131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

ALİAĞALI KADINLARDAN “ŞİDDET”SİZ EYLEM

4 Aralık 2017, Pazartesi 07:03

     


Aliağalı kadınların ‘kadına yönelik şiddetle mücadele günü” kapsamında gerçekleştirdiği eylemde Sanat Sokağı renkli görüntülere sahne oldu.

Kadına yönelik şiddete son demek için “Hayatımızdan da haklarımızdan da vazgeçmiyoruz” sloganıyla bir araya gelen Aliağalı kadınlar, Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdikleri eylemle seslerini duyurdular.

Gazetemiz muhabirlerinden Eren Saran’ın önderliğinde organize edilen eylemde bir araya gelen kadınlar, Cuma akşamı saat 19,00’da Sanat Sokağı girişinde toplanarak sloganlar eşliğinde yürüdüler. Kadına karşı şiddet, taciz ve cinsel ayrımcılığı konu alan lise öğrencilerin sergilediği bir minik tiyatro gösterisinin ardından katılımcılar adına hazırlanan bildiriyi Fatma Sibel Gül okudu. Gül, okuduğu bildiride toplanma amaçlarının ülkemizde giderek artan kadına yönelik şiddetin, tecavüzün ve tacizin son bulmasını istemeleri olduğunu belirterek “2016 yılında 338 kadın öldürüldü. 2017 yılının ilk 10 ayında ise kadın cinayetleri 337’ye ulaştı. Sadece bu rakamlara bakmak bile kadına yönelik şiddetteki artışı gözler önüne seriyor” dedi.

2017’nin sadece Ekim ayında 40 kadının cinayete kurban gittiğine ve bunun da bir ay içerisinde işlenen en yüksek kadın cinayeti oranı olduğuna dikkatleri çeken Fatma Sibel Gül, “Kadınlar kendi hayatları hakkında karar vermek, başarmak istedikleri için öldürülüyor. Boşanmak isteyen kadınlar öldürülüyorken, boşanmaları zorlaştırmak için arabuluculuk yasası getirilmeye çalışılıyor. Bizler, haklarımıza yönelik saldırıları artıracak bu müftülük yasasına sessiz kalmayacağız.” şeklinde konuştu.

25 Kasım’ın tarihçesine dikkat çekerek neden kadına yönelik şiddetle mücadele günü olarak belirlendiğini de açıklayan Gül, “Evde, sokakta, iş yerinde, gecesinde, gündüzünde korkusuzca yaşamak ve bizim de bir birey olduğumuzu kabul etmelerini istiyoruz. Haklarımızın, hukuk çerçevesinde yerine getirilmesini istiyoruz. Bugün burada toplanmamız bile gücümüzün ve geleceğe dair umudumuzun var olduğunun göstergesidir. Öncelikle insan olarak şiddetin her türlüsüne karşı olmalıyız. Çünkü çoğunluğa bağlı olmayan tek şey insan vicdanıdır.” dedi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’nın da katılarak destek verdiği eylemde kadınlar üzerinde “Dolapta zıkkımın kökü, sokakta isyan var”, “Müfredatta itaat, müftüde nikah olmaz”, “bir çocuğun çıkarmadığı ses olmak zorundasın. Tecavüz meşrulaştırılamaz.”, “Kadın düşmanı yasalara ve yasaklara itaat etmiyoruz. Kadına şiddete son” yazılı pankartlarla protestolarını dile getirirken, üzerine kadın hakları ve kadına karşı şiddete karşı yazılmış çeşitli mesajlar yazılmış mandalinaları da çevrede bulunanlara dağıttılar.

Müzik öğretmeni Meltem Turan’ın da bir mini konser verdiği eylem, kadınların “Dünya yerinden oynar, kadınlar birlik olsa” sloganları eşliğinde alkışlarla sona erdi.

(BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler