131019098
19 Mart 2024, Salı

UFUK 2020’NİN EN BAŞARILI TÜRK SANAYİ KURULUŞU

15 Ağustos 2019, Perşembe 06:03

     


Tüpraş, AB tarafından bilimsel ve uygulamalı araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olmak amacıyla oluşturulan, dünyanın en yüksek bütçeli hibe programı UFUK 2020 kapsamında 5,86 Milyon Avro destek elde etti. Desteklenmeye hak kazanan 11 Ar-Ge projesiyle Tüpraş, TÜBİTAK tarafından yayımlanan Türk sanayi kuruluşları listesinde birinci sıraya yükseldi.

Tüpraş, Avrupa’nın en önemli araştırma ve inovasyon programı olan UFUK 2020 kapsamında en başarılı Türk Sanayi Kuruluşu oldu. UFUK 2020 Programı’nda yer alan 11 adet Ar-Ge projesi ile Tüpraş, 5,86 Milyon Avro destek elde etti. UFUK 2020 ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, programda yer almanın, uzman kişi ve kurumlarla iş birliği yaparak yeni teknolojilerin geliştirilmesinde ve ileri teknolojilere erişimde önemli bir araç olduğuna dikkat çekti. Yelmenoğlu, “Elde ettiğimiz bu başarı Ar-Ge çalışmalarımız kapsamında geleceğe yönelik attığımız doğru stratejik adımların bir neticesi. Tüpraş olarak verimlilik, çevre ve dijitalleşme odaklı yeni teknolojilere öncelik veriyoruz. Yoğun bir çalışmanın sonucu olan birinciliğimizin arkasında Tüpraş’ın yetkin araştırmacı ekibi, zengin laboratuvar alt yapısı ve etkin kurum içi ve kurumlar arası iş birliği yatıyor” dedi.

Ar-Ge çalışmalarının Tüpraş için öncelikli konulardan biri olmaya devam edeceğini belirten Yelmenoğlu şunları söyledi: “Ar-Ge, Tüpraş için rekabeti yeniden konumlandıracak bir dönüşüm ve gelişim gücüdür. Ar-Ge gücümüz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da şirketimiz için yarattığı katma değerle, iş süreçlerimize hız kazandırarak gelecek stratejilerimizi belirlemede lokomotif görevi üstlenmeye devam edecek. UFUK 2020 kapsamında aldığımız teşvikler ise Ar-Ge çalışmalarımıza finansal desteğin ötesinde önemli bir motivasyon unsuru sağlayacak.”

Dünyanın en yüksek bütçeli hibe programı

Avrupa Birliği tarafından yürütülen UFUK 2020, dünyanın en yüksek bütçeli hibe programı olma özelliği taşıyor. Avrupa'nın bilim ve teknoloji politikalarına yönelik uygulamalara destek sağlamak amacıyla başlatılan program, araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini güçlendirirken üniversite-sanayi iş birliğinin uluslararası ölçekte teşvik edilmesi açısında önem arz ediyor. Program kapsamında bilgi ve iletişim teknolojileri, çevre ve hammaddeler, enerji, ulaşım, sağlık gibi pek çok farklı alana yönelik proje çağrıları açılıyor. Bu çağrılara büyük ölçekli sanayi kuruluşları, KOBİ’ler, Ar-Ge merkezleri, üniversiteler, akademisyenler, araştırma merkezleri, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, TGB’ler, TTO’lar, kalkınma ajansları, teknoloji tabanlı girişimciler, uluslararası örgütler ve bilim insanları hibe başvurusunda bulunabiliyor. 2014 yılında başlatılan UFUK 2020 program 80 milyar Euro’luk dev bir bütçeyle hayata geçirildi ve Türkiye bu programa 436 milyon Euro katılım payı vererek dâhil oldu.

UFUK 2020 Programı’nın Türkiye için önemine ilişkin konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Uluslararası camia ve Avrupa Araştırma Alanı ile daha güçlü bir entegrasyon hedefi doğrultusunda; çıktı odaklı, büyük bütçeli ve büyük etki yaratacak, stratejik Ar-Ge ve inovasyon işbirliklerine yönelim Ülkemiz açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda, UFUK 2020 Programı, Avrupa Araştırma Alanı ile uyum sürecinde kritik konumdadır. UFUK 2020 Programı’na katılımı artırmak ve programdan elde edilecek kazanımları azami düzeye taşımak için, Tüpraş’ın da bu başarıyı elde ederken başvurduğu ve kullandığı TÜBİTAK UFUK 2020 Destek ve Ödül Programlarımızdan kurum ve kuruluşlarımızın faydalanması gerekmektedir. Bunun yanı sıra araştırmacılarımız TÜBİTAK UFUK 2020 Ulusal Koordinasyon Ofisimizden gerek başvuru öncesinde, gerekse projeleri yürütürken her türlü desteği alabilmektedir. Tüpraş’ın UFUK 2020 Programı’nda en başarılı Türk sanayi kuruluşu olması gurur vericidir. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

(SERKAN SELİNGİL) 







 
Son Eklenen Haberler