22 Ekim 2024, Salı

Tüpraş işçisine yüzde 50 zam

20 Temmuz 2023, Perşembe 06:55

     


Petrol-İş Sendikası’nın örgütlü bulunduğu TÜPRAŞ’ta çalışanlara yılın ikinci yarısında yapılacak zam oranı belli oldu. Buna göre, temmuz ayı enflasyon oranı üzerine yapılacak ücret zammı iyileştirmesi toplamda yüzde 50 olarak uygulanacak.

Geçen yılın son ayında gerçekleştirilen Petrol İş Sendikası olağan genel kurulunda maaşlarının yıldan yıla eridiğini söyleyerek sendikaya ateş püsküren çalışanlar, Ocak zammından memnun olmamış ve temmuz ayında yapılacak zam oranını beklemeye başlamıştı. Zam oranı belli oldu. Çalışanlara gönderilen bilgilendirme mesajında “Değerli arkadaşlar; 18.07.2023 tarihinde genel merkez yönetimi, şube başkanları, baş temsilci ve temsilci arkadaşlar ile durum değerlendirme toplantısı sonucunda gündemimiz olan temmuz ayı enflasyon oranı üzerine yapılacak ücret zammı iyileştirmesi toplamda yüzde 50 olarak uygulanacaktır. Birleştirilmiş Sosyal Yardım ücreti de yüzde 50 artış ile 2100 TL’ye çıkarılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

İşçiler zammı kabul etmedi

Aliağa TÜPRAŞ’ta çalışan işçiler dün sabah vardiya giriş çıkışında, temsilcilik binasında Petrol-İş Aliağa Şube yöneticilerinin yaptığı açıklamada bir araya geldi. İşçiler düşük zammı kabul etmediklerini söyleyerek iş başı yapmadı. Verilen zam oranının kendileri için sefalet ücreti olduğunu ve bunu kabul etmeyeceklerini dile getiren işçiler, sendika şube yöneticileriyle temsilcilik binasında görüşmelerde bulundu.

“Temmuz zamlarını dahi karşılamaktan uzak”

Emek Partisi (EMEP) Aliağa İlçe Örgütü, TÜPRAŞ yönetimi ile Petrol-iş Sendikası yöneticileri arasında temmuz ayında geçerli olacak maaş zammının TİS maddesi olan enflasyon farkının yüzde 50’ye tamamlanarak anlaşma sağlanmasına ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Bu artışın hükümetin temmuz ayında yürürlüğe soktuğu zamları dahi karşılamaktan uzak olduğu ifade edilen açıklamada, “Sendika işçilerin talepleri hiçe saymış, işverenin ‘sadaka’ verme anlayışına teslim olmuştur. TBMM kürsüsünde dahi yankı bulan işçilerin talepleri açık ve netti. Yoksulluk sınırının üzerinde refah payının eklendiği bir ücret zammı, bu artışın, işçilerin sendikal örgütlülüğünü hiçe sayan ‘sadaka’ verme yaklaşımına izin vermeyecek bir şekilde, protokol altına alınarak TİS hükmü haline getirilmesi ve işçilerin onayı olmadan hiçbir anlaşmaya imza atılmaması” denildi.

İşçilere birleşme çağrısı

TÜPRAŞ işçilerinin hiçbir talebinin karşılanmadığı belirtilen açıklamada, “Koç Holdingin, ‘eylem yaparsanız bu zammı da geri alırım’ diyebilmesine izin veren Petrol-İş Sendikası yönetimi ‘sendika’ olma vasıflarını yeniden gözden geçirmelidir. TÜPRAŞ’ın da diğer işletmelerin de kârının tek kaynağı işçi emeğidir. Emek gücü olmadan üretim de olmaz, bu zenginlik de. İşçilerin insanca yaşanacak bir ücret ve çalışma koşulları talep etmesi kadar meşru bir hak yoktur. Her kim ki bu talebin önünde durursa, işçiler onlara gereken dersi verecektir. TÜPRAŞ işçilerini hakları için işverene ve sendika bürokrasisine karşı birleşmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

(HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler