“İzmir, Türkiye için şans”
18 Temmuz 2022, Pazartesi 06:24Tweet |
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, küresel ekonomide ve Türkiye’de yaşanan çok yönlü sorunlara rağmen, İzmir’in üreterek değer yaratmaya, ihracatla döviz kazandırmaya devam ettiğini ve bu başarısını da verilerle somut olarak ortaya koyduğunu söyledi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından açıklanan Sanayinin Liderleri Programı’nın sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
4.000 ürünün 2.800’ü İzmir’de üretiliyor
İzmir’in Türkiye’de üretilen ve TOBB Sanayi Veritabanı’na kayıtlı 4 bin ürünün yüzde 58'ini, yani 2.300'ünü üretebilme kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Yorgancılar, “TOBB’a bağlı Odalar tarafından hazırlanan ve TOBB tarafından onaylanan sanayi kapasite raporlarının bir araya gelmesi ile oluşan yaklaşık 4 bin ürün için üretim kapasitesine göre ilk üç il açıklandı. Sanayinin Liderleri Programı kapsamında İzmir’in; TOBB Sanayi Veritabanı’na kayıtlı ülkemizde üretilen 4 bin ürünün %58'ini yani 2.300'ünü üretebilme kapasitesine sahip olduğu görüldü. Üretim kapasitesi açısından İzmir; 363 ürün ile birinci, 346 ürün ile ikinci, 319 ürün ile üçüncü olarak toplamda 1.028 ürün ile İstanbul'dan sonra ilk üçe en fazla giren il olarak ikinci sırada yer almaktadır. İzmir; sahip olduğu üretim kapasitesi açısından gıda, tütün ve rafine edilmiş petrol sektörleri imalatında da Türkiye birincisidir” dedi.
Milli gelirin yüzde 7,4’ü İzmir sanayisinden
İzmir’in en zor dönemlerde dahi Türkiye ekonomisine döviz kazandırmaya devam ettiğini dile getiren Yorgancılar, “Net ihracatçı olan İzmirimizin ihracatı, 2021’de yıllık bazda yüzde 28 artışla 9,5 milyar dolardan 12,2 milyar dolara yükselmiş, TUİK verilerine göre de İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer almıştı. 2022 yılının ilk 5 ayında da 7 milyar dolar ihracat ile ikinciliğini sürdürmektedir. Ülkede yaratılan GSYH’nın sektörel dağılımında İzmir sanayisi yüzde 7,4 pay alırken, İzmir’in kendi içinde sektörel dağılımında da sanayi yüzde 27,3 ile ilk sırada yer almaktadır. Yani, İzmir, üretim performansı ile ayrı ihracat performansı ile ayrı ülke ekonomisine değer yaratmaya kesintisiz devam ediyor” diye konuştu.
İzmir, Türkiye için şans
Üretime kararlılıkla devam ederek bu tablonun ortaya çıkmasını sağlayan sanayicileri tebrik eden Yorgancılar şöyle konuştu: “Dışarıda küresel risklerin ve belirsizliklerin arttığı, içeride çok yüksek enflasyon, volatilitesi yüksek kur ve faiz sarmalında dahi üretme kararlığını ve başarısını gösteren her bir sanayicimizi gönülden tebrik ediyorum. İzmir, çok sektörlü yapısı ile her alanda göstermektedir ki, ülkemiz için büyük bir şanstır. Bu şansın doğru değerlendirilmesi, İzmir’de projelerin desteklenmesi, sanayi yatırımları için büyük çaplı alanların temin edilmesi son derece önemlidir. İzmir’in 100 yıl önce olduğu gibi 2023’e de, ülke ekonomisinin en önemli aktörlerinden biri olarak giriyor olmasını memnuniyetle karşılarken, atıl kalan potansiyeli ile çok daha büyük başarılara açık olduğunun da altını çizmek isterim.” (HABER MERKEZİ)

Resmi Gazete’de yayınlanan Mülki İdare Amirleri Atama Kararnamesi ile Aliağa

Türkiye’nin ilk dört üniversitesinden biri olan, 67 yıllık köklü

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, İzmir'de partilileriyle bir araya

İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, beraberinde partinin İzmir’deki

Tarkan, İzmir'in kurtuluşunun yüzüncü yılı kutlamaları kapsamında

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Aliağa’da yapılması planlanan

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer geleceğin şehir ve bölge

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Aliağa İlçe Temsilciliği’nde

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi, Muharrem ayı sonunda yapılacak olan

Aliağa Ticaret Odası, Kadın Girişimciler Kurulu organizasyonuyla; ülke ekonomisinin

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) meslek komitesi ve meclis üyelerinin belirleneceği

Yemek takımı seçmek kolay iş değildir; piyasada karşınıza çıkan sayısız

Asbestli olduğu iddia edilen ve Aliağa’ya getirilerek sökülmesi planlanan

2023’te seçimlerinde oy kullanacak seçmen sayısının yüzde

İzmir Büyükşehir Belediyesi engelli yurttaşların yaz aylarını en güzel

İzmir'de jandarma ekiplerince 1-8 Ağustos 2022 tarihlerinde düzenlenen uyuşturucu

Bergama ilçesinde servis minibüsüyle tırın çarpıştığı kazada

Taner Erol Spor Kulübü, İzmir Karate İl Şampiyonası’nda 15 altın,

İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut

AK Parti Aliağa İlçe Başkanı Yaşar Demir ve partinin yeni ilçe yönetimi,

İzmir Büyükşehir Belediyesi Muharrem ayı kapsamında Konak Meydanı’na

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, tüm teşkilatlarıyla sürekli

Dikili Belediyesi tarafından düzenlenen Çandarlı Kültür,Demokrasi

WWF’in Akdeniz’i tehdit eden sorunlara dikkat çeken Blue Panda

Bakan Kirişci, Türkiye'nin su ürünleri ihracatının 20 yılda yaklaşık

İzmir'de yılın 7 ayında, jandarma bölgesinde meydana gelen ölümlü

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu, asbestli olduğu iddia edilen Brezilya’ya

Asbestli olduğu iddia edilen Brezilya’ya ait uçak gemisi Nae Sao Paulo’nun

AK Parti Yerel Yönetimler Bakırçay Bölgesi İstişare ve Değerlendirme

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ)

Ege Üniversitesi’nde (EÜ) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastalarının