131019098
26 Nisan 2024, Cuma

ÖMER ERTÜRK: “İŞLETMELERİN NORMALLEŞEBİLMELERİ İÇİN DESTEĞE İHTİYAÇLARI VAR”

10 Haziran 2020, Çarşamba 06:59

     


Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Bloomberg HT TV'de yayınlanan ve Ali Çağatay'ın sunduğu "30 Dakika" programına canlı telefon bağlantısı ile katılarak Covid-19 pandemisinin Aliağa ekonomisine etkileri konusunda değerlendirmede bulundu. Ertürk açıklamasında, “İşletmelerin normalleşebilmeleri için desteğe ihtiyaçları var” ifadelerini kullandı.

ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk televizyon kanalına telefonla bağlanarak Covid-19 pandemisinin ekonomiye etkileri konusunda değerlendirmede bulundu. Konuşmasına Aliağa’yı tanıtarak başlayan Ertürk, “ Dış ticaret hacminin yaklaşık olarak yüzde altısını sağlayan bir bölgeyiz. Ticaretimizi göz önüne aldığımızda ticari hacim kaybımız tabi ki ülkemizde ve dünyada olduğu gibi yüksek. Buradaki işletmelerin normalleşebilmeleri için desteğe ihtiyaçları var. Ayrıca yine bu ticaret sistemi içerisinde istihdam kaybımız bayağı yüksek. Genellikle bu sektörlerde yevmiye usulü çalışanlar olması hasebiyle pandemi sürecinde üç ay boyunca kapalı durdular. Bu kapalılıkta sabit masrafları da ödeme zorlukları içerisinde oldular. Özellikle kısa çalışma ödeneğindeki şartların kaldırılması taleplerimiz var. İnşallah bunlarda yakın zamanda gerçekleşir diye düşünüyorum. Sektörde ayrıca uzun vadeli kredinin haricinde bir takım hibe destekleri gerek.” İfadelerini kullandı.

“Dış ticaret hacmini fazla veren bir bölgeyiz”

Açıklamalarına devam eden Ömer Ertürk, “Yine ticaretin içerisinde olan petrol sektörlerine baktığımızda bunu da iki kademede belirlemek lazım. Bir ilk üç ay, ikincisi de nisan ve mayıs olarak iki kademede bakmak lazım. İlk üç ayda çok fazla olmasa da yüz de beş, on arasında bir kayıpla seyrederken nisan ve mayıs aylarında bu kayıplar yüzde otuz civarına doğru çıktı. Dış ticaret hacminin yüzde altısını, ülkemizin demir çelik üretiminin yüzde 28’ini, petrokimyanın yüzde 80’ini, petrolün de yaklaşık olarak yüzde ellisini sağlayan bir bölge olmamız hasebiyle bu güne kadar yıllık dış ticaret hacmini de fazla veren bir bölgeyiz. Dolayısıyla ekonomimize dış ticaret hacmi olarak da yaklaşık her sene üç buçuk milyar artı dış ticaret açığı değil fazlası veren bir bölgeyiz.” Dedi.

Pandemi sürecinde sanayi ve limanlar bölgesi

Konuşmasına sanayi ve limanlar bölgesinin değerlendirmesinde bulunarak devam eden Ertürk, “Sanayi ve limanlar bölgemizde ilk beş ayı değerlendirecek olursak, birinci dönem olarak belirlediğimiz ocak-mart döneminde verilerimiz çok iyi. Rakamsal verilere baktığımızda 2019’a göre yüzde sekiz küçüldüğümüz görülüyor. İthalattaysa aksine yüzde dörtlük bir büyüme gösteriyor bölgemiz. İlk üç ayda gemi trafiğinde yüzde 7.8 artışımızın yanında konteyner elleçlemede yüzde 27.5 gibi artışımız var. Ama buna rağmen rakamsal bölgeye geldiğimizde de orada yüzde 8 civarında küçülmemiz var. Bunun da ürün değişkenliği ve ürünlerin döviz karşılığındaki bedelinden kaynaklandığını öngörüyoruz. İkinci dönem olan nisan ve mayıs ayına geçtiğimizde ise bu dönemde tabi ki pandeminin yoğun yaşandığı bir dönem olduğundan dolayı gemi trafiğinde yüzde 5.5 küçülme, konteynerde 17.5 küçülme, elleçlemede 7 civarında bir küçülme ihracatımızın rakamsal kaybının yüzde 10 düşüşüne, ithalatta ise yüzde 7 düşüşüne sebep olmaktadır. Bu veriler çerçevesinde ilk beş ayı değerlendirdiğimizde ihracatımız döviz karşılığı rakamsal boyutu yüzde 18 küçülme, ithalatta da yüzde 5 gibi bir küçülmemiz mevcut.” şeklinde konuştu.

“Kısa çalışma ödeneğinin şartları kaldırılsın”

Önümüzdeki süreç için taleplerini sıralayarak sözlerine devam eden ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, “Önümüzdeki süreç içerisinde bölgemiz için beklentimiz tabi ki olumlu. Ancak dünyadaki süreçle de ilintili olduğunu unutmamak lazım. Bu sürecin uzun vadeli planlarla geçeceğini tahmin ediyoruz. Bu planlarımız içerisinde de devlet tarafından uzun vadeli düşük maliyetli kredilerle kısa çalışma ödeneğinin ve onun şartlarının kaldırılması taleplerimiz var.” ifadelerini kullandı.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler