131019098
29 Mart 2024, Cuma

PETKİM’DEN TÜM ZAMANLARIN EN İYİ ÇEYREK PERFORMANSI

18 Ağustos 2021, Çarşamba 06:33

     


Petkim, 2021 yılı Nisan-Haziran döneminde 1 milyar 325 milyon TL net kâra ulaşarak tüm zamanların en iyi çeyrek performansına imza attı.

Türkiye’nin en büyük endüstriyel holdingi SOCAR Türkiye’nin iştiraki Petkim, 2021’in 2. Çeyrek sonuçlarıyla tüm zamanların en iyi finansal performansına imza attı. Bu dönemde 1 milyar 325 milyon TL net kâr elde eden Petkim’de toplam ciro da 7 milyar 397 milyon TL’ye çıkarak her iki göstergede de şirket tarihinin en yüksek rakamlarına erişildi. Böylece şirketin ilk 6 aylık net kar rakamı da 2 milyar 216 milyon TL’ye ulaşmış oldu. Petkim’in kuruluşundan bu yana imza attığı en iyi performans olarak kayda geçen finansal sonuçlarda petrokimya sektöründe küresel ölçekte yaşanan olumlu ortamın ağırlıklı etkisi hissedildi. Geçen çeyrekte alınan başarılı sonuçları getiren performansın artarak sürdüğü bu dönemde, hammadde maliyetlerindeki önemli global artışa rağmen STAR Rafineri ile sağlanan sinerjilerin ve global dinamiklerin etkin bir şekilde yönetilmesi, aynı zamanda zor pandemi şartlarına rağmen üretimin sürekliliğinin sağlanması Petkim’de karlılığı yükselten en önemli faktörlerden biri oldu.

“KÜRESEL GELİŞMELERİ DOĞRU OKUYARAK HIZLI VE İSABETLİ ADIMLAR ATTIK”

Petkim’in 2021 ikinci çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov, petrokimya piyasalarında Asya ve Amerika bağlantılı tedarik zincirindeki kırılmalar ve bunlara bağlı ihtiyaç fazlası alımın oluşturduğu talebin, Petkim’in de üreticisi olduğu ürün fiyatlarında global bir yükselişe yol açtığına dikkat çekti. Aşılamanın artışıyla pandemiden çıkış beklentisinin de toplam talepte tetikleyici bir etki yaptığını vurgulayan Mammadov, yaşanan tüm bu gelişmelerin Petkim’in rekor seviyeye ulaşan kârlılığında önemli etkenler olduğunu belirtti.

Anar Mammadov, “Üretim maliyetlerinin bir önceki yıla göre yüzde 110 seviyelerinde arttığı, nafta fiyatlarındaki artışın da geçen yıla göre %60’ları bulduğu bir dönemde STAR Rafineri ile kesintisiz entegre üretimimiz, Petkim’de kârlılığı yükselten bir diğer önemli etken oldu. Kapasite kullanım oranının da bir önceki çeyreğe göre 2,5 puan arttığı Petkim, aynı zamanda bildiğiniz gibi üretimden satışların yanı sıra ticari satış faaliyetleri de gerçekleştiriyor. Bu satışlarımızdaki artış da rekor kârlılığa önemli bir katkı yaptı. Bu dönemde gerçekleşen 7 milyar 397 milyon TL’lik toplam cironun 2 milyar 649 milyon TL’sini ticari satışlar oluşturdu. Ulaştığımız bu güçlü finansal performansta, yaşanan küresel gelişmeleri doğru okuyarak hızlı ve isabetli adımlar atmamızın büyük katkısı oldu. Elde ettiğimiz karlılığı öncelikli olarak şirketimizin borçluluk seviyesinin azaltılması hedefimizle uygun şekilde değerlendirerek kısa vadeli borçlarımızı yaklaşık 90 milyon dolar azalttık. Bu durum, net faiz masraflarımızı azalttığı için net karımıza da olumlu bir etki yaptı. Tüm bunlara ek olarak; aktif büyüklüğümüzü %23, özkaynaklarımızı da %29 arttırarak finansal pozisyonumuzu güçlendirdik ve şirketimizin uzun vadeli değerinin artmasına önemli katkıda bulunduk. Pandemi kaynaklı dalgalanmaların hâlâ sürdüğü bir ortamda ortaya koyduğumuz bu başarılı performansın, küresel rekabetteki güçlü konumumuzu perçinlediğini düşünüyorum. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma ve paydaşlarımıza teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

(SERKAN SELİNGİL) 







 
Son Eklenen Haberler