131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

300 MİLYON TL EK BÜTÇE KABUL EDİLDİ

12 Şubat 2022, Cumartesi 06:49

     


Aliağa Belediyesi Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın ikinci birleşimi yapıldı. Toplantıda, 300 Milyon TL ek bütçe için, mülkiyeti belediyeye ait bazı taşınmazların satılması talebinin oy çokluğu ile kabul edildiğine ilişkin İmar ve Plan Bütçe Komisyon raporları CHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin ret oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

Aliağa Belediyesi Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci birleşimi, Belediye Başkanı Serkan Acar yönetiminde gerçekleştirildi. Belediye Meclis Salonu’ndaki toplantıda ilk birleşimde İmar ve Plan Bütçe Komisyonlarına gönderilen maddeler meclis üyelerinin görüşüne sunuldu. Aliağa Belediyesi Jeotermal A.Ş’nin yatırım işlemlerini gerçekleştirmek üzere 5 yıl vade ile ihtiyaç duyulan teminat mektubunun yasal koşullar çerçevesinde kullanılması, iş ve işlemleri yapmaya yetkili kılmak üzere belediye başkanına yetki verilmesi hususunun oy çokluğu ile kabul edildiğine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporunun komisyondan geldiği şekliyle kabulüne oy çokluğu ile karar verildi. Aliağa Belediyesi Petrol A.Ş.’nin yatırım işlemlerini gerçekleştirmek üzere 5 yıl vade ile ihtiyaç duyulan teminat mektubunun yasal koşullar çerçevesinde kullanılması, iş ve işlemleri yapmaya yetkili kılmak üzere belediye başkanına yetki verilmesi hususunun oy çokluğu ile kabul edildiğine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu da komisyondan geldiği şekliyle oy çokluğu ile kabul edildi.

Ek bütçe talebine CHP ve İYİ Parti’den ret

2022 Mali Yılı bütçesinde ödeneği yetersiz gelen belediye müdürlüklerine ek bütçe yapılması hususunun oy çokluğu ile kabul edildiğine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu oy çokluğu ile kabul edildi. Dünyada ve ülkemizde fiyat artışlarında meydana gelen gelişmelere paralel olarak, belediye bünyesinde yapılan çalışmalar sonucunda, 2022 Mali Yılında yapılacak hizmetlerde kullanılmak üzere, ihtiyaç duyulan 300 Milyon TL ek bütçe için, mülkiyeti belediyeye ait bazı taşınmazların satılması talebinin oy çokluğu ile kabul edildiğine ilişkin İmar ve Plan Bütçe Komisyon raporları görüşüldü. İlgili madde komisyonlardan geldiği şekliyle Millet İttifakı’na mensup meclis üyelerinin ret oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

Musa Özcan, “Ek bütçeyi neye dayanarak istiyorsunuz?”

Komisyonlardan gelen raporların oylanmasının ardından toplantının dilek ve temenniler bölümüne geçildi. Bu kısımda ilk olarak CHP’li Belediye Meclis Üyesi Musa Özcan söz aldı. Özcan bir önceki meclis oturumunda Başkan Acar’ın meclis üyelerine yeterli söz vermediğini ve bu tavrının Başkan Acar’a yakışmadığını dile getirdi. Özcan, bir önceki toplantıda sıkça tartışılan ek bütçe konusuna da değinerek, “Bu ek bütçeyi neye dayanarak istiyorsunuz? Bunu biz size sormazsak kim bunun hesabını soracak? Biz bunu kendi adımıza sormuyoruz. Aliağa halkı bize bu yetkiyi verdi.” Dedi. Başkan Serkan Acar, Musa Özcan’a cevap olarak, “Meclisimizde herkesin konuşma hakkı vardır. Biz de belediye başkanı olarak hiçbir yerden hiçbir şekilde kaçmayız.” İfadelerini kullandı.

Oğuzhan Özşahin, “Bu ardı arkası bitmeyen satışlardan vazgeçin”

Daha sonra CHP’li Belediye Meclis Üyesi Oğuzhan Özşahin söz aldı. Özşahin, “Yaklaşık üç yıldır bu koltuklarda oturuyoruz. Keşke meclis üyesi olmasaydım da bu duruma şahit olmasaydım. Ya da mecliste bu durumu değiştirecek çoğunluğa sahip olsaydık. Sizinle konuştuk. Basın açıklaması yaptık. Elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz ama yetersiz. Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Evet, durum planlanana göre gidemeyecek düzeyde. O kadar üzgünüm ki bu kadar çözümsüz kaldığımı hatırlamıyorum. Eğer belediyemiz çıkmazdaysa, eğer ciddi bir borçtaysa hepimiz elimizden geleni yapmaya hazırız. Bu ardı arkası bitmeyen satışlardan vazgeçin. Geçen mecliste ‘O yüzden ben buradayım, siz oradasınız’ gibi bir sözünüz oldu. Sizler de bizler de halkımızın teveccühü ile buraya geldik. Kimseye yüksekten bakmayın. Ne meclisinize, ne halkınıza. Bir gün o koltuk geçer. Aliağa’da yapılmaması gereken ne varsa gösterdiğiniz için size teşekkür ediyoruz.” Dedi.

Serkan Acar, “Bizim patronumuz millettir”

Başkan Serkan Acar, Özşahin’e cevap olarak, “Oğuzhan kardeşim hiç canını sıkma, moralini bozma. Aliağa Belediyesi zorda değil. Gayet rahat, gayet güçlü bir şekilde ayakta. İkincisi, biz asla ve asla kimseye yüksekten bakmayız. Bizim patronumuz millettir. Milletin önünde saygıyla ayağa kalkar, önümüzü ilikleriz, o konuda kimsenin şüphesi olmasın.” Dedi.

Hakan Turan, “Hesap vermek zorundasınız”

Daha sonra CHP’li Meclis Üyesi Hakan Turan söz aldı. Turan açıklamasında, “2019 Nisan ayından itibaren yaşanılan sıkıntılı bir süreç var. Bunu sizinle yaşıyoruz. En büyük sıkıntılardan bir tanesi de sorduğumuz sorulara yeterli cevaplar alamıyoruz. Kaçamak cevaplar alıyoruz. Klasik popülist yaklaşımlara maruz kalıyoruz. İstediğimiz bilgi ve belgeleri komisyonlarda dahi zorlamayla temin ediyoruz. Bunun idareden kaynaklı olduğunu da biliyoruz. Bir önceki oturumda söz isteyen arkadaşlarımıza söz vermeyip kaçtınız. Eleştirileri dinlemeyerek meclisi bıraktınız. Ayrıca ek bütçe ve ek bütçeye gelir yaratmak için satış yapılmasına yönelik ittifakımızın ret oyuna karşılık karar alınan 11 tane taşınmazın satışı hususu var. İmar ve Plan Bütçe Komisyon raporlarına baktığımızda 2022 yılı ek gider bütçesi adı altında onlarca kalem yazmışsınız. Ama Aliağa Belediyesi gönül ister ki zor durumda olmasın. Bu bütçeyi ne şekilde yöneteceğiniz, harcamaları nereye yapacağınız, yapmayı planladığınız iş ve işlemler nedir? Hiçbir açıklama yok. Kendi şirketinizi yönetseniz ancak bu kadar içine kapanık olursunuz. Burada 25 tane belediye meclis üyesi var. 103 bin kişilik Aliağa halkı var. Sorumluluklarınızı şovenist yaklaşımlarla savuşturamazsınız. Cevap vermek zorundasınız. Hesap vermek zorundasınız. Halkın teveccühü ile buraya geldiniz. 2019’da söylemiş olduğunuz gibi ‘Ben yetkiyi halktan aldım istediğimi yaparım’ gibi bir yaklaşımı sürdüremezsiniz. Bu yanlıştan dönmenizi istiyoruz. Gayrimenkul satışı yoluyla gelir yaratma anlayışından vazgeçmenizi istiyoruz. Siz vazgeçmeseniz de biz yargı yoluna başvurma irademizi kullanıp bu konuyu yargıya taşıyacağız” şeklinde konuştu.

Serkan Acar, “Ek bütçe borçlanma demek değil”

Konuyla ilgili CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakan Turan’a cevap veren Başkan Acar, “Ek bütçenin yapılma sebebi, malumunuz 2021 yılında bütçeyi yaptık. Mevcut bütçelerde, mevcut durumlara göre bu bütçeler yapılır. 2022 yılı planlamaları doğrultusunda Ekim ayında meclise sunulan bir ek bütçe yaptık hep birlikte. Meclisimizden de geçti ve süreç başladı. Lakin 2022 yılı koşullarında birçok ilçe belediyesi ek bütçe yaptı. Bu nedir? Sizin öngördüğünüz bir takım sabit giderleriniz, öngördüğünüz projelerinizdeki maliyet değişmelerinden dolayı ek bütçe yapma zaruriyetiniz oluşur. Ek bütçeyi yaparken de mutlak suretle karşılığında bir şey göstermen gerekiyor. Kredi göstererek de yapabilirdik, taşınmaz olarak da, çok fazla bir tercihin yok. Kredi kullanarak ek bütçe yapmayı doğru bulmadık. Ek bütçeye dayanak göstermek zorundasın. Tüm ilçe belediyeleri ek bütçe yapıyor. Emin olun büyükşehir belediyesi de ek bütçe yapacak. Ek bütçe koymazsan o kaleme ödeme yapamazsın. Ben sizin samimiyetinizi nasıl ölçeceğim? Büyükşehir ek bütçe yaptığında aynı tepkiyi orada da gösterdiğinizde ölçeceğim. O bütçe geldiğinde söz söylemezseniz bizim de söyleyecek iki çift lafımız olacak. Ek bütçe demek borçlanma demek değil. Aliağa Belediyesi’nin ne maaş ödemede bir zorluğu var ne de carilerini ödemede bir zorluğu var. Bu ek bütçenin belediyenin parasıyla alakası yok. Belediyenin parası olabilir. Ama ödeneği olmazsa parası olsa dahi bir kuruş para ödeyemez o kaleme. Aliağa’nın yolda kalmasını önlemek açısından ek bütçeyi yapmak zorundayız. Günü birlik siyaset yapılmaz. Hastane yapılmıyor diyorsunuz. Hastane projesine ‘Burada kümes yapacaklar’ deyip zincir kurup halay çekerseniz, bir gün o halayda tutacak el bulamazsınız. O hastane yapıldığında.” Dedi.

Berkay Aktaş, “İş bilmezliğin cezası Aliağa halkına kesilecek”

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakan Turan ise Acar’a cevap olarak itirazlarının ek bütçenin yapılış şekline olduğunu belirtti. Ayrıca Turan, gayrimenkul satış yetkisinin Başkan Serkan Acar’a verilmesine grup olarak karşı olduklarını tekrardan belirtti ve Acar’ın bu noktada samimi olmadığını sözlerine ekledi. Daha sonra CHP’li Belediye Meclis Üyesi Berkay Aktaş söz aldı. Aktaş, “ İş bilmez bir hükümetin bu ülkeyi yönetmesinden kaynaklı ilçe belediyeleri, Aliağa Belediyesi ve büyükşehir belediyeleri sıkıntıya düşüyor. Bunun sonucunda da Aliağa ölçeğinde konuşmak gerekirse Aliağalının malı satılarak Aliağalıya bir ceza kesilmiş oluyor. Benim sizin anlattıklarınızdan anladığım bu. İttifakı olduğunuz AK Parti hükümetinin iş bilmez şekilde bu ülkeyi yönetmesinden kaynaklı Aliağa Belediyesi bir zorluğa girecek. Bununda cezası Aliağa halkına kesilecek.” İfadelerini kullandı.

Sedat Sarı, “Tribünlere oynamayı çok iyi beceriyorsunuz”

Daha sonra İYİ Partili Belediye Meclis Üyesi Sedat Sarı söz aldı. Sarı, açıklamasına kendisinden önce konuşan CHP’li Belediye Meclis Üyelerinin konuşmalarına aynen katıldığını belirterek başladı. Daha sonra belediye meclis toplantısının ilk oturumunda sorduğu ALOSBİ tarafından Meslek Hastalıkları Hastanesi yapımında kullanılmak üzere verilmesi planlanan 12 milyon TL’lik bağışın verilip verilmediğini, verilmediyse sebeplerini sorduğu sorusunu yineledi. Sarı, “Siz bu soruya ‘Aliağa Belediyesi bağış almaz, bağış yapar’ dediniz. Konuyu kapattınız. Tribünlere oynamayı çok iyi beceriyorsunuz. Belediyeler bağış alabilir mi? Bizim gelir kalemlerimiz de bağış maddeleri var. Geçmişte de alınmış, bizim dönemimizde de almışız. Bir firmadan onlarca aracı yine meclis kararıyla oy birliğiyle almışız. Sizin kendi söylediklerinizi çürüten bağışlar bunlar. Bunun haricinde cürufların düzenli bir şekilde depolanması lazım dediniz. Bu arada firma ayrımı da yaptınız. Dediniz ki ‘Yabancı firma tesis yapmak üzere ÇED süreci başlatmak istedi. Ancak başka yerden gelebilecek atıklara karşı duruşumuz belli. Ancak yerli firma için düzenli depolama alanına ihtiyaç var.’ Buradan şöyle bir anlam çıkıyor; eğer firma Aliağa’nın firmasıysa dışarıdan atık getiremez gibi. Oysa alakası yok. Yerli firma da dışarıdan atık getirebilir. Kaldı ki bu şekilde ruhsatlı iki tane depolama alanı varken bir tanesinin büyükşehir tarafından mühürlenmek suretiyle faaliyeti durduruldu. Ancak hala düzenli depolama alanı yapan bir işletme var.” Şeklinde konuştu.

Serkan Acar, “Önyargımız yok, kurallarımız var”

Başkan Serkan Acar, Sarı’ya cevap verdi. Acar, “ Aliağa’nın düzenli lisanslı depolama alanlarına ihtiyacı var. Bu depolama sahalarının da çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek bir bölgede yapılması gerektiğini ilgili yerlere bildirdik. A yer b yer demiyoruz. Hiçbir yere karşı önyargımız yok, kurallarımız var. Bağış konusuna gelince hastanenin kaba inşaatını yapma yükümlülüğü Aliağa Belediyesi’ne ait. Dokuz Eylül Üniversitesi kaba inşaat yapıldıktan sonra teslim alıp geri kalanını tamamlama yükümlülüğünde. ALOSBİ de kaba inşaatla ilgili para verme yükümlülüğü aldı. Dolayısıyla ALOSBİ’nin yaptığı bağış hastane ile ilgili bir bağıştır. Aliağa Belediyesi’ne yapılan bir bağış değildir. Çünkü hastanenin sahibi Dokuz Eylül Üniversitesi’dir. Bu bağış yapılmadı. Bağışın neden yapılıp yapılmadığını ALOSBİ’ye sormanız lazım. Ben yapmıyorum bağışı. 54 bin metrekare kapalı alanı olan bir hastanenin kaba inşaatını yapmakla yükümlüyüz. Bu yükümlülük gereği 2021’in Mayıs ayında inşaatın ihalesini yapıp bu sene Mart başı itibariyle de Dokuz Eylül Üniversitesi’ne teslim edeceğiz. Bağış konusunda Aliağa Belediyesi bağış almaz, Aliağa Belediyesi rica etmez, Aliağa Belediyesi talimat verir.” İfadelerini kullandı.

Büyükşehir’in ‘Masal Evi’ projesi tartışıldı

Daha sonra MHP’li Belediye Meclis Üyesi Hakan Şimşek, Bakan Serkan Acar’ın açıklamalarını destekleyen yönde bir açıklamada bulundu. Ayrıca Şimşek, konuşmasında geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçede açılan ‘Masal Evi’ projesi hakkında da eleştirilerde bulundu. Şimşek, Millet İttifakı’nın Belediye Meclis Üyelerine de geçen mecliste gündemde olan ilçede kurulacak Aliağa Kuzey Ege Yüksek Teknoloji ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösterecek Aliağa Metal Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’ne üye olunması, Organize Sanayi Bölgesi’nin müteşebbis heyetinde yer alınması maddesine ret oyu verdiklerini hatırlattı. Daha sonra CHP’li Seçil Adalet Işık Masal Evi projesini savunan açıklamalarda bulundu. Toplantı bir sonraki meclis toplantısının yapılacağı tarihin belirlenmesiyle son buldu. Bir sonraki belediye meclis toplantısı 8 Mart Salı günü 18.00’de yapılacak.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler