İKİNCİ EL OTOMOBİL PAZARI ŞUBAT AYI VERİLERİ AÇIKLANDI
7 Mart 2022, Pazartesi 06:40| Tweet |
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) taşıt kredisi limitinin arttırıldığını duyurmasının ardından vade sayısının da artması ile birlikte ikinci el otomotiv piyasası da hareketlenmeye başlıyor. Sıfır araç fiyatlarındaki artış, tüketiciyi yine ikinci ele yönlendiriyor.
Türkiye’nin önde gelen 2.el otomobil ilan platformu arabam.com, şubat ayının ilgi çekici ikinci el ilan verilerini paylaştı. Şubat ayında en çok 100.000 TL – 150.000 TL aralığındaki araçlar ilanlarda görüldü ve bunları 2016, 2012 ve 2017 model araçlar oluşturdu. Şubat boyunca en çok ilan verilen 5 kategori, 10 marka, 10 otomobil modeli ve yılı, 10 arazi/SUV/Pick-up modeli, yakıt türleri, vites türleri, motor hacimleri, km. değerleri gibi temel verilere göre kategorize edilmiş ikinci el arabam.com analizi şöyle: Şubat ayında arabam.com’daki ilanların %68’ini otomobiller oluşturdu. Otomobilleri hafif ticari araçlar, arazi araçları, ticari araçlar ve motosikletler izledi. Traktör ve tarım iş makinaları gibi ilanlar ise %2’lik dilimde yer aldı.
Şubat Ayında En Çok İlan Verilen 10 Marka ve Model
arabam.com’da verilen ilanlarda şubat ayında zirve Fiat markasının oldu. Bu markayı sırasıyla Renault, Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Citroen ve Honda izledi. İlanlara model özelinde bakıldığında şubat ayında en çok ilan verilen otomobil modelleri Clio, Megane, Astra ve Focus oldu. Bu dört modeli ise sırasıyla Corolla ve Passat takip etti.
Arazi, SUV ve Pick-Up Kasa Tiplerinde, Markaların Şubat Ayı Oranları
arabam.com`da yayınlanan 2.el Arazi/SUV/Pick-up ilanlarının oransal olarak değerlendirmesine bakıldığında en yüksek ilan sayısı, %19 ile Dacia Duster oldu. Bu aracı sırasıyla Nissan Qashqai, Kia Sportage, Volkswagen Tiguan, Hyundai Tucson, Peugeot 3008 izledi.
Şubat Ayında En Çok 2016, 2012 ve 2017 Model Araç İlanları Verildi
arabam.com’da şubat ayında en fazla ilan verilen araçlar, %7,2 oranı ile 2016 yılına ait modeller oldu. Bunu sırasıyla 2012 ve 2017 model araçlar takip etti. 2000 yılı ve öncesine ait araçlar ise ilanların %13,8’ini oluşturdu.
Motor Hacmine Göre İlanların Dağılımı
Motor hacmi arttıkça yakıt tüketimi ve MTV miktarları da arttığı için 1.6 altındaki motorların şubat ayında 2.el araç alımında daha çok tercih edildiği gözlemleniyor. 1.2 – 1.4 arası ve 1.4-1.6 arası motor hacimlerine sahip araç ilanları daha çok ilgi gördü. 1.2-1.4 arası motor hacmine sahip araçların ilan oranı %28 oldu, 1.4 – 1.6 arası motor hacmine sahip araçlar ise ilanların %52’sini oluşturdu. 2001 cm3 ve üzeri motor hacmine sahip ilanların oranı ise %5’te kaldı.
İlanların Fiyat Aralığına Göre Dağılımı
İlanlar içinde en yüksek payı %16,2 oran ile 100 .000 TL – 150.000 TL aralığındaki araçlar aldı. 150.000 TL – 200.000 TL aralığındaki araçlar ise ilanların %14,6’sını oluşturdu. 350.000 TL ve üzerindeki araç ilan oranları ise %19,9 oranında oldu.
İlanların Vites Tipine Göre Dağılımı
Şanzıman tipine göre ilanların dağılımında en büyük payın düz vitesli araçlarda olduğu görülüyor. Düz vitesli araçlar ilanların %66’sını oluşturdu, yarı otomatik vitesli araçlar da ilanların %15’ini oluşturdu. Otomatik vitesli araçların ise ilan oranı %19.
İlanların Yakıt Tipine Göre Dağılımı
arabam.com ilanları yakıt tipine göre incelendiğinde, dizel araçların ilan oranı %53,59 oldu. LPG’li araçlar %25,25 oranı ile ikinci sırada yer aldı. Benzinli araçlar ise ilanların %20,87’sini oluşturdu. Benzinli araçları sırasıyla elektrikli ve hibrit araçlar izledi.
Şubat Ayında Kilometresi Yüksek, Uygun Bütçeli Araçlar Tercihler Edildi
İkinci el piyasasında şubat ayında ilanlar en çok 150.000 km.- 200.000 km. arasındaki araçlar için verildi, bu km. aralığındaki araçların ilan oranı %25 oldu. Uygun fiyatlı, yüksek kilometreli araçlar revaçta. 50.000 km. – 100.000 km. ve 100.000 km. – 150.000 km. aralığındaki araçların ilan oranları %17 oldu, 200.000 km. – 300.000 km. aralığındaki araçların ilan oranı ise %10 oldu.

Yıllardır atıl durumda olan Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi'nin yıkımına başlandı.

Türkiye Oryantiring Şampiyonaları’nda Aliağa Gençlik ve Spor İlçe

Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ), sanayide çevreci

Müzisyen Emre Çakmakoğlu, alternatif rock esintili, duygusal şarkılarında

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda

CHP Aliağa İlçe Gençlik Kolları Başkanı Alp Günay Bayrak, yaptıkları

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa’da gölet temizliği, yol tesviyesi

Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte hayatımızın birçok alanı dijitalleşti

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kimlik bilgisi paylaşımı olmadan ve sosyal

Aliağa Petkimspor, FIBA Europe Cup C Grubu ikinci maçında bugün Petrolina

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, yapımı tamamlanan Aliağa Yolcu İskelesi’ne

Aliağa’da hayırseverlerin desteğiyle yapımı tamamlanan Sema–Tevfik Yiyitalp

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Aliağa Şubesi’nin Ekim ayı Meclis Toplantısında,

Adnan Arduman, öyküden romana, fotoğraftan mizaha uzanan yaratıcı bir sanatçı.

İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu'nun (İEKKK) 139'uncu toplantısında

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa’daki mahalle temizlik çalışmalarını

KCT 1461 Trabzon FK Teknik Direktörü Olcay Şahan, yarın oynanacak Aliağaspor

CHP İzmir İl Kongresi öncesinde, ev hapsinde bulunan mevcut başkan Şenol Aslanoğlu’nun

Ege'nin tarımsal üretimde önemli kentlerinden İzmir ve Aydın'da

Gazetecilik kariyerine TRT’de başlayan, uzun yıllar televizyonculuk ve akademisyenlik

Aliağa Petkimspor, FIBA Europe Cup C Grubu'ndaki ilk maçında Rumen ekibi

Yılbaşı sezonu, evinizi sıcak ve davetkar hale getirmek için harika bir fırsattır.

Aliağa Belediyesi’nin 2026 yılı için 5 milyar 577 milyon TL olarak tahmin

Aliağa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Seyhan Öz, yaklaşan

Aliağa Belediyesi ile İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü

İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında


















