Otomotivciler ÖTV matrah düzenlemesi ve indirim bekliyor
17 Ağustos 2022, Çarşamba 06:13Tweet |
Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, geçen ay yapılan ÖTV düzenlemesinin indirim değil ‘düzenleme’ olduğunu ifade ederek, “Pandeminin yarattığı çip ve tedarik sorunlarının ötesinde hem ülkemizin hem de dünya ekonomilerinin lokomotif sektörü olan otomotiv sektörümüz ÖTV matrah düzenlemesi ile indirim bekliyor” dedi.
Son çıkarılan elektrikli ve hibrit araçlara yönelik arttırılan gümrük vergisine de değinen Torun, “Elektrikli araçlarda yüzde 10 olan gümrük vergisi yüzde 20’ye çıkarıldı. Zaten yavaş giden satışlarımız bu vergi ile daha da düşecek” uyarısında bulundu. EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun otomotiv sektörünün genel bir manzarasını değerlendirerek hem ülkemizde hem de dünya ekonomisinde son derece önemli yere sahip otomotivin lokomotif sektör olduğunu söyledi. Lokomotifin son gelişmeler ışığında makas değiştirdiğini hatırlatan Torun, “Dünyada dijitalleşme, mobilite, elektrikli araçlar ile sektör önemli bir değişim içinde. Türkiye’de bu süreçten ayrı değil ancak alınan kararlar ile bizde bu makas çok daha hızlı değişiyor” dedi.
“ÖTV matrahı düzenlenmeli”
26 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesi yapıldığını ifade eden EGOD Başkanı Torun, “ Karar bir ÖTV indirimi değil, ÖTV düzenlemesi. Böylelikle daha önce bakanlar kurulunda olan yetki alınıp Cumhurbaşkanı’na ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar artırma ve sıfıra indirme yetkisi verildi” dedi. Bununla birlikte uzun süredir sektörün kanayan bir yarası olan aracın bayiden satışı tamamlandıktan sonra aksesuar olarak geçen oto kuaför, boya koruma, ek garanti gibi hizmet ve malların ÖTV’ye tabi olup olmadığına dair konunun netliğe kavuştuğunu vurgulayan Torun, “Araçların teslim sonrasındaki boya koruma, kuaför, ek garanti gibi hizmetlere ilişkin bedellerinin ÖTV’ye tabi olmadığı açıkça yayımlandı ve büyük bir sorun çözülmüş oldu. Görüldüğü gibi bu da bir ÖTV indirimi değil” diye konuştu. Acilen ÖTV matrahlarında iyileştirmeye gidilmesi gerektiğini ifade eden Torun, “Çünkü ÖTV matrahında yüzde 80 dilimine giren araç neredeyse kalmadı. Yüzde 80 dilimin altında 4-5 araç modeli bulunuyor. Araçlar yüzde 90-95 ÖTV matrahı diliminde. Bu konuda iyileştirme yapılırsa araç fiyatlarına da yansıyabilir” dedi.
“Gümrük vergisi fiyatları yükseltecek”
Elektrikli araçlara yönelik gümrük vergisinin arttırılmasının da sektörü olumsuz etkileyeceğini söyleyen Torun, “2030 yılında tamamen içten yanmalı motorları bitirmeyi planlayan İngiltere ve 2035 yılına kadar aynı durumu planlayan AB ülkelerinde elektrikli ve hibrit araç satışları ülkemize oranla çok daha yüksek. Zaten oransal olarak geride olduğumuz bir konuda gelen yeni vergiler elektrikli araç satışlarımızı olumsuz etkileyecektir” dedi. Ülkemizde ise geçen yıla göre çok daha fazla artan elektrikli ve hibrit satış adetlerinin yıl sonunda daha fazla artacağını beklediklerini ancak 31.07.2022 de Resmi Gazete’de yayınlanan kanuna göre elektrikli araçların gümrük vergisinin yüzde 10’dan yüzde 20 e yükseltildiğini vurgulayan Torun, sözlerini şöyle tamamladı: Uygulama 15 gün sonra başlayacak. Bu vergi artışı kararı elektrikli araç satışlarını maalesef olumsuz etkileyecektir. Vergi konusu ülkemizde fiyatı doğrudan ve güçlü olarak etkilemeye devam ediyor. Beklentimiz bunun düşmesi ve tüm dünyada otomotiv sektöründe var olan makas değişimine Türkiye’nin de ayak uydurabilmesi”
(HABER MERKEZİ)

CHP Aliağa İlçe Başkanı Ali Serçe, İzmir Büyükşehir Belediyesi

Aliağa Belediyesi’nin 2024 Mali Yılı Kesin Hesabı ve Taşınır Kesin Hesabı, belediye

Aliağa Belediyesi Aile Danışma Merkezi, İzmir 4 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda

Aliağa Ticaret Odası (ALTO), dijital pazarlama stratejilerinde yapay zekâ kullanımını

Aliağa Belediyesi bünyesinde eğitim gören Özel Sporcular, 2025 İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 25 bin sosyal konut projesinin ilk

GEMİSANDER’in olağanüstü genel kurulu 27 Mayıs’ta yapılacak.

Aliağa’da Trafik Haftası kapsamında İlçe Emniyet Müdürlüğü

Aliağa'da, Petkim Kavşağı ile Plajlar Kavşağı arasında hız sınırı 50 km olarak

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi, 11 Mayıs Pazar günü “Anneler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması

Aliağa Belediye Meclisi Mayıs ayı Olağan Toplantısı’nda, CHP’li Meclis

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tire ilçesi Karateke

İzmir'deki balıkçı barınaklarında sahipsiz, kayıtsız ve hurda tekneler,

Nesine 3. Lig 3. Grup’ta sezonu yenilgisiz şampiyon olarak tamamlayarak 2.Lig’e

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması

Ekrem İmamoğlu’na destek amacıyla, 19 Mayıs’ta İzmir Gündoğdu Meydanı’nda

Aliağa Beşkardeş Köylüleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Medine

Bu yazıda, boşanma sürecine ilişkin temel bilgileri adım adım ve kapsamlı şekilde

TikTok, sadece kendi başına dans edip video çekmekten ibaret değil. Bazen birine

İş dünyasının tanınmış ailelerinden Şimşekler Ailesi’nden Abdülkerim

Aliağa Belediyesi, yapılan denetimlerde Aliağa Gemi Söküm Bölgesinde

Aliağa Belediye Meclisi Mayıs ayı Olağan Toplantısı bu akşam yapılacak. Aliağa

2. Kuzey Ege Spor Oyunları 12-17 Mayıs'ta düzenlenecek. Etkinlikte; Aliağa,

İzmir Büyükşehir Belediyesi, olası bir afet sonrasına yönelik stratejilerini

Honda, Aliağa’da motosiklet üretim tesisi kurmak üzere harekete geçti.

Aliağa Limanı'ndaki "rüşvet" iddialarına ilişkin 68 sanık hakim

CHP Aliağa Gençlik Kolları Başkanı Alp Günay Bayrak ve Halkçı Liseliler

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı

Aliağa Belediyesi, vatandaşların imar ile ilgili işlemlerini kolaylaştıracak E-İmar

SOCAR Türkiye Aliağa Çayağzı Sosyal Tesisleri’nin temel atma töreni

TİS sürecinde tıkanıklık yaşayan Ravago işçileri eylemlerine devam ediyor.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Aliağa Şubesi tarafından düzenlenen resim, şiir

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasına ilişkin