131019098
26 Nisan 2024, Cuma

MURAT KOÇ: “İZMİR EKONOMİNİN BAŞKENTİ OLMALI”

5 Ocak 2018, Cuma 06:17

     


İzmir’in toprağı, suyu, turizmi, güneşi, madeni, dağları, ormanları, limanları, işgücü, sermayesi ile hedeflerinin yüksek olması gerektiğini ifade eden 25. Dönem MHP İzmir Milletvekili Koç “Ben İzmir’in ekonominin başkenti olmasını istiyorum” dedi.

Ekonominin üretim, ticaret, dağıtım ve tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan bir insan etkinliği olduğunu hatırlatan TBMM 25. Dönem İzmir Milletvekili iş adamı Murat Koç “Ekonomi insan ihtiyaçlarını karşılamak adına yapılan her türlü faaliyeti içerir. Ekonominin bugüne dek yapılmış bu tanımının yanı sıra, insan ihtiyaçları sınırsız, bu hizmetleri karşılayacak mal ve hizmet ise sınırlıdır gerçeği mevcuttur. Bu da bizim elimizdeki kaynakları en etkin haliyle kullanmamızı gerektirir.” dedi.

İzmir’deki mevcut ekonomik sistemi ele almalıyız

Ekonominin belli bir bölge içindeki ekonomik sistemden oluştuğunu ifade eden Murat Koç “İzmir ekonomisini değerlendirebilmek için, İzmir’deki mevcut ekonomik sistemi ele almalıyız. İzmir’in kaynakları yani toprağı, suyu, turizmi, güneşi, madeni, dağları, ormanları, limanları, işgücü, sermayesi ne kadar etkin kullanılıyor bunu sorgulamalıyız. İzmir optimal ölçekte üretim yapabiliyor mu ya da İzmir’in optimal ölçeği ne? Ben İzmir’in ekonominin başkenti olmasını istiyorum, zira İzmir bu kaynaklara, bu alt yapıya sahip. İzmir’i ekonominin başkenti yapabilmemiz için de tüm ekonomik birimlerin, kurumların, odaların, STK’ların birlikte çalışması, proje üretmesi, ekonomik bir sistem oluşturması gerekmektedir. Örneğin Ticaret ve Sanayi Odaları İzmir’in ekonomisini güçlendirmek, İzmir’i kalkındırmak için ne tür faaliyetler yapıyorlar? İş alemine yönelik projeleri var mı? İş alemini geliştirecek, İzmir’e yeni yatırımlar gelmesini sağlayacak bir sistem hakkında ne düşünüyorlar? Hepimizin bildiği gibi, bir yere yeni yatırım gelmesini, kalkınmasını, güçlenmesini istiyorsak önce oradaki mevcut yatırımı korumalı, kalkındırmalıyız. Mevcut yatırımın sıkıntılı olduğu, battığı bir yere yeni yatırım gelmez.” şeklinde konuştu.

Sivil Toplum Kuruluşları da elini taşın altına koymalı

İzmir’in ekonomisinin güçlenmesi için Sivil Toplum Kuruluşlarının da elini taşın altına koyması gerektiğinin altını çizen Koç “İzmir için projeler üretsinler, odalardan bu projelerin hayata geçirilmesi hususunda destek istesinler. Ekonomik açıdan kalkınmak istiyorsak üretmeliyiz. İzmir tarıma elverişli bir kent, devlet çiftçiye yardım ve destek yapacağına, üretilen tarım ürünlerine destek vermeli. Böylelikle çiftçiyi yardıma muhtaç hale getirmemiş, üretmeye teşvik etmiş olacağız. Daha çok tarımsal ürün üretilmesi, vatandaşın da daha ekonomik fiyata beslenebilmesi demek, daha çok ürün üretilmesi ihracat demek.” dedi.

Yüzde yüz yerli otomobil üretelim

Türkiye en çok araba ihraç eden ülke olarak anıldığına da dikkat çeken Koç “Fakat bu arabaların tüm parçaları yurt dışında üretiliyor, burada montajı yapılıyor ve ihraç ediliyor. Ben bunun yerine yüzde yüz yerli otomobil üretelim diyorum. Daha önceki günlerde de Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’dan yerli otomobil fabrikasını Bergama- Dikili – Kınık – Aliğa Havzasına kurun diye tüm İzmirliler adına talepte bulunmuştum. Bu isteğimizin arkasında tüm Ticaret ve Sanayi odalarının tüm STK’ların durmasını istiyorum. Böylelikle o ilçelerimizde yaşayan insanlarımız iş için evlerinden kilometrelerce uzağa gitmeyecekler. Ayrıca limanlarımız daha etkin kullanılacak. Dikili- Bergama – Kınık – Aliağa Bölgesinde üretilen arabanın kolaylıkla, daha az ulaşım masrafıyla ihracatın yapabileceğiz. Yerli otomobil fabrikası İzmir’e gelir ve 2019 yılına kadar İzmir’e vaat edilen 35 proje de tamamlanırsa İzmir büyük ölçüde kalkınmış olacak.” diye konuştu.

İzmir’e yeni yatırımlar getirmeliyiz

Son dönemlerde sıkça gündeme getirilen ‘İzmir emekliler kenti’ olgusunun da yıkılması gerektiğinin altını özellikle çizen Murat Koç “İzmir’de mevcut yatırımları kalkındırmalı, İzmir’e yeni yatırımlar getirmeliyiz. İzmirli gençlerimiz iş aramak için başka şehirlere göçmek zorunda kalmamalı. İzmir üretim şehri olmalı. İzmir ekonominin başkenti olmalı. Çünkü İzmir bu kapasiteye sahip, çünkü İzmirli bu donanıma sahip… Çünkü bu güzel şehir ve bu güzel insanlar bunu sonuna kadar hak ediyorlar.” dedi.

(BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler