Dış ticaret hacmi 35,8 milyar doları aştı
15 Şubat 2025, Cumartesi 07:21Tweet |
Aliağa’nın 2024 yılı dış ticaret hacmi 35,8 milyar doları aştı. 2024 yılı dış ticaret verilerini değerlendiren ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Aliağa limanlarının yalnızca bölgenin değil, ülkenin dış ticaret merkezi olma rolünde başarısını artırdığını ifade etti.
Aliağa, güçlü sanayi altyapısı ve nitelikli liman tesisleriyle, Ege Bölgesi’ndeki sanayi üretimini küresel pazarlara bağlayarak Türkiye ekonomisinde önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Ege Bölgesi’nde sanayinin ve deniz ticaretinin merkezi konumunda olan Aliağa; İzmir, Manisa ve Aydın başta olmak üzere Batı Anadolu’nun dış ticaret merkezi oldu. Ege İhracatçılar Birlikleri’nden (EİB) elde edilen verilere göre ihracat, 2024 yılında 21 milyar 256 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) elde edilen verilere göre ithalat ise 2024 yılında 14 milyar 565 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece 2024 yılı itibariyle Aliağa limanlarından gerçekleşen toplam dış ticaret hacmi 35 milyar 822 milyon dolar oldu.
En fazla ihracat kimyevi maddelerde
2024 yılında Aliağa limanlarından en fazla ihracat yapılan fasıl 6 milyar 591 milyon dolarla ‘kimyevi maddeler ve mamulleri’ oldu. Kimyevi maddeler ve mamullerini 2 milyar 675 milyon dolarla ‘elektrik-elektronik’ ürünleri ve 2 milyar 326 milyon dolar ile ‘çelik’ ürünleri takip etti. Aliağa limanlarının 2024 yılı dış ticaret verilerini değerlendiren Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Aliağa limanlarının yalnızca bölgenin değil, ülkenin dış ticaret merkezi olma rolünde başarısını artırdığını ifade ederek, "Ege Bölgesi’nin toplam ihracatının yüzde 58’i, Türkiye’nin ihracatının ise yüzde 8,1’i Aliağa limanlarından gerçekleşiyor. Ege Bölgesi’nin toplam ithalatının yüzde 51’i, Türkiye’nin ithalatının ise yüzde 4,2’si Aliağa’dan gerçekleşiyor. Ege Bölgesi’nin toplam dış ticaretinin yüzde 55’i, Türkiye’nin dış ticaretinin de yüzde 5,9’u yine Aliağa’dan gerçekleşiyor. Aliağa olarak 8 yıldır dış ticaret fazlası vermeye devam ediyoruz. 2024’te bölgemizde ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 149 olarak gerçekleşti. İleriye dönük projeksiyonlar Aliağa bölgesinin limancılıkta 2050 yılına kadar Türkiye ve dünya ortalamasının üzerinde büyümeye devam edeceğine işaret ediyor. Aliağa üretim, ticaret ve ihracatın en aktif olduğu çevre iller başta olmak üzere tüm Batı Anadolu ve bazı İç Anadolu illerinde bulunan sanayicilerin dünya ile bağlantı kurduğu bir hub haline geldi. Otoritelerin de ön gördüğü gibi Aliağa’nın Türkiye ekonomisine sanayi, üretim, istihdam ve ihracata olarak katkısı her yıl hızla artıyor, artmaya da devam edecek” dedi.
“Yatırımların rotası Aliağa ve çevre bölgesine odaklandı”
Aliağa’nın mevcut ekonomik ve jeostratejik potansiyeli ile istihdamın, üretimin ve ticaretin merkezi konumunda ilerlediğini belirten Başkan Ertürk, “Aliağa limanları son 15 yılda önemli yatırımlara ev sahipliği yaparak bu alanda Türkiye’nin en hızlı büyüyen bölgesi oldu. Aliağa limanları Türkiye’de en fazla yük elleçlemesini yapan limanı, konteynerde Türkiye genelinde üçüncü, gelen gemi sayısında ise ikinci konumda. Aliağa, ülkenin demir çelik ihtiyacının yüzde 25’ini tek başına karşılıyor. Yine ülkemizin işlenmiş petrol ürünleri ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’i Aliağa’daki rafinerilerden karşılanıyor. Aliağa enerji alanında da büyük bir güç konumunda. Konvansiyonel enerji üretiminde güçlü olduğu kadar, yenilenebilir enerji üretiminde de gerek rüzgar gerekse de güneş santralleri ile önemli bir üretim kapasitesine sahip. Aynı zamanda limanlar bölgesinde lojistik hareketlerin bir parçası olan hububat depolaması ve antrepo hizmetleri noktasında bölgedeki lojistik süreçlere destek sağlayan işletmeler bölge ticaretinde büyük önem taşıyor. Bölgenin limancılık, hammadde ve üretim kapasitesi açısından taşıdığı potansiyel yatırımcıların da dikkatini bölgeye çekmiş durumda. Tüm bu gelişmeler neticesinde yatırımların da rotası Aliağa ve çevre bölgesine odaklandı” diye konuştu.
“Sorunların bütüncül bir anlayışla çözülmesi gerekiyor”
Aliağa’nın, bölgenin ve Türkiye’nin en önemli sanayi ve lojistik merkezlerinden biri konumunda olmasına rağmen çözüm bekleyen sorunları olduğunun da altını çizen Başkan Ertürk, “Limanlar bölgemizin önümüzdeki 40-50 yıllık lojistik ihtiyaçlarına cevap verecek noktaya getirmemiz gerekiyor. Bugüne kadar palyatif ve bütüncül olmayan parçacıl çözümlerle süreç ilerledi. Söz konusu sorunların parçacıl çözümlerle değil bütüncül bir anlayışla çözülmesi gerekiyor. Yapacağımız çalışmalarla hem firmalarımızın kapasitesi, iş alanları artsın hem de lojistikte istihdamı artırarak maliyetleri düşürelim. Aliağa'nın hinterlandı çok geniş. Birçok kentten sanayiciler, ürettikleri ürünleri Aliağa'dan çıkarmaya çalışıyor. Çünkü biz ülkenin en önemli giriş ve çıkış kapılarından biriyiz. Ama bölgemizdeki ulaşım ağının var olan yoğunluğa cevap verememesi sağlayabileceğimiz hizmetleri kısıtlıyor. Liman ve sanayi geri hizmet alanlarımız planlı bir şekilde gelişmeli. Bölge sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu hizmeti vermekte zorlanırken, İzmir dışından gelenlere bu hizmetleri sunmakta çok daha fazla zorlanıyoruz. Bu sorunları aşmak için bazı plan değişiklikleri yapmamız ve bazı lojistik aksaklıkları aşmamız gerekiyor. Bölgede yetkili tüm kurum ve kuruluşlarla diyalog halinde, çözüm odaklı bir yaklaşımla bu sorunları aşabileceğimize inanıyoruz” dedi.
(DERYA SÜNER)

Aliağa’nın tanınmış esnafından İsa Özbek, 2026 yılında yapılacak Aliağa

Aliağa, Dikili ve Menemen’de düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 4 kilo

Tüpraş, Avrupa Komisyonu’nun Ufuk Avrupa Programı kapsamındaki Ar-Ge projesi

Onun yazın serüveni sadece bireysel bir yolculuk değil, aynı zamanda öğrencilerine,

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Mobil İstihdam Aracı uygulaması,

IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Üst Yöneticisi (CEO) Murat Çiftçi,

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nin 12. Olağan Genel Kurulu, 27 Eylül’de

Türkiye Oryantiring Federasyonu’nun 2026 faaliyet takviminde yer alan 3.

Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TDİOSB) altyapı

Aliağa’nın kurtuluşunun 103. yılı kutlamaları kapsamında açılacak “Zamanın

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Aliağa Petkimspor, kendi

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Yeni Şakran’ın kanalizasyonunu yapmak için

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Serdar Berk, basit usul vergi sisteminin

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Aliağa İlçe Temsilciliği’nde

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Ozan Yıldızbaş, seçilmesi

365 Gün Engelliyiz Platformu üyeleri, ulaşımda kesintisiz erişim için

İzmir Büyükşehir Belediyesi, personel alımlarında yeni bir sistem başlatıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevcut ulaşım sorunlarını tespit etmek, ihtiyaçları

SOCAR Türkiye ve Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi (EDU)

Aliağa Petkimspor, Karatay Belediyespor Basketbol Takımında forma giyen 2007 doğumlu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Aliağa Yerel Hizmetler Şube Müdürlüğü,

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Aliağa İlçe Temsilciliği’nde

Bu içerikte farklı özel güvenlik kıyafetleri modellerini, kullanım

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, CHP'li belediyeleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi, okul aile birliklerinin talepleri doğrultusunda

CHP’de olağanüstü kurultay ile hâlihazırda devam eden olağan

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi’nde düzenlenen toplantıda, acente

Aliağa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan Adayı Ozan Yıldızbaş, Aliaport Deniz

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi’nde delege seçimleri sona erdi. Şube

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Okul Aile Birliklerine Destek Projesi kapsamında

İzmir Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşımda bugün (8 Eylül) itibariyle

“Türkiye ve Azerbaycan 4. Enerji Forumu” katılımı kapsamında İzmir’de

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2025-2026 eğitim öğretim yılında 9 bin