131019098
26 Nisan 2024, Cuma

“EV ALMANIN TAM SIRASI”

4 Haziran 2020, Perşembe 06:53

     


Konut kredilerinde faiz oranlarının düşürülmesinin ardından Aliağa’da emlakçılarda hareketlilik yaşanmaya başladı. Erikçiler Emlak Sahibi Abdullah Erikçi ilçedeki konut satışlarını değerlendirdi. Erikçi açıklamasında ‘Ev almanın tam sırası’ ifadelerini kullandı.

Ülkemizde de etkisini gösteren Koronavirüs salgınının olumsuz etkilerini önlemek adına çalışmalar yapan hükümet, sosyal hayatı destek kredisi kapsamında müjdeleri sıraladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak; taşıt, konut, beyaz eşya ve tatil kredileri hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Konut kredileri ve ihtiyaç kredileri 12 ay geri ödemesiz olacak. Faiz oranlarının düşürülmesinden sonra Aliağa’da da konut sektörü canlanma yaşanmaya başladı. Birinci el/sıfır veya ikinci el konut alımlarında, düşük faiz oranı ve 12 aya kadar ödemesiz dönemi olan 15 yıla varan vade ile finansman imkanı sunulacak. Bu tarihi imkandan daha geniş kesimlerin istifade edebilmesi için müşteri başına verilebilecek kredi miktarı sınırlandırılmış olup 3 büyük ilde (İstanbul, Ankara ve İzmir) krediye konu olacak konutlar için 750 bin TL, diğer şehirler için ise en fazla 500 bin TL'ye kadar kredi kullandırılabilecek. Kredi kullanımında yüzde 10'dan başlayan, düşük öz kaynak/peşinat oranı uygulanacak. Bu kapsamda birinci el/sıfır konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0,64 faiz oranı ile finansman imkanı sunulacak.

“Konut alacakların ellerini çabuk tutmaları gerekiyor”

Faiz oranlarının düşürülmesinin konut sektörünü nasıl etkilendiğini Erikçiler Emlak Sahibi Abdullah Erikçi ile değerlendirdik. Pandemi sürecinde büyük düşüş yaşayan konut sektörünün, konut kredi faizlerinin indirilmesinin ardından yeniden canlandığını belirterek sözlerine başlayan Abdullah Erikçi, “Koronavirüs salgını öncesinde konut sektöründe çok fazla canlılık yoktu. Salgın süreci sektörün iyice durulmasına sebep oldu. İnsanlar evlerinden çıkamayınca bizim sektörümüz de bundan olumsuz etkilendi. İnsanların iş yoğunluğunun azalması alım gücünün düşmesine neden oldu. Ancak faiz oranlarının düşürülmesi emlak sektöründe hareketlenmeye neden oldu. Bu durum satışlarımıza olumlu etki etti. Şuan en hareketli olduğumuz döneme giriyoruz. Günde 20 -30 ev göstermeye başladık. Aliağa’da konut fiyatları diğer bölgelere göre yüksek seyrediyor. Faizlerin düşmesi, maliyetlerin düşürülmesi ve 15 seneye çıkarılması sebebiyle İzmir, Ankara ve İstanbul’a özel 750 bin Lira limit tanıdılar. Bu da insanları konut almaya yöneltti. Bu günlerde konuta talep arttı. Konut fiyatlarını etkiler mi? Bunu süreç gösterecek. Konut alacakların ellerini çabuk tutmaları gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

“Fırsatçılara fırsat vermeyin”

Açıklanan faiz oranlarının Cumhuriyet tarihinin en düşük faiz oranı olduğunu belirterek sözlerine devam eden Abdullah Erikçi, “Emlakçılar açısından da, alıcılar açısından da önümüzdeki süreç umut verici görünüyor. Cumhuriyet tarihinin en düşük faiz oranları ile şuanda kredi veriliyor. Bunun piyasaya bir hareketlilik getireceğini düşünüyorum. Öte yandan ilçemizde her daim konut ihtiyacı oluyor. Konut ihtiyacını karşılayabilmek ve yeni konutların inşa edilebilmesine imkan tanımak için kullanılmayan arazilerin bir an önce imara açılması gerekiyor. Faizlerin düşürülmesini fırsata çeviren fırsatçılar olabilir. Bu yüzden insanlar güvenilir emlakçılardan konutlarını almalılar. Fırsatçılara fırsat vermemeliler. Örnek vermek gerekirse bizim kurum olarak prensibimiz alıcıyla satıcıyı buluşturmak üzerinedir. Alım satım işlerinde iki tarafın da kafasında soru işareti bırakmayacak şeffaf bir politikamız var. 100 bin liralık krediye 937 lira taksit imkanı sağlanıyor. 100 bin liralık kredi için 120 ayda sıfır alınacak bir evde bin 196 lira taksit veriyor. 100 bin liralık evde 180 ayda 937 lira taksit geliyor. Bunun geri ödemeleri de 100 bin lirada 168 bin lira gibi bir rakam oluyor. Bunlar çok uygun rakamlar. İkinci el konutlar için yüzde 0.74 faiz oranları var. Bu rakamlarla sektörümüzün hareketleneceğini düşünüyoruz. Ev almanın tam sırası. Ev almak isteyen vatandaşlarımızın bu fırsatı kaçırmaması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler