131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

BERK: "ESNAF VE SANATKAR ZOR DURUMDA "

9 Şubat 2021, Salı 06:34

     


Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, pandemi sürecinde alınan tedbirler kapsamında işyeri kapanan esnafın çok zor durumda olduğunu belirtti. Berk ; “Sağlığımız için devletimizin aldığı tüm tedbir ve önlemleri destekliyoruz. Ancak, esnaf ve sanatkar çok zor durumda” dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirler nedeniyle esnafın zor durumda olduğunu belirten Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, esnaf ve sanatkarlar için taleplerini gerekli mercilere ilettiklerini ve bundan sonra da ileteceklerini söyledi. Devletin pandemi döneminde zor durumda olan esnafa destekte bulunduğunu ama yeni tedbirler ile esnaf ve sanatkarların çok zor durumda olduğunu dile getirdi.

“Daha çok hibe yardımı yapılmalı “

Karantina döneminde darbe alan sektörler için açıklanan kira ve hibe destek paketlerinin esnaf ve işletmelerin beklentilerini karşılayamadığını söyleyen Serdar Berk, açıklanan paketin mağdur olan esnafın derdine derman olamayacağını ifade etti. Berk, “Bizim beklentimiz doğrultusunda çıkmayan bir karar oldu. Biz daha mağdur gruplara daha çok hibe yardımı yapılmasından yanaydık.” dedi. Serdar Berk, pandemi sürecindeki kısıtlamalardan kahvehane, kıraathane, çay bahçeleri, cafe, kafeteryalar, lokaller, internet kafeler, okul servisleri, düğün salonları, restoran, lokanta, pastane ve benzeri hizmet sektörlerinin en çok etkilenen kesimler olduğunu belirterek, “İşyeri kapanışlarından, kısıtlamalardan, sokağa çıkma yasaklarından etkilenen işletmeler başta olmak üzere, esnafa zorunlu giderlerini karşılayabilecek, ayakta durabilmelerini sağlamak amacıyla geri dönüşsüz hibe nakit desteği verilmelidir” ifadelerini kullandı.

“Halkımızın yerel esnafa sahip çıkmasını istiyoruz”

Esnafın büyük zorlukların yaşadığını, Aliağa’da yerel esnafın kendine destek bulamadığını söyleyen Berk, kıraathane sahiplerinin evlerine ekmek parası götürebilmek için çay ocağına dönmek zorunda kaldıkların vurguladı. Berk, “En büyük kaybımız Aliağa’daki sıcak paranın ilçeden dışarı çıkması. Aliağa halkı küçük esnaftan alışveriş yapmıyor. Süpermarketlerden alışveriş yapıyor. Süpermarketlerden yapılan alışverişin hem esnafımıza hem de ilçemize hiçbir faydası yok. Küresel ve dev zincir firmalar karşısında rekabet gücü azalan yerel esnafımız, pandemi süreci ile birlikte ayakta kalma savaşı veriyor. Esnafımızı bu krize karşı yalnız bırakmamalıyız. Herkesin birbirine omuz verip destek olması gereken bir dönemdeyiz. Esnaflık bizim kültürümüzün önemli bir parçası ve can damarıdır. Esnaf ekonominin temel taşıdır. Aliağa halkımızın bu zorlu süreçte esnafına sahip çıkmasını istiyoruz” diye söyledi.

“Süreç normale dönene kadar esnafın krizden çıkması zor”

İşyerleri tamamen açılana ve süreç normale dönene kadar esnafın krizden çıkmasının zor göründüğünü ifade eden Başkan Berk “Kısmen verilen destekler sayesinde esnafımız bir nebze de olsa rahatladı. İş yerleri tamamen açılana ve normale dönene kadar esnafın bu zor durumdan çıkması zor. Kısıtlamalar nedeniyle faaliyetleri durdurulan kahvehane, kıraathane, internet, kafe, kır bahçesi, elektronik oyun salonları, bilardo salonları ve halı saha işletmecileri ile hizmetlerini yalnızca paket servisi ile sınırlandırılan restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi işletmelere müşteriler için HES kodu zorunluluğu getirilerek faaliyetlerinin bir an önce başlamasına olanak sağlanmalıdır.” dedi.

“122 işyeri kapandı “

Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, en fazla göç alan kentler arasında yer alan ve hızla gelişen sanayi kenti Aliağa’da, 2020 yılı içerisinde odaya kayıtlı açılan iş yeri sayısının bir önceki yıla göre arttığını, kapanan firma sayısında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre azalma olduğunu söyledi. Başkan Berk “1 Ocak itibariyle, Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın bin 709 aktif üyesi bulunuyor. 2020 yılında ilçemizde çeşitli nedenlere bağlı olarak 122 iş yeri kepenk indirdi. Kapanan 122 iş yerine karşılık; market, lokanta, kafeterya, tekel bayii, kadın-erkek kuaförü gibi meslek dallarında 338 işyeri açıldı” dedi.

(DERYA SÜNER) 







 
Son Eklenen Haberler