Uşak’ın da, Manisa’nın da üye olduğu bir birlik. Bizim asıl şunu sorgulamamız gerekmez mi? On yıllardır Gediz zehir akıtıyor. Körfeze şu kadar geliyor, bu kadar gelmiyor, dışarı gidiyor, ne fark eder! Bizim bereketli topraklarımız zehirleniyor kardeşim. Tamam teşekkür beklemiyorum ama hiç olmazsa bunun anlaşılmasını beklerim. Biz niye yaptık bunu? On yıllardır kimse elini taşın altına sokmamış, kimse bu kirlilikle, zehirlenmeyle mücadele etme ihtiyacı duymamız. Bir arıtma tesisine suyu akıtıyorsun diye 200 bin TL ceza kesilmiş, devam ediyor. On yıllardır devam ediyor. Kuraklık var, iklim krizi var, yanlış tarım ürün deseni var, vahşi sulama var, yetmiyor bir de zehirliyoruz. Buna kim karşı çıkacak? Gerekenler çıkmamış. Ne yapalım? Seyirci mi kalalım? İyi ki gitmişiz. 60 tane suç duyurusunda bulunduk. Takip edeceğiz. Ege Belediyeler Birliği olarak acil bir noktada arıtma tesisi yapma ihtimalimiz de var. Bu vatan hepimizin.”

“İZSU canla başla çalışıyor”

“İZSU hakikaten canla başla çalışıyor. Burada bulunan bütün arkadaşlarımın ellerine, emeklerine sağlık, her biriyle iftihar ediyoruz. Meclis üyelerimizin hepsine çok teşekkür ediyorum, hepsinin kafa yorduğuna şahitlik ediyoruz” sözleriyle konuşmasını sürdüren Başkan Soyer, “İzmir’de müsilaj (deniz salyası) neden olmadı? Marmara’ya arıttığı atık suyu akıtan 7 ilimiz var. Bu 7 ilin arıtma tesislerinin yüzde 51’i doğal ve biyolojik arıtma, yüzde 48’i ızgara ve kum arıtması. Sadece İzmir’de 68 arıtmanın yüzde 97’si ileri biyolojik arıtma. Bu ne demek? Azot ve fosforu bırakmıyor. Izgara ve kumla arıtılan su ne yazık ki azot ve fosforu arıtmıyor. İzmir’in Marmara’dan farkı ileri biyolojik arıtma tesislerine sahip olmasıdır. Bununla da hepimiz ayrı ayrı iftihar edebiliriz. Bu çok kıymetli bir iş!” dedi.

“İzmir bununla da iftihar edebilir”

İzmir’in suyunun temizliği üzerinden zaman zaman algı yaratılmaya çalışıldığını belirten Soyer, “İzmir’in musluklarından akan suyla ilgili değerleri Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü tespit ediyor. Bu tespitler sonucunda şöyle bir realite var; 11 metropol ilçenin tamamında yüzde 100, 19 ilçesinde yüzde 95 mertebesinde su içilebilir değerlerinde. İzmir bununla da iftihar edebilir. Milletimize içilebilir su veriyoruz” ifadelerini kullandı. Konuşmalarının ardından onaylanan bütçe kapsamında 3 milyar 800 milyon liranın 1 milyar 789 milyonluk payı yatırımlara ayrıldı. Böylece Toplantıda İZSU Genel Müdürlüğü 2022 Mali Yılı Performans Programı ile 2022, 2023, 2024 yıllarını da içeren Mali Yılı Bütçe Taslağı oy çokluğuyla kabul edildi.

Bütçenin detaylarında neler var?

İZSU Genel Müdürlüğü, önümüzdeki yıl tarihinin en büyük yatırımlarını hayata geçirmeyi hedefliyor. Yağmur suyu ayrıştırma hatları ile Körfez’i yeniden eski günlerine döndürecek projeleri başlatan, kentin atık su arıtma kapasitesini artıran ve arıtma kalitesini geliştiren tesislerin temelini atan, 30 ilçede kesintisiz ve sağlıklı içme suyu için çalışma yürüten İZSU, 3 milyar 800 milyon liralık 2022 yılı bütçesinin 1 milyar 789 milyon liralık bölümünü yatırımlara ayırdı.

Tarifelere yeni düzenleme

İZSU Genel Müdürlüğü özellikle son dönemde ciddi artış gösteren enerji maliyetleri başta olmak üzere yükselen giderleri karşılayabilmek için su tarifelerinde düzenlemeye gitti. Ayrıca iklim krizi nedeniyle azalan su kaynaklarını korumak ve su tasarrufunu teşvik etmek için daha önce 0-13 metreküp arası tüketimler için uygulanan 1. kademe tarife 0-10 metreküp olarak düzenlendi. 1 Ocak 2022’den itibaren geçerli olacak yeni tarifeye göre konutlarda kullanılan suyun birinci kademesine yüzde 18, ikinci kademesine yüzde 30 fiyat artışı uygulanacak.

(SERKAN SELİNGİL) 







 
Son Eklenen Haberler